Francouzská dieta: Užijte si jídlo bez stresu
Francouzi si jídlo vychutnávají, nejedí rychle
Je to skutečně paradox, protože v celé Francii je podle statistik a odhadů jenom asi 11 % lidí obézních. To je poměrně málo v porovnání například s USA, kde je obézních lidí třikrát tolik, tedy více než třetina populace, a to už je varovné číslo.
Vše se ale skrývá v tom, že Francouzi jsou známí labužníci a sázejí hlavně na poctivé kvalitní jídlo. Taková strava je proto zároveň velmi výživná, nutričně hodnotná. Jde spíše o životní styl, než dietu jako takovou. Princip tkví v tom, jíst kvalitní potraviny, umět si je vychutnat a při jídle nikam nespěchat.
Francouzi jsou známí tím, jak mnoho času jídlu věnují. Pomalu koušou, vše si vychutnávají, nejedí letem světem, aby byli za půl hodiny hotoví. Právě to jim pomáhá udržovat si štíhlou linii. Tělo netrpí hlady, ví, že znovu brzy dostane další výživnou porci, kterou si bude moci vychutnat. Proto nemá potřebu ukládat věci do zásoby, recepty francouzské kuchyně tvoří co nejčerstvější suroviny.
Nepravidelná a nekvalitní strava je navíc příčinou mnoha nemocí. Typický příklad jsou žaludeční vředy, které jsou často způsobeny právě rychlým jezením, nezdravou stravou a stresem. Nejlepší prevencí žaludečních vředů a dalších nepříjemných onemocnění je vzít si příklad z Francouzů a v jídle se neodbývat.
Hledejte kvalitní potraviny
Výhodou je, že francouzská dieta je tolerantnější. Nejste tolik v zajetí pravidel, příkazů a zákazů. Můžete jíst kvalitní, a přitom zdravé jídlo. Jídelníček je plný ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva a chleba, libové vepřové a kuřecí maso, máslo, sýry, jogurty, vejce, hodně luštěnin, nechybí ani tmavá čokoláda. Jde o skutečně nutričně bohaté potraviny, které dostatečně pokrývají všechny složky, tedy, bílkoviny, sacharidy i tuky. Samozřejmostí je zde hodně vlákniny, vitamínů i minerálů. Základem je jíst pravidelně, pomalu, v klidu, vychutnávat každé sousto a vyhledávat v jídle skutečnou kvalitu.
Dobrý nápad je také zařadit do jídelníčku více bezmasých jídel. Uleví se tím životnímu prostředí i kardiovaskulárnímu systému.
Výhody francouzské diety:
- Nevede k jo-jo efektu
- Můžete ji držet i delší dobu
- Nejedná se o klasickou dietu, ale spíše životní styl a filozofii
- Nikdy nemáte hlad, jíte pravidelně
Nevýhody francouzské diety:
- Musíte se naučit jíst pomalu
- Jídlem strávíte více času
- Musíte vyhledávat kvalitní potraviny, což je mnohdy otázkou vyšší ceny
- Omezujete některé nezdravé potraviny
Jídelníček při francouzské dietě:
1. den
Snídaně: Ovesná kaše s ovocem podle chuti
Svačina: Kvalitní šunka s minimálně 95 % masa, rajčata
Oběd: Kohout na víně, rýže
Svačina: Jogurt, celozrnný rohlík
Večeře: Ratatouille
2. den
Snídaně: Plátek celozrnného chleba, kvalitní šunka s vysokým obsahem masa, rajče
Svačina: Kvalitní sýr, celozrnný rohlík, okurka
Oběd: Koláč quiche, zeleninový salát
Svačina: Salát z ovoce podle chuti
Večeře: Polévka Bujabéza
3. den
Snídaně: Celozrnný rohlík, kvalitní sýr, klidně i tučnější, paprika
Svačina: Jogurt s ovocem, celozrnný rohlík
Oběd: Dušené hovězí se zeleninou, brambory
Svačina: Jogurt, ovoce
Večeře: Salát se zeleninou a tuňákem
Žádná dieta, ale životní styl
Velkou výhodou je, že tuto dietu můžete dodržovat v podstatě libovolně dlouhou dobu. Nic vám při ní totiž nechybí, dostáváte do svého tělo velké množství živin a nijak svůj organismus neohrožujete. Můžete tímto způsobem hubnout postupně, a tedy zdravě zhruba až 4 kg za měsíc. Úprava hmotnosti je potom trvalá.
My se často přejídáme nekvalitním jídlem, Francouzi dávají přednost kvalitě a množství pečlivě regulují. Také dávají přednost místním čerstvým surovinám, o jejichž kvalitě jsou přesvědčeni. Nejedí také ve stresu. Snažte se proto řídit jejich životním stylem. Naučte se jídlo vychutnávat, ocenit jeho kvalitu, nikoli se hnát za jeho kvantitou.