Dýňová polévka, brokolicová polévka a další: Zdravé polévky, po kterých zhubnete

Pokud jsou polévky uvařené z původních surovin, můžou vám pomoci navýšit množství zkonzumované zeleniny, bílkovin nebo obojího. V chladnějším období zahřejí a díky jejich psychologické sytivosti snadněji dodržíte nastavený jídelníček.

Dýňová polévka

Na dýni Hokkaido se zaměřte pokud vás nebaví zbavování dýní od slupek. Hokaido se neloupe, používá se i se slupkou, jako jediná má takovou slupku, která teplem změkne

NAŠE TIPY:

  • chilli nebo zázvorem dodáte polévce zcela nové chuťové rozměry
  • polévku stejně dobře, ne-li chutněji, uděláte také z dýně pečené

Ingredience :

(porce pro 4 osoby)

  • 2ks cibule
  • 600g dýně Hokkaido
  • 1L zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • kari koření
  • olej
  • sůl a pepř

Cibuli si nakrájejte na kostičky a zesklovaťte na trošce olejeDýni si omyjte a nakrájejte na kostičky, posypte kvalitním kari kořením a spolu s cibulí lehce osmahněte, než přidáte zeleninový vývar.

Poté vařte do změknutí cca 30 minut.

Vše důkladně rozmixujte, přidejte smetanu a znovu přiveďte k varu. Nakonec polévku ještě osolte a opepřete.   

Čočková polévka z červené čočky

Červená čočka patří sice do stejného šuplíku jako ostatní luštěniny, potřebuje ale samostatné zacházení. Luštěninová pravidla pro ni přestávají platit ihned za pokladnou obchodu.

A v čem se červená čočka liší?

  1. Červená čočka nemá slupku – nezpůsobuje tak nadýmání.
  2. Červená čočka se nemusí předem namáčet.
  3. Červená čočka se rozváří – a je to tak správně.
  4. Červenou čočku nejde naklíčit.
  5. Červenou čočku nemusíte po rozmixování již pasírovat – nemusíte se zbavovat slupek.

Ingredience:

(porce pro 4 osoby)

  • 2 ks cibule
  • olej
  • 4 ks mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř a majoránka
  • 40 g instantní rýžové kaše
  • 1l zeleninového vývaru
  • 200 g vařené červené čočky
  • 120 g parmské šunky

Postup: 

Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a utřete se solí. Šunku pokrájejte nadrobno společně s cibulí a následně opečte na pánvi. Po chvíli přidejte také mrkev a opečeme dozlatova.

Po pár minutách vmíchejte čočku, zalijte vývarem, okořeňte a vařte doměkka zhruba 15-20 minut. Na konec, za stálého míchání vsypte do polévky instantní kaši. Čočkovou polévku dochuťte česnekem se solí.

Promíchejte, odstavte a po několika minutách můžete polévku podávat. Doporučujeme čočkovou polévku z červené čočky podávat s kouskem čerstvého žitného pečiva.

Brokolicová polévka s kurkumou

 

Pokud budete využívat kurkumu při vaření, pomůžete tím svému zdraví. Přečtěte si více o blahodárných účincích kurkumy.

 

Ingredience:

(porce pro 4 osoby)

  • 1 brokolice
  • 4 mrkve
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 pl rostlinného oleje
  • 1 čl kurkumy
  • 1/2 čl mletého kmínu
  • 1/2 čl mletého hořčičného prášku
  • himalájská sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup:

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Růžičky z brokolice odřízněte a zatím položte bokem, košťál nakrájejte na malé kousky. Na oleji opečte cibuli, česnek, mrkev a brokolici. Po chvíli přidejte kurkumu, kmín a hořčičný prášek. Zeleninu s kořením zalijte vroucí vodou a trochu osolte.

Pod pokličkou vařte přibližně 15 minut, dokud vše změkne. Když je zelenina uvařená přidejte brokolicové růžičky a vařte odkryté už jen cca 5 minut. Polévku rozmixujte do hladka, dochuťte pepřem a citronovou šťávou.

Fazolová polévka s kysaným zelím

Kysané zelí je hotový elixír zdraví a přitom je snadno dostupné ve všech obchodech a i nízká cena vás jistě  velmi mile potěší. Určitě se inspirujte dalšími recepty s kysaným zelím.

Ingredience:

(porce pro 4 osoby)

  • 2ks cibule
  • 400g kysaného zelí
  • 480g červených fazolí 
  • 200g šunka sušený parmská
  • 20ml olej
  • saturejka
  • sladká mletá paprika
  • sůl a pepř

Postup:

Fazole si zceďte a propláchněte vlažnou vodou. Zelí taktéž můžete podle potřeby propláchnout a poté jej nakrájet. Šunku nakrájejte na drobné kousky.

Na pánvi opečeme šunku s najemno nakrájenou cibulí. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme zelí, fazole, koření a sůl. Přivedeme k varu a povaříme cca 10 minut. Za stálého míchaní do polévky přisypeme pohankovou kaši na zahuštění a nakonec odstavte. 

Polévku doporučujeme podávat s kouskem žitného pečiva a perfektně se k ní hodí také ztracené vejce, se kterým navíc uděláte jistě velkou parádu!

Typy polévek a jejich zařazení do jídelníčku

Vývary

Vývar si dejte úplně kdykoli – energetická hodnota je velmi nízká. Dobře jsou na tom vývary zeleninové, jejichž energetická hodnota je zanedbatelná. Naopak o něco více energie a tuků mají vývary drůbeží a vývary hovězí. Pro dochucení vývarů je možné využít domácí vegetu. Domácí vegeta se dá připravit ve dvou verzích: se solí i bez.

Jak začlenit do jídelníčku?

Nic v jídelníčku měnit nemusíte.

Zeleninové polévky nezahuštěné a bez smetany

Polévky typu minestrone nebo jakékoli polévky s kousky zeleniny můžete také jíst kdykoli mimo váš jídelníček. Do této skupiny můžete počítat také polévky typu rajčatová, špenátová, brokolicová, cuketová, ovšem jen pokud při jejich vaření nepoužijete smetanu!

Jejich energetická hodnota je nízká a nutriční kvalita naopak vysoká. Nebojte se, že ztrácíte vařením vitaminy. Přijdete sice o vitamin C, ale většina dalších vitaminů v zelenině zůstane, cenné minerální látky přejdou do vývaru a veledůležitá vláknina zůstává také.  Zeleninu nerozvařujte, snažte se, aby zůstala na skus .

Jak začlenit do jídelníčku?

Pokud bude v polévce maso, vejce nebo jiný zdroj bílkovin, můžete pak o něco ubrat množství bílkovin k obědu nebo večeři. Pokud přidáte těstoviny nebo jinou sacharidovou zavářku, uberte o něco málo z přílohy a polévky se sacharidy si dávejte raději k obědu.

 

Krémové zeleninové polévky

Zeleninové krémové polévky typu dýňová, rajčatová, pórková, brokolicová apod. jsou velmi oblíbené a záleží jen na vás, zda chuť zeleniny jen lehce zjemníte smetanou nebo kokosovým mlékem či sýrem.

Jak začlenit do jídelníčku?

Krémové polévky si dejte k obědu nebo k večeři, ale uberte pak o něco na množství tuků u hlavního chodu. Jako zdroj bílkovin tedy preferujte kuřecí, krůtí, ryby, krevety nebo vaječný bílek. Nezařazujte již například sýry nebo celé vejce.

Přesnídávkové polévky

Polévky typu gulášová, frankfurtská, dršťková, bramboračka, kulajda, klasická zelňačka jsou při hubnutí již více problematické. Mívají vyšší obsah sacharidů (z brambor nebo jíšky), tuků (z uzenin nebo tučnějšího masa, případně smetany) a často také soli, když je jejich součástí uzenina (párek, klobása).

Jak začlenit do jídelníčku?

I tyto polévky při hubnutí jíst můžete. Dopřejte si je ale každopádně k obědu raději, než k večeři. Můžete je také mít na dopolední svačinu, jak napovídá jejich název.

Pokud budou přesnídávkové polévky součástí oběda, přizpůsobte tomu zbytek hlavního jídla. Raději volte libové maso nebo rybu, dále k jídlu zvolte čerstvý salát nebo tepelně upravenou zeleninu a přílohu už pak můžete úplně vynechat.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.