Hlíva ústřičná: Chutná i léčí
Hlíva ústřičná je považována za zázračnou houbu, která má blahodárné účinky na naše zdraví. Je to především díky obsahu vitaminů a minerálních látek, jakými jsou například vitamín C, železo, zinek, aminokyseliny, proteiny, vláknina a mnoho dalších, které dělají z této houby potravinu, která by v jídelníčku neměla chybět.
1. Posiluje imunitu
Vitamin C a další látky obsažené v hlívě ústřičné pomáhají účinně zlepšovat obranyschopnost organismu. Pokud si chcete posílit imunitu, ale hlívu v kuchyni tak často nevyužíváte, zkuste sáhnout po hlívě ve formě výživového doplňku pro vaše zdraví.
2. Ochrana srdce a cév
Konzumace hlívy ústřičné pomáhá snižovat cholesterol a vysoký krevní tlak. Rovněž pomáhá posílit a zprůchodnit cévy. Pokud trpíte křečovými žilami, měli byste po ní určitě sáhnout.
3. Bojuje se záněty
Díky obsahu polysacharidů pomáhá hlíva bojovat se záněty v těle i s chronickými infekcemi.
4. Zkrášluje pleť
Pravidelná konzumace hlívy zpomaluje stárnutí tkání a také regeneruje pokožku. Využít ji můžete i pokud vás trápí akné, ekzémy nebo jiné kožní onemocnění.
5. Hubnutí
Bílkoviny a vláknina jsou hlavními látkami pro úspěšné hubnutí. Hlívu můžete využít i na detoxikaci střev.
Recepty
Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na pochoutky z hlívy ústřičné, které vám posílí zdraví. Kromě nich můžete hlívu využít i jako ingredienci do těstovin, salátů nebo polévek.
Hlívový guláš
Veganský recept na guláš, který máte připravený za pár minut. Inspirujte se i dalšími recepty na guláš.
Ingredience:
- 600 g hlívy ústřičné
- 1 brambora
- olivový olej
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce kmínu
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce majoránky
- špetka soli
- špetka pepře
- 150 ml rajčatového protlaku
- 700 ml horké vody
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahneme ji v hrnci na olivovém oleji. Přidejte prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl, pepř a mletou papriku. Opražte a potom přidejte nakrájenou hlívu. Po chvíli přidejte rajčatový protlak, vodu a nastrouhaný brambor. Přiveďte k varu a vařte přibližně 15-20 minut, dokud hlíva změkne. Guláš podávejte s celozrnným nebo domácím chlebem.
Kroupové rizoto s hlívou ústřičnou
Ingredience:
- 160 g ječných krup
- 8 ks zeleného chřestu
- 100 g hlívy ústřičné
- 3 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- olivový olej
- špetka galgantu
- sůl
Postup:
Kroupy uvařte ve vodě v poměru 1: 2, jeden pohár krupice, 2 sklenice vody. Vařte přibližně 30 minut. Chřest nakrájejte na malé kousky a hlívu na nudličky. Na pánev přidejte olivový olej a osmahneme na něm prolisovaný česnek. Když se česnek rozvoní, přidejte k němu hlívu a chřest. Osolte a chvíli opékejte. Když je hlíva měkká, přidejte tymián, galgán a vmíchejte i uvařené kroupy.
Pomazánka z hlívy ústřičné
Hlívové pomazánku můžete podávat jako rychlou večeři například s celozrnným pečivem.
Ingredience:
- ½ kg hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 10 pl pohanky
- 2 pl olivového oleje
- 2 pl petrželky
- sůl
- drcený kmín
- mletá červená paprika
- pepř
Postup:
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte nakrájenou hlívu. Ochuťte solí, kmínem, mletou paprikou a pepřem. Hlíva pustí vodu, ve které ji duste přibližně 20 minut. Potom přidejte promytí pohanku a duste ještě dalších 15 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku.