Jablečný koláč, tvarohový koláč a další zdravé dezerty

Koláče jsou klenotem české kuchyně a není důvod se jich vzdávat, pokud se snažíte redukovat svou váhu. Pokud byste rádi potěšili nedělní návštěvu, nebo si jen zdravě zamlsali, vyzkoušejte tento jedinečný zdravý koláč.

Zdravý jablečný koláč s tvarohem bez mouky

Zdravý jablečný koláč s tvarohem patří mezi levné recepty, takže potěší nejen chuťové buňky, ale i peněženku.  Je opravdu snadný a super rychlý. Zvládne ho opravdu každý za pár minut. Perličkou je, že je bezlepkový a dokonce vegetariánský. Vyzkoušeto ho můžete, i když musíte dodržovat lékařem nařízenou jaterní dietu.

Ingredience

Korpus

  • Jednu celou vaničku polotučného tvarohu
  • 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 4 polévkové lžíce polotučného nebo tučného mléka
  • Perníkové koření (půlku kávové lžičky)

Vršek koláče

  • 4 středně velká jablka
  • 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
  • Špetku muškátového oříšku
  • Pár kapek citronu
  • Skořici
  • Vlašské ořechy (větší hrst)

Postup přípravy

V míse smíchejte všechny suroviny (tvaroh, med, mléko a perníkové koření) a vyšlehejte kompaktní hmotu. Vymažte si koláčovou formu nebo použijte pečicí papír a do připravené formy dejte vyšlehané „těsto“. To pečte v troubě asi 13 minut na 220 stupňů.

Do hrnce přijdou oloupaná a pokrájená jablka, med, kapky citronu, skořice a muškátový oříšek. Tuto jablečnou směs podlijte vodou, aby se pokrájená jablka rozvařila. Mezitím si nasekejte vlašské ořechy a přidejte je do hrnce k jablečné směsi.

Rozvařenou jablečnou směs poté nalijte na upečený spodek koláče a dejte ztuhnout do lednice. Tento jablečný koláč s tvarohem  chutná nejlépe až druhý den.

Zdravý koláč s tvarohem a borůvkami

S tvarohem v kuchyni dokážete doslova kouzlit. Málokterá potravina má tak široké použití a výhodou je i jeho nízká cena. Tvaroh se hodí pro přípravu sladkých, slaných, teplých i studených pokrmů, s jeho pomocí lze hravě vykouzlit zdryvý koláč. Je z nutričního hlediska (pokud nepočítáme maso) nejbohatším zdrojem bílkovin a skvěle chutná.

Tento borůvkový koláč si rozhodně oblíbíte. V rámci zdravého pečení je namísto klasické mouky použita celozrnná a dokonce jsme snížili přebytečné kalorie hnědým cukrem. Celková doba přípravy se vleze do hodinky, nezabere proto ani příliš mnoho času.

Ingredience

Drobenka

  •  Špetek mleté skořice
  • 6 lžic hnědého cukru
  • 3 lžíce másla
  • 6 lžic celozrnné mouky

Náplň

  • 2 ks vejce
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 3-5 lžic hnědého cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry

Těsto

  • 10 lžic oleje
  • 150 g vloček
  • 150 g celozrnné mouky
  • Špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g hnědého cukru

Postup přípravy

V první řadě si připravíme těsto. Mouku smícháme se všemi sypkými přísadami, přidáme tuk a vejce rozšlehané v jogurtu. Vypracujeme hladké těsto, které rozlijeme přímo na pečícím papíru a vložíme na plech.

Těsto potřeme tvarohem smíchaným s vejci, cukrem (záleží na chuti, kolik ho chcete dát) a citronovou kůrou, posypeme borůvkami a hustě posypeme drobenkou. Tvarohový koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.

Špaldovo – dýňový koláč

Tento dýňový koláč je rychlý a jednoduchý. Zcela zapadne do vašeho pestrého jídelníčku a jediné co potřebujete je mít doma sladěnku, dýni a špaldovou mouku. Zbytek ingrediencí už většinou najdete v každé domácnosti.

Nevíte, co je to sladěnka? Jedná se o ječmenný slad vyrobený přírodním způsobem, takže neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva. Takových „zdravých pomocníků“ je v kuchyni opravdu mnoho. Vyzkoušejte další pečení s mandlovým máslem nebo třeba sojovou smetanou.

Ingredience

  • 500 g špaldové mouky
  • 400 g sladěnky
  • 120 g nahrubo mletých vlašských ořechů
  • 600 g nastrouhané dýně hokaido
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva
  • 250 ml sezamového oleje

Postup přípravy

Uleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej. V míse smícháme nastrouhanou dýni, mleté ořechy, skořici, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem. Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.

Rebarborový koláč

Díky tomuto receptu vykouzlíte dietní a zároveň zdravý koláč. Rebarbora totiž obsahuje přínosné kyseliny, vápník, mangan, draslík a vlákninu. Z rebarbory můžete vykouzlit nejen sladké koláče, ale i čaj, polévku, nebo omáčku. V asijské kuchyni se například rebarbora přidává do čočky.

V moderní zdravé kuchyni, stejně jako v tomto receptu je jednou ze základních surovin ovesné vločky. Krásně drží tvar, jsou bez chutě a hlavně s nimi nepřiberete. Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte jeden z dalších super receptů z ovesných vloček.

Ingredience

Drobenka

  • 100 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 50 g špaldové mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g kvalitního másla
  • 50 g mletých ořechů dle vlastní volby

Těsto

  • 250 g špaldové mouky
  • 200 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 100 g kvalitního másla
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 vejce
  • 250 ml kefíru
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 stonky rebarbory
  • 1 hrst čerstvých jahod

Postup přípravy

Začněte drobenkou – vysypte si do mísy vločky, mouku, cukr, ořechy a přikrájejte na kousky změklé máslo.

Na koláč – nejprve oloupejte tenkou vrchní vrstvu z rebarbory. Potom jí pokrájejte na tenoučké plátky. Rozehřejte máslo na těsto a nechte vychladnout. V míse si ušlehejte med se žloutky, přidejte kefír a přisypávejte mouku s práškem do pečiva a rozehřáté máslo. Vedle si ušlehejte tuhý sníh a ten na závěr zlehoučka vmíchejte do těsta.

Připravte si pečící papír do formy či plechu a nalijte těsto. Navrch koláče rovnoměrně položte nakrájené kousíčky rebarbory, jahod a posyp skvělou drobenkou. Rebarborový koláč se peče na 30 – 40 minut při 180 stupních.

Náš tip: vyzkoušejte také recepty na domácí zmrzlinu.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.