Glykemická dieta

Zelenina, potraviny s nízkým glykemickým indexem

Glykemický index je základ

Jak sám název diety napovídá, je hubnutí podporováno potravinami se správnou hodnotou glykemického indexu. Z jídelníčku jsou vyřazeny nevhodné potraviny s vysokým glykemickým indexem a naopak se konzumují potraviny s nízkým glykemickým indexem. Tyto potraviny tvoří základ také jídelníčku při cukrovce. Nemají totiž příliš velký vliv na hladinu krevního cukru a my po jejich konzumaci nepociťujeme chuť na sladké nebo tučné jídlo.

Princip diety

Každý, kdo se zajímá o zásady zdravé výživy a už se někdy pokoušel zhubnout, ví, že hlavní zásadou je nejen pestrý jídelníček, ale také pravidelnost. Díky pravidelnému přísunu energie má organismus energii pro pohyb, pomocí kterého jde hubnutí rychleji.

Taková energie je v pomalu se uvolňujících sacharidech, a ty proto v jídelníčku nesmějí chybět. Principem diety podle glykemického indexu je zdravé stravování, konzumace pomalých sacharidů a prevence hladu. Na tomto principu funguje i jídelníček při cukrovce.

Vhodné potraviny

Aby byl efekt diety co největší, jezte potraviny s glykemickým indexem pod 50. Zároveň hlídejte jejich kvalitu, protože organismu musíte dodat co možná nejvíce zdraví prospěšných látek. Čtěte etikety na potravinách a dávejte pozor na složení.

Vhodnými potravinami s glykemickým indexem pod 50 jsou výrobky z celozrnné, především z pohankové mouky, celozrnné těstoviny, neloupaná rýže, luštěniny, sója, vlašské ořechy, nejrůznější semínka, listová a kořenová zelenina, rajčata, lilky, papriky, zelí, brokolice, cibule a česnek a houby. Z ovoce si vybírejte méně sladké druhy, ze sladkostí kvalitní vysokoprocentní čokoládu.

Nevhodné potraviny

Mezi nejméně vhodné potraviny při této dietě řadíme všechny potraviny, které nepatří do zdravého stravování. Je to především bílé pečivo, všechny výrobky z bílé mouky, cukr a všechny sladkosti. Ani těstoviny, slazené jogurty a slazené nápoje, a dokonce ani med nejsou vhodné.

Výhody

Můžete jíst bez omezení bez pocitu hladu;

Zvýšený příjem vlákniny detoxikuje tělo;

Pestrý jídelníček;

Dieta vás finančně nezruinuje;

Jde o dlouhodobou dietu bez jo-jo efektu

Nevýhody

Jde o změnu životního stylu;

Některé potraviny si musíte odepřít;

Než si na změnu zvyknete, budete muset stále plánovat;

Na začátku diety vás bude honit mlsná

Ukázkový jídelníček glykemické diety

1. den

  • Snídaně: Pohankové vločky s mlékem a se skořicí;
  • Svačina: Nízkotučný jogurt s chia semínky;
  • Oběd: Hovězí steak a zeleninový salát;
  • Svačina: Nízkotučný tvrdý sýr a vlašské ořechy;
  • Večeře: Velká mísa zeleninového salátu s praženými dýňovými semínky a brynzou

2. den

  • Snídaně: Nízkotučný jogurt s ovocem a vlašskými ořechy;
  • Svačina: Tofu s rajčaty a pestem;
  • Oběd: Grilovaná kuřecí prsa s jogurtovým dipem s čerstvými bylinkami;
  • Svačina: Ovoce;
  • Večeře: Marinovaný uzený losos a zeleninový salát

3. den

  • Snídaně: Ovesné vločky s mlékem a ovocem;
  • Svačina: Směs ořechů a semínek;
  • Oběd: Zeleninový salát s uzenou makrelou a olivami;
  • Svačina: Nízkotučný jogurt;
  • Večeře: Vaječná omeleta se sýrem a se zeleninou

Proč držet glykemickou dietu

Při této dietě jíte potraviny s nízkým glykemickým indexem, hubnete a děláte také něco pro své zdraví. Zlepšíte si zažívání a ochráníte organismus před vznikem rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu či slinivky břišní. Předejdete též riziku srdečních potíží, vzniku cukrovky a mrtvice a posílíte svůj imunitní systém.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.