Hypoglykémie

Hypoglykémie je definována jako patologický pokles glykemie pod 3,3 mmol/l. Doprovází je klinické projevy, jež jsou způsobeny vylučováním antiregulačních hormonů a dalšími biochemickými procesy. Normální hladina glukózy v krvi je 3,5 – 5,5 mmol/l.

Hypoglykémie se projevuje nejprve sníženou psychickou výkonností, slabostí, bolestí hlavy, studeným potem, pocitem hladu, poruchou jemné motoriky a později křečemi až bezvědomím. Nízká koncentrace glukózy v krvi je nebezpečná především pro mozek.

Hypoglykémie nejčastěji vzniká na počátku léčby diabetu inzulinem nebo se „rozjede“ při užívání léků, které zvyšují tvorbu inzulinu ve slinivce břišní. Může být také zapříčiněna nezvykle velkou fyzickou zátěží – při pohybu tělo potřebuje větší množství cukru přeměnit na energii. Tělesná námaha tedy snižuje hladinu cukru v krvi a spotřebovává zásoby cukru uložené v játrech.

K léčbě hypoglykémie jsou vhodné potraviny s vysokým glykemickým indexem. Vhodné potraviny jsou například kostkový cukr, sušenky, cukrovinky, džus, sladké moučníky a tyčinky, atd. Nevhodná je například paradoxně čokoláda, protože obsahuje velký podíl tuků, které zpomalují vstřebávání glukózy do krve. Trvá přibližně 5-10 minut, než se glukóza z přijaté potravy v trávicím traktu vstřebá do krve a projevy hypoglykemie vymizí.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.