Dýně Hokaido: polévka a další recepty
Máme pro Vás ty nejlepší tipy, jak naložit s dýní Hokaido. Například dýňové recepty, jako je pečená dýně, polévky z dýně, nebo dýňový koláč. Jak se pěstuje a jak moc příznivě působí na náš organismus?
Dýně Hokaido a zdraví
Dýně Hokaido obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, například vitamín A, B, C, E a vitamín K a dále hořčík, draslík, zinek a další.
Konzumace dýně Hokaido působí jako prevence proti nádorovým onemocněním, proti žaludečním a jaterním obtížím i proti srdečním chorobám. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií je navíc skvělá při detoxikaci nebo redukční dietě.
Velkém množství prospěšných látek jistě ocení i ženy v těhotenství.
Pěstování dýně Hokaido a její zpracování
Dýně Hokaido získala svou popularitu i díky tomu, že je velmi snadné ji vypěstovat. Stačí získat její semínka, namočit je přes noc do vody kvůli snadnějšímu vyklíčení, a potom už je můžete sázet na záhon asi 4 cm hluboko a dostatečně daleko od sebe. Pak už jen zajistíte dostatečnou vláhu a na konci léta nebo na podzim můžete sklízet krásné sytě oranžové plody.
Samozřejmě ji lze pořídit i v běžných obchodech, přičemž i cena dýně Hokaido je velmi příznivá.
Na chladném místě vydrží uskladněná dýně i několik měsíců, takže si můžete dopřát pestrobarevný pokrm plný antioxidantů i v zimních měsících.
Její zpracování je také velmi snadné. Nemusí se vůbec loupat, protože slupka během tepelné úpravy krásně změkne. Stačí ji pouze pečlivě omýt a vydlabat semínka, která se rovněž mohou stát vítanou pochoutkou v případě, že je opražíte na pánvi.
Skvělé tipy na recepty najdete u KetoMix >>Recepty z dýně Hokaido
Dýně Hokaido má jemnou nasládlou chuť, díky čemuž ji lze v kuchyni připravit na nejrůznější způsoby. Dá se vařit, zapékat i grilovat. Je možné ji připravit naslano i nasladko. Je skvělá do omáček, marmelád, do rizota i k masu a samozřejmě do polévek. Dýně Hokaido zkrátka dokáže obohatit téměř každý recept.
Krémová polévka z dýně Hokaido
Krémové polévky z dýně Hokaido jsou velmi populární díky své nádherné pozitivní barvě ale i příjemné chuti. Existuje nespočet různých variací dýňových polévek, ale téměř vždy se jedná o chutné, jednoduché a rychlé recepty.
- 1 dýně Hokaido
- 1 velké jablko
- 1 malá cibule (může být šalotka)
- mletá skořice
- smetana na vaření
- dýňový olej
- dýňová semínka
- libovolné čerstvé bylinky
Připravte si zeleninu a ovoce. Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na menší kostičky. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nakrájejte na malé kousky.
Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na kapce oleje (například olivového nebo dýňového oleje). Poté přidejte nakrájenou dýni a jablko a krátce opečte. Přisypte čajovou lžičku mleté skořice, dobře promíchejte a zalijte vodou nebo ještě lépe zeleninovým vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Vařte dokud dýně nezměkne. Poté odstavte z plotny a rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
Na závěr vraťte zpět na plotnu na mírný plamen a přilijte smetanu (můžete použít i rostlinnou). Nechte pár minut prohřát, ochuťte a můžete servírovat.
Na talíři ozdobte několika kapkami dýňového oleje, na sucho opraženými dýňovými semínky nebo oblíbenými bylinkami (výborná je například nasekaná lichořeřišnice).
Tip: Na přípravu krémové polévky můžete použít třeba i sladké brambory. Skvěle se k nim hodí kokosové mléko a indické koření. Sladké brambory patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec a podobně jako dýně jsou bohatým zdrojem vitamínu A.
Pečená dýně Hokaido
Hledáte jednoduchou a rychlou pochutinu, přílohu nebo zdravou večeři? Počítáte kalorie, nebo chcete něco zdravého pro své děti? Zkuste dýni Hokaido jednoduše upéct a uvidíte, že si ji zamilujete.
- 1 dýně Hokaido
- bylinky podle chuti (klidně sušené)
- olivový olej
Dýni Hokaido dobře omyjte, vydlabejte a nakrájejte na měsíčky. Měsíčky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zlehka kvalitním olivovým olejem, posypte bylinkami (například tymiánem, rozmarýnem nebo šalvějí) a dejte péct do vyhřáté trouby na 200° dokud dýně krásně nezezlátne. Po vytažení z trouby posypejte solí.
Takto upravenou dýni můžete podávat s jogurtovým dipem, s rozpečenou celozrnnou bagetkou nebo třeba se zeleninovým salátkem.
Tip: Upečete dýni bez bylinek a po upečení ji rozmixujete na pyré. Vzniklé pyré vám může posloužit jako základ na polévku nebo ho zkuste umixovat s 6 polévkovými lžícemi změklého másla a kořením podle chuti (například s mletou skořicí, se špetkou mletého muškátového oříšku, s vanilkou, s kapkou medu, s mletým zázvorem nebo trochou soli) a vznikne vám lahodné dýňové máslo. Dokonalé na čerstvé pečivo.
Tradiční koláč z dýně Hokaido
Hokaido si pro svou nasládlou chuť vyložené říká o to, aby byla zpracována na sladko. Kromě sladkých chlebíčků a lívanečků lze z dýně připravit i nezapomenutelný tradiční americký koláč.
Na korpus
- 250 g hladké mouky (půl na půl bílá a celozrnná)
- 120 g másla
- 100 ml studené vody
- 1 žloutek
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- půl lžičky mletého zázvoru
- půl lžičky mleté skořice
Na náplň
- 1 dýně Hokaido
- 2 vejce
- 6 lžic medu/javorového sirupu/melasy
- 250 g neslazeného kondenzovaného mléka
- lžička mleté skořice
- půl lžičky mletého zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- hrst ořechů
Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte veškeré sypké ingredience, poté přidejte pokrájené změklé máslo, žloutek a vodu a vypracujte v kompaktní těsto. Dejte odpočinout do lednice a udělejte náplň.
Proteinové dezerty a další sladkosti naleznete u KetoMix >>Z očištěnou a nakrájenou dýni povařte v troše vody nebo upečte tak, aby změkla a dala se rozmixovat na jemné pyré. Hotové pyré oslaďte medem, javorovým sirupem nebo melasou, přisypte koření a vmíchejte vejce a kondenzované mléko.
Do připravené vymazané nebo pečicím papírem vyložené koláčové formy vymačkejte těsto. Na těsto nasypte nahrubo nasekanou směs ořechů a na ně nalijte náplň. Pečte v předehřáté troubě na 180° asi 40 minut.