Domácí hamburger aneb tipy na chutné a zdravé burgery

Domácí hamburger

Jak na chutný a zdravý burger

Domácí hamburger nemusí být postrach pro zdraví a postavu. Naopak se může stát vítaným obědem, zejména když dodržíte zásady pestrého stravování a budete burgery připravovat z kvalitních čerstvých surovin. Zde je několik tipů.

Jaké maso na hamburger?

Zejména pro ty, kteří budují svalovou hmotu a potřebují dostatečný přísun kvalitních bílkovin, nejsou burgery v rámci objemového jídelníčku vůbec na škodu.

Základem klasického burgeru je mleté hovězí. Pro kvalitní stravování je ovšem nezbytné vybrat také kvalitní maso. Nejlepší je zajít k osvědčenému řezníkovi, vybrat si hezký kousek hovězího předního nebo zadního a nechat si ho v řeznictví rovnou namlít. Rozhodně nikdy nekupujte balené a předem namleté maso, protože nikdy nebudete mít jistotu, co v něm doopravdy je. To samé platí i pro přípravu dalších receptů z mletého masa, jako je třeba oblíbený recept na sekanou.

Burgery dělejte zásadně z čerstvého masa, nikdy ne z rozmrazovaného nebo dlouho uskladněného. Je samozřejmě možné použít také jiné maso, například krůtí, které je dietnější a lépe stravitelné. Dokonce existují i chutné vegetariánské burgery. Hlavní zásadou ale zůstává, že suroviny musí být kvalitní, nikdy ne předpřipravené žádné polotovary.

Důležitá je ale také samotná úprava masa. Maso na burger stačí pouze jednoduše okořenit solí a pepřem. Ale pozor! Se solí byste to rozhodně neměli přehánět!

Pokud máte strach, že maso přesolíte, zkuste prostě jen z masa vytvarovat klasickou placku a tu pak zlehka osolte a opepřete z každé strany jako normální steak.

Maso rozhodně nepřipravujte na litrech oleje! Klasicky můžete udělat hamburger z grilu, nebo upéct maso v troubě na vysoký výkon na plechu vyloženém pečicím papírem nebo dokonce na kvalitní pánvi na malé kapce olivového oleje.

Mimochodem, existuje spousta variant vegetariánských hamburgerů – místo masa je možné použít například žampiony portobello nebo řecký sýr halloumi, který jednoduše doplníte bazalkovým pestem a sušenými rajčaty.

Vhodné bulky na hamburger

Na domácí hamburger nemusíte přece používat klasické máslové briošky. Jsou sice jistě chutné, ale zdraví prospěšné už tak moc ne. Sáhněte raději po celozrnných bulkách či houstičkách.

Další alternativou je upéct si bulky vlastní. U domácích houstiček budete přesně vědět, co v nich je a navíc je můžete vylepšit nejrůznějšími semínky, můžete použít celozrnnou mouku nebo dokonce bezlepkovou. Zkrátka můžete upéct zdravé burgerové houstičky podle vlastní chuti.

Jakou zvolit přílohu?

S klasickými hranolkami se rozlučte. Pokud musíte mít nutně brambory, upečte si vlastní v troubě bez zbytečného oleje. Výborná je i pečená brambora v alobalu. Odlehčenější verze ale mohou být také v troubě pečené mrkvové nebo batátové hranolky. Skvělou možností jsou také populární domácí hranolky z kukuřičné polenty.

Kromě hranolek je možné si pochutnat i na v troubě pečených chipsech z kapusty, na grilované či pečené zelenině nebo na lehkém zeleninovém salátku. 

Recepty na domácí hamburger

Fantazii se meze nekladou, ale někdy se hodí mít alespoň malou inspiraci. Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na domácí burgery a uvidíte, že i takové jídlo lze připravit zdravě.

Pikantní hovězí domácí hamburger

Hovězí burger nemusí být kalorickou bombou. Vyzkoušejte odlehčený recept a vychutnejte si hovězí burger bez výčitek.

Ingredience:

  • 120 g  kvalitního mletého hovězího zadního
  • 20 g plátkového sýra (maximálně 30% tuku)
  • 1 rajče
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 nakládané chilli paprika
  • listový salát (nebo rukola, polníček či baby špenát)
  • plechovka sekaných rajčat
  • olivový olej
  • celozrnné pečivo

Postup:

Z mletého hovězího si vytvarujte placku a něco větší, než je bulka/houska (maso se trochu zcukne). Masovou placku zlehka osolte a opepřete z každé strany a dejte na gril, do rozpálené trouby nebo na pánev. Maso zbytečně neotáčejte, abyste ho neponičili. Jeho opečení by vám mělo trvat maximálně 8 minut.

Mezitím si připravte pikantní rajčatový dip. Nasekejte nadrobno stroužek česneku a polovinu cibule. Vhoďte obojí na pánvičku a osmahněte na kapce olivového oleje. Když cibule zezlátne, přidejte přibližně 3 lžíce sekaných rajčat a nasekanou nakládanou chilli papriku. Za stálého míchání směs krátce prohřejte, osolte podle chuti a odstavte z plotny.

Celozrnné pečivo překrojte v půli a nasucho na pánvi krátce opečte rozkrojenou částí dolů. Na spodní část pečiva dejte salát, na něj maso, na teplé maso sýr, aby se trochu roztekl. Nahoru dejte trochu rajčatového dipu, plátek rajčete, cibuli a pár koleček chilli papriky a přiklopte druhou polovinou pečiva. Jako příloha, která odlehčí pikantnější maso v hamburgeru, dobře poslouží pečená brambora v alobalu s jogurtovým dipem a bylinkami.

Svěží krůtí burger

Krůtí maso je dobře stravitelné a navíc se skvěle hodí do lehkého letního burgeru. Věděli jste, že z krůtího masa si můžete připravit třeba i odlehčený recept na sekanou?

Ingredience:

  • 120 g mletého krůtího masa
  • 1 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kvalitní bílý jogurt
  • hrst čerstvých bylinek (např. pažitka, hladkolistá petrželka, koriandr)
  • rukola
  • olivový olej
  • celozrnné pečivo

Postup:

Z mletého krůtího masa udělejte placku a ugrilujte ji či opečte. Zatím si připravte jogurtový dip. Do jogurtu prolistujte stroužek česneku, osolte, opepřete a vmíchejte nasekané bylinky.

Celozrnnou bulku/housku překrojte, pokapejte trochou olivového oleje a krátce na pánvi opečte řezem dolů. Na spodní část pečiva dejte trochu rukoly, zakápněte ji kvalitním olivovým olejem. Na salát dejte maso, pak jogurtovo-bylinkový dip, plátek rajčete, nahoru zbytek rukoly a přiklopte vrchní částí bulky.

Jako přílohu vyzkoušejte domácí mrkvové nebo polentové pečené hranolky. Pokud byste chtěli vyzkoušet vegetariánskou variantu, místo krůtího masa vyzkoušejte grilovaný sýr halloumi, ostatní ingredience skvěle doplní.

Domácí hamburger – vegetariánská varianta

Domácí hamburger nemusí být jen masitý. Vyzkoušet můžete i vegetariánskou verzi, která dokáže potěšit stejně jako verze masitá.

Ingredience:

  • plechovka cizrny v nálevu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 avokádo
  • 1 limetka
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • 1 kvalitní bílý jogurt
  • svazek máty
  • svazek hladkolisté petrželky
  • polníček
  • mletý římský kmín
  • olivový olej
  • celozrnné pečivo

Postup:

Základem tohoto receptu není maso ale falafel. Vodu z cizrny slijte. Cizrnu rozmixujte, přidejte nasekanou jarní cibulku, 1 stroužek česneku a svazek posekané petrželky. Společně vše rozmixujte, osolte, opepřete a přidejte lžíci mletého římského kmínu. Poté dejte na 20 minut odležet do lednice. Poté tvarujte karbanátky, které osmažíte dozlatova na olivovém oleji.

Mezitím si připravte zeleninu. Očištěnou papriku a rajče nakrájejte na kolečka, zakápněte trochou olivového oleje, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte na chvíli opéct do trouby.

Udělejte si avokádový dip. Avokádo rozdělte na poloviny, vydlabejte a rozmačkejte vidličkou, poté prolisujte stroužek česneku, osolte a zakápněte limetkovou nebo citronovou šťávou. Další na řadě je mátový dip. Do jogurtu prolisujte stroužek česneku, nasekejte čerstvou mátu, zakápněte limetkovou šťávou, osolte a opepřete.

Celozrnnou bulku opět nasucho opečte. Na spodní část dejte polníček, na polníček trochu mátového dipu, pak falafel, avokádový dip, opečené rajče a papriku a přiklopte druhou polovinou bulky.

Podávejte s hummusem.

Tip: Cizrnu, hummus a další zdravé potraviny seženete pod jednou střechou na eshopu Grizly.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.