Dýňová polévka, brokolicová polévka, čočková polévka: Aneb podzim klepe na dveře
Dýňová polévka se sýrem
Dýně je zdravá potravina, obsahující množství vitamínů, které jsou navíc lehce stravitelné. Využít ji můžete v různých receptech z dýně.
Ingredience:
- 500 g dýně Hokkaido
- 200 g strouhaného sýra
- 2 dcl smetany
- špetka soli
- špetka sušené bazalky
Postup:
Dýni omyjte, nakrájejte na větší kousky a rozvařte do měkka. Uvařenou dýni rozmixujte na krém a dejte opět vařit do hrnce. Osolte, přilijte smetanu a přidejte sýr. Vše spolu chvíli povařte a na závěr ochuťte bazalkou.
Krémová brokolicová polévka s kurkumou
Pokud budete využívat kurkumu při vaření, pomůžete tím svému zdraví. Přečtěte si více o blahodárných účincích kurkumy.
Ingredience:
- 1 brokolice
- 4 mrkve
- 1 brambora
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 pl rostlinného oleje
- 1 čl kurkumy
- 1/2 čl mletého kmínu
- 1/2 čl mletého hořčičného prášku
- himalájská sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup:
Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Růžičky z brokolice odřízněte a zatím položte bokem, košťál nakrájejte na malé kousky. Na oleji opečte cibuli, česnek, mrkev a brokolici. Po chvíli přidejte kurkumu, kmín a hořčičný prášek. Zeleninu s kořením zalijte vroucí vodou a trochu osolte.
Pod pokličkou vařte přibližně 15 minut, dokud vše změkne. Když je zelenina uvařená přidejte brokolicové růžičky a vařte odkryté už jen cca 5 minut. Polévku rozmixujte do hladka, dochuťte pepřem a citronovou šťávou.
Čočková polévka bez jíšky
Jednoduchý recept na čočkovou polévku, při které se nemusíte trápit se jíškou.
Ingredience:
- 100 g hnědé čočky
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 2 pl olivového oleje
- 1 kus petrželky
- špetka mořské soli
Postup:
Čočku uvařte ve vodě. Na oleji opečte na plátky nakrájenou mrkev. Po chvíli k ní přidejte vodu a vařte spolu s nakrájenými bramborami. Když jsou už brambory a mrkev měkké, do hrnce přidejte uvařenou čočku. Vše dobře promíchejte, osolte a nechte vařit. Nakonec přidejte petrželku a je hotovo.
Krémová polévka z červené čočky
Červená čočka je dobrá pro vaše srdce, mozek, imunitu a navíc podporuje hubnutí. Vyzkoušejte tento chutný recept na krémovou čočkovou polévku.
Ingredience:
- 100 g červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- sůl
- pepř
- majoránka
- sušený zázvor
- 1 pl másla
Postup:
Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte nastrouhanou mrkev a zalijte vodou. Vařte přibližně 10 minut, dokud bude mrkev poloměkká. Přidejte opláchnutou čočku a vařte ještě 10 minut. Nakonec krémovou polévka z červené čočky ochuťte solí, pepřem, majoránkou, zázvorem a vše rozmixujte ponorným mixérem.
Krémová květáková polévka
Ingredience:
- 3 mrkve
- ¼ květáku
- 10 cm bílé části pórku
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 3 brambory
- hrst zeleného hrášku
- 1 muškátový ořech
- trocha oleje
- trocha másla
Postup:
Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory si uvařte zvlášť v hrnci. Na oleji osmahneme cibuli, pórek, hrách, mrkev a prolisovaný česnek. Přidejte vodu, nakrájený květák, muškátový ořech a vařte. Přidejte uvařené brambory, kousek másla a vše rozmixujte dohladka.
Zdravá pórková polévka
Ghee neboli propuštěné máslo je zdravou potravinou, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Jde o nejlepší stravitelný tuk, který je vhodný pro děti, lidi s citlivým žaludkem i intolerancí na laktózu. Obsahuje vitamíny A, D a K a dokáže pomoci i s podrážděným žaludkem.
Ingredience:
- 1 pórek
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 lžíce ghee
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
Postup:
Pórek nakrájejte na kolečka a omyjte. ¾ póru opražte na másle. Potom ho přeložte do hrnce, přidejte nadrobno nakrájené brambory, mrkev a vše zalijte vývarem. Vařte přibližně 15 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, pak přidejte zbytek pórku a vařte ještě 5 minut.
Na závěr ochuťte solí a pepřem.