Gulášová polévka, fazolová polévka, špenátová polévka: Recepty na polévky z lokálních surovin

Už naši předkové si oblíbili husté a syté polévky, které je během chladných měsíců navíc i zahřály. Mezi typické polévky patří gulášová, fazolová, špenátová nebo také i rychlá polévka z červené čočky. A kterou z nich vyzkoušíte vy?

Gulášová polévka

Gulášová polévka má velké množství variací. Můžete si ji připravit s masem, ve veganské verzi nebo například s hlívou ústřičnou. Inspirujte se dalšími recepty a to třeba rovnou na guláš!

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • 1 pl vepřového sádla
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks červené papriky
  • 300 g pasírování rajčat
  • 4 brambory
  • mletá červená paprika
  • chilli koření
  • oregano
  • sůl
  • pepř

Postup:

V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte k cibuli mleté maso. Využít můžete mix vepřového a hovězího masa nebo si vybrat jen jeden druh podle vlastní chuti.

Maso osolte, opepřete všem pepřem a opékejte přibližně 5 minut. Poté přidejte na proužky nakrájenou papriku, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájené brambory. Vše dobře promíchejte, zalijte pasírování rajčaty a vodou. Polévku přiveďte k varu a vařte přibližně 25 minut. Na závěr polévku ochuťte solí a pepřem podle chuti a můžete podávat.

Podávejte s čerstvým celozrnným pečivem. A jak vybrat to kvalitní? I s tím vám rádi pomůžeme!

Pikantní fazolová polévka s masem

Ingredience:

  • 300 g oblíbených fazolí
  • 1 kg uzených žebírek
  • 6 brambor
  • 1 cibule
  • 2 pl hladké mouky
  • olej
  • 1 pl mleté červené papriky
  • pepř
  • sůl
  • chilli papričky dle chuti

Postup:

Uzené žebírka uvařte ve vodě do měkka. Pak je vyberte, maso obereme od kosti a nakrájejte na malé kousky. Do vývaru z žebírek vložte předem namočené fazole a když budou poloměkké, přidejte nakrájené brambory a chilli papričky dle chuti. Na pánvi si připravte jíšku smícháním oleje, cibule, hladké mouky a mleté červené papriky. Jíšku přelijte k polévce, přidejte nakrájené maso, sůl a pepř podle chuti a chvíli povařte.

Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Fazolová polévka se sladkými bramborami

Sladké brambory neboli batáty patří díky svým blahodárným účinkům mezi velmi zdravé  a vyhledávané potraviny. Zařaďte je do svého jídelníčku například přípravou této chutné fazolové polévky!

Ingredience:

  • 150 g malých bílých fazolí
  • 350 g sladkých brambor
  • 2 mrkve
  • 0,5 dl rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • ½ pl kokosového oleje
  • sůl
  • vývar / voda
  • mletá sladká paprika
  • kurkuma
  • mleté chilli koření

Postup:

Fazole si předem namočte, ideálně na celou noc. V hrnci si na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte fazole, osolte a chvíli opékejte. Po chvíli přidejte nakrájenou mrkev, mletou papriku, kurkumu a dále opékejte. Potom přidejte rajčatový protlak a polévku zalijte vývarem. Vařte přibližně 30 minut.

Přidejte nakrájené batáty, osolte a přidejte chilli podle chuti. Vařte, dokud nebudou všechny ingredience měkké. Na závěr vezměte tyčový mixér a na pár vteřin s ním zajíždějte do polévky, nemixujte ji ale celou! Staří rozmixovat jen polévky, díky čemuž polévka zhoustne.

Špenátová polévka s krupicovými noky

Ingredience:

  • 500 g špenátu
  • 250 ml smetany
  • dětská krupice
  • máslo
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • špetka sůl
  • voda
  • pepř

Postup:

V hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a špenát. Podlijte polévku vodou či vývarem a nechte vařit. Když začne polévka získávat krémovou konzistenci, přidejte sůl, pepř a smetanu. Vařte přibližně 5 minut.

Mezitím si připravte noky. Smíchejte krupici s máslem v poměru 2: 1, více krupice než másla. Přidejte vajíčko, špetku soli a důkladně promíchejte. Halušková směs by měla být mazlavá. Noky naházejte do vařící se polévky a nechte je uvařit. Poté můžete polévku podávat.

TIP: Přečtěte si více o špenátu a o tom, kde všude ho můžete v kuchyni použít.

Rychlá polévka z červené čočky

Ingredience:

  • 200 g čočky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g uzeného masa 
  • 2 pl oleje
  • 2 brambory
  • mletý kmín
  • mletá červená paprika
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • sušené chili
  • majoránka
Postup:

 

Čočku si předem namočte do vody ideálně na 3 až 8 hodin. Cibuli a maso nakrájejte na drobné kousky a v hrnci opražte na rozpáleném oleji. Po chvíli přidejte sůl, mletý kmín, pepř, červenou papriku, bobkový list, scezené čočku a vše zalijte vodou.

 
Polévku přiveďte do varu. Když začne vřít, přidejte nakrájené brambory a vařte přibližně 30 minut nebo i déle tak, aby byly brambory a čočka měkká. Na závěr do rychlé polévky z červené čočky přidejte sušené chilli a majoránku dle chuti.

Bramboračka

Skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň ale perfektně vystihuje českou kuchyni, kdy i z mála se dá udělat něco moc dobrého!

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 125 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku  
  • 2 lžíce másla 
  • 2 lžíce mouky 
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 hrst sušených hub
  • 1/2 lžičky kmínu
  •  sůl

Postup:

Sušené houby dejte do misky a zalijte vlažnou vodou (asi 250 ml). Nechte houby změknout a poté je sceďte (vodu z hub uschovejte) . Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a připravte k následnému prolisování.  Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).

V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.

Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí. 

Ke konci vmíchejte česnek a majoránku, kterou promněte ještě chvíli v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení dle vlastní chuti a máte hotovo!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.