Dýňová polévka, brokolicová polévka, čočková polévka: Aneb podzim klepe na dveře

Dýňová polévka se sýrem

Dýně je zdravá potravina, obsahující množství vitamínů, které jsou navíc lehce stravitelné. Využít ji můžete v různých receptech z dýně.

Ingredience:

  • 500 g dýně Hokkaido
  • 200 g strouhaného sýra
  • 2 dcl smetany
  • špetka soli
  • špetka sušené bazalky

Postup:

Dýni omyjte, nakrájejte na větší kousky a rozvařte do měkka. Uvařenou dýni rozmixujte na krém a dejte opět vařit do hrnce. Osolte, přilijte smetanu a přidejte sýr. Vše spolu chvíli povařte a na závěr ochuťte bazalkou.

Krémová brokolicová polévka s kurkumou

Pokud budete využívat kurkumu při vaření, pomůžete tím svému zdraví. Přečtěte si více o blahodárných účincích kurkumy.

Ingredience:

  • 1 brokolice
  • 4 mrkve
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 pl rostlinného oleje
  • 1 čl kurkumy
  • 1/2 čl mletého kmínu
  • 1/2 čl mletého hořčičného prášku
  • himalájská sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup:

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Růžičky z brokolice odřízněte a zatím položte bokem, košťál nakrájejte na malé kousky. Na oleji opečte cibuli, česnek, mrkev a brokolici. Po chvíli přidejte kurkumu, kmín a hořčičný prášek. Zeleninu s kořením zalijte vroucí vodou a trochu osolte.

Pod pokličkou vařte přibližně 15 minut, dokud vše změkne. Když je zelenina uvařená přidejte brokolicové růžičky a vařte odkryté už jen cca 5 minut. Polévku rozmixujte do hladka, dochuťte pepřem a citronovou šťávou.

Čočková polévka bez jíšky

Jednoduchý recept na čočkovou polévku, při které se nemusíte trápit se jíškou.

Ingredience:

  • 100 g hnědé čočky
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 2 pl olivového oleje
  • 1 kus petrželky
  • špetka mořské soli

Postup:

Čočku uvařte ve vodě. Na oleji opečte na plátky nakrájenou mrkev. Po chvíli k ní přidejte vodu a vařte spolu s nakrájenými bramborami. Když jsou už brambory a mrkev měkké, do hrnce přidejte uvařenou čočku. Vše dobře promíchejte, osolte a nechte vařit. Nakonec přidejte petrželku a je hotovo.

Krémová polévka z červené čočky

Červená čočka je dobrá pro vaše srdce, mozek, imunitu a navíc podporuje hubnutí. Vyzkoušejte tento chutný recept na krémovou čočkovou polévku.

Ingredience:

  • 100 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • sušený zázvor
  • 1 pl másla

Postup:

Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte nastrouhanou mrkev a zalijte vodou. Vařte přibližně 10 minut, dokud bude mrkev poloměkká. Přidejte opláchnutou čočku a vařte ještě 10 minut. Nakonec krémovou polévka z červené čočky ochuťte solí, pepřem, majoránkou, zázvorem a vše rozmixujte ponorným mixérem.

Krémová květáková polévka 

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • ¼ květáku
  • 10 cm bílé části pórku
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 3 brambory
  • hrst zeleného hrášku
  • 1 muškátový ořech
  • trocha oleje
  • trocha másla

Postup:

Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory si uvařte zvlášť v hrnci. Na oleji osmahneme cibuli, pórek, hrách, mrkev a prolisovaný česnek. Přidejte vodu, nakrájený květák, muškátový ořech a vařte. Přidejte uvařené brambory, kousek másla a vše rozmixujte dohladka.

Zdravá pórková polévka

Ghee neboli propuštěné máslo je zdravou potravinou, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Jde o nejlepší stravitelný tuk, který je vhodný pro děti, lidi s citlivým žaludkem i intolerancí na laktózu. Obsahuje vitamíny A, D a K a dokáže pomoci i s podrážděným žaludkem.

Ingredience:

  • 1 pórek
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce ghee
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

Postup:

Pórek nakrájejte na kolečka a omyjte. ¾ póru opražte na másle. Potom ho přeložte do hrnce, přidejte nadrobno nakrájené brambory, mrkev a vše zalijte vývarem. Vařte přibližně 15 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, pak přidejte zbytek pórku a vařte ještě 5 minut.

Na závěr ochuťte solí a pepřem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.