Dýně při hubnutí i jako účinná zbraň proti podzimním depresím
Stylová dekorace na Halloween nebo kompot, v takové podobě se většině lidí vybaví dýně. Naštěstí se ale v posledních letech začíná tenhle pohled na dýni měnit. Hodně lidí si všímá toho, že dýně jsou dnes běžně dostupné jak na farmářských trzích, tak i v supermarketech. Nabízí se jich spousta druhů a jsou v kuchyni všestranně využitelné. Mnozí překvapeně zjišťují, jak vysokou nutriční hodnotu tyto plody mají.
Jíte hlavně vlákninu a vodu
Některé dýně jsou pouze dekorační, ale mnoho druhů se dá také jíst. Nejrozšířenější je u nás zřejmě dýně Hokkaido oranžové barvy. Jinak může být dužina různých druhů různou barvu od nazelenalé přes nažloutlou, žlutou až ke zmiňované oranžové. Také charakter dužiny se liší od jemné, vláknité, přes moučnou a kašovitou.
Složení dýní říká, že v těchto plodech najdete až 90 % vody. Jde o obrovskou výhodu. Voda v dýni vám pomůže odvést z těla množství škodlivých látek, které se v něm hromadí. Funguje proto i jako detoxikační potravina a navíc usnadňuje hubnutí. Je velmi málo kalorická, na 100 gramů své hmotnosti obsahuje dýně Hokkaido jenom cca 155 kJ.
Zaplníte si žaludek
Kromě vody je v dýni velké množství vlákniny, které je velmi užitečná pro váš trávicí systém. Dokáže povzbudit činnost střev, rozhýbá metabolismus a přesně takové potraviny při hubnutí potřebujete. Když konzumujete dýni, tak s trochou nadsázky jíte hlavně vlákninu a vodu a obojí je pro vaše tělo nezbytné. Pročistíte si trávicí soustavu, odvedete ven z těla toxické látky a nemáte z takové stravy jak ztloustnout. Navíc vláknina vás dobře zasytí, a to i na delší dobu. Budete mít pocit plnosti žaludku jako po hlavním jídle, a přitom jste snědli „jenom“ dýni. Dobrá je i skutečnost, že vláknina na sebe také dokáže vázat škodliviny.
Ochráníte svůj zrak i pokožku
Ovšem vlákninou a vodou samozřejmě nic nekončí. V dýni najdete i spoustu dalších látek, kvůli kterým je dobré doplnit o tento plod svůj jídelníček. Už například oranžová barva dýně Hokkaido napovídá, že tady nebudete mít nouzi o betakaroten, provitamín A, který je doslova balzámem pro váš zrak a pokožku. Chrání kůži před škodlivými účinky slunečního záření.
Také pomáhá nervovému systému, snáze se s ní postavíte podzimním depresím. Betakaroten zvyšuje imunitu, funguje jako zbraň proti volným radikálům. Nechybí zde ani vitamíny B1 a B2 a vitamín C. Z minerálních látek dýně obsahuje hořčík, draslík, vápník, měď, železo, jód, selen a zinek, fosfor. Přesné složení samozřejmě záleží na konkrétním druhu dýně.
Pomáhá při vysokém tlaku i redukci hmotnosti
Citrulin v tykvích také povzbuzuje látkovou výměnu, úspěšně odvádí jedy. Obsah sodíku v dýních je velmi malý, proto se tyto podzimní plody hodí nejenom k očistě trávicího systému, ale i jako součást diety pro pacienty s vysokým krevním tlakem, nemocemi ledvin a močových cest. V dušené podobě je dýně výborným doplňkem redukčních jídelníčků díky nízké energii. Vysoký obsah draslíku zase pomáhá odvodňovat a dodržovat rovnováhu kyselin a zásad v těle. Hodí se i pro nemocné cukrovkou. Má velmi nízký obsah sacharidů.
Kuchyňská příprava na tisíc způsobů
V dnešní době poskytují recepty z dýně celou škálu možností, jak plody v kuchyni využít. Nemusíte se omezit jenom na klasické kompoty, které ostatně mohou tvořit skvělou tečku za hlavním poledním jídlem nebo se dají uplatnit i jako chutná svačina. Máslová dýně je pro šikovnou kuchařku skutečným požehnáním, dokáže ji připravit na tisíc způsobů.
Skvělou večeří může být třeba nákyp z dýně, který se dá uvařit jak naslano, tak nasladko. Vyzkoušejte si například i pyré z dušené dýně. Může být výbornou přílohou k masu místo bramborové kaše. Schválně si to někdy vyzkoušejte, určitě budete mile překvapeni chutí a jemností. Pro zahřátí si můžete v sychravých podzimních dnech uvařit jednoduchou a chutnou dýňovou polévku. Je skvělou variantou, když jste se právě vrátili odněkud zvenku. Dobré zpestření jídelníčku nabízí i pečená dýně. Dá se ale připravit z dýně i koláč nebo výživná snídaňová pomazánka.
Kupujte jenom tuhé zdravé plody
Pokud jste se rozhodli si nějaká jídla z dýně vyzkoušet, věnujte pozornost i jejich výběru ať na trhu nebo v supermarketu. Přineste si domů jenom pevné a syté zbarvené plody, které se vyznačují hladkou a tvrdou slupkou. Pro začátečníky při zpracování dýně je nejvhodnější právě už zmiňovaný druh Hokkaido. Odstraňte z ní vlákna a semínka. Očištěnou slupku můžete ponechat, při vaření totiž změkne. Pochutnáte si na jemné lehce oříškové dužině. Pozor ale na to, abyste dýni zbytečně nepřevařili!
Dobrou zprávou pro milovníky grilovaných jídel je skutečnost, že se plátky dýně dají také grilovat. Všechno je jenom otázkou vašich chuťových pohárků a fantazie, do přípravy jakého jídla se pustíte. Rozhodně ale na dýni nezapomínejte. V době, kdy už skončila sezóna letního ovoce a zeleniny vám skvěle doplní zásobu vitamínů.