Hlíva ústřičná: Chutná i léčí

Hlíva ústřičná je považována za zázračnou houbu, která má blahodárné účinky na naše zdraví. Je to především díky obsahu vitaminů a minerálních látek, jakými jsou například vitamín C, železo, zinek, aminokyseliny, proteiny, vláknina a mnoho dalších, které dělají z této houby potravinu, která by v jídelníčku neměla chybět.

1. Posiluje imunitu

Vitamin C a další látky obsažené v hlívě ústřičné pomáhají účinně zlepšovat obranyschopnost organismu. Pokud si chcete posílit imunitu, ale hlívu v kuchyni tak často nevyužíváte, zkuste sáhnout po hlívě ve formě výživového doplňku pro vaše zdraví.

2. Ochrana srdce a cév

Konzumace hlívy ústřičné pomáhá snižovat cholesterol a vysoký krevní tlak. Rovněž pomáhá posílit a zprůchodnit cévy. Pokud trpíte křečovými žilami, měli byste po ní určitě sáhnout.

3. Bojuje se záněty

Díky obsahu polysacharidů pomáhá hlíva bojovat se záněty v těle i s chronickými infekcemi.

4. Zkrášluje pleť

Pravidelná konzumace hlívy zpomaluje stárnutí tkání a také regeneruje pokožku. Využít ji můžete i pokud vás trápí akné, ekzémy nebo jiné kožní onemocnění.

5. Hubnutí

Bílkoviny a vláknina jsou hlavními látkami pro úspěšné hubnutí. Hlívu můžete využít i na detoxikaci střev.

Recepty

Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na pochoutky z hlívy ústřičné, které vám posílí zdraví. Kromě nich můžete hlívu využít i jako ingredienci do těstovin, salátů nebo polévek.

Hlívový guláš

Veganský recept na guláš, který máte připravený za pár minut. Inspirujte se i dalšími recepty na guláš.

Ingredience:

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 1 brambora
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 150 ml rajčatového protlaku
  • 700 ml horké vody

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahneme ji v hrnci na olivovém oleji. Přidejte prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl, pepř a mletou papriku. Opražte a potom přidejte nakrájenou hlívu. Po chvíli přidejte rajčatový protlak, vodu a nastrouhaný brambor. Přiveďte k varu a vařte přibližně 15-20 minut, dokud hlíva změkne. Guláš podávejte s celozrnným nebo domácím chlebem.

Kroupové rizoto s hlívou ústřičnou

Ingredience:

  • 160 g ječných krup
  • 8 ks zeleného chřestu
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • špetka galgantu
  • sůl

Postup:

Kroupy uvařte ve vodě v poměru 1: 2, jeden pohár krupice, 2 sklenice vody. Vařte přibližně 30 minut. Chřest nakrájejte na malé kousky a hlívu na nudličky. Na pánev přidejte olivový olej a osmahneme na něm prolisovaný česnek. Když se česnek rozvoní, přidejte k němu hlívu a chřest. Osolte a chvíli opékejte. Když je hlíva měkká, přidejte tymián, galgán a vmíchejte i uvařené kroupy.

Pomazánka z hlívy ústřičné

Hlívové pomazánku můžete podávat jako rychlou večeři například s celozrnným pečivem.

Ingredience:

  • ½ kg hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 10 pl pohanky
  • 2 pl olivového oleje
  • 2 pl petrželky
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletá červená paprika
  • pepř

Postup:

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte nakrájenou hlívu. Ochuťte solí, kmínem, mletou paprikou a pepřem. Hlíva pustí vodu, ve které ji duste přibližně 20 minut. Potom přidejte promytí pohanku a duste ještě dalších 15 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.