Jak na výrobu domácích ořechových a semínkových másel

Ořechy se doporučuje předem namáčet, aby byly pro tělo stravitelnější (pak jen usušte na pánvi nebo rovnou opražte). Pokud máte pouze větší mixér, je třeba použít dávku aspoň 200 až 300 g oříšků, při mixování v malé nádobě (např. na sekání bylinek), postačí i 100 g. Výroba trvá chvíli u mixérů, které mají výkon aspoň 800 W, u slabších budete potřebovat možná 5–25 minut a vytvoříte jen hrubší pomazánku, nikoli hladké máslo. Mandlové máslo se v domácích podmínkách nedaří ani ve výkonném mixéru, vznikne drť, po dlouhém mixování pak máslo hrubší konzistence. Máslo vydrží v lednici několik týdnů.

Pražení ořechů pro lepší aroma

U většiny ořechů se pražením rozvine a zdůrazní jejich přirozené aroma. Pražením se ale také mohou znehodnotit některé živiny (hlavně omega 3 ve vlašských oříškách). Při pražení je nejdůležitější postupovat šetrně, tedy nevystavovat ořechy příliš vysoké teplotě po příliš dlouho dobu. Můžete pražit suché ořechy i předem namočené.

Pražení na pánvi: suché nebo namočené ořechy pražte 10–20 minut na slabém ohni (cca 2 na stupnici 1–6). Pokud si chcete vyrobit slanou pochoutku, osvědčil se vám tento postup – rozmíchat sůl a koření ve vodě a tou ke konci pražení oříšky pokropit. Nebo na konci pražení ořechy pokapejte například omáčkou tamari.

Pražení v troubě: při teplotě 160 °C po dobu asi 15–30 minut podle velikosti ořechů. Nebo nechte ořechy jen rozvonět.

Pražení ořechů namočených ve slaném nálevu: slanou pochoutku vyrobíte také tak, že opražíte ořechy, které jste předtím namáčeli v osolené vodě (1–2 lžičky soli na půl litru vody). Nebudete tak muset řešit problém, že sůl na oříškách nedrží. Na pánvi pak restujte cca 15 minut, v troubě cca 30–35 minut.

Proč namáčet ořechy?

Všechny ořechy, které zakoupíte v obchodě, můžete konzumovat bez jakýchkoliv dalších úprav. Mnohým z nich ale vysloveně prospívá, když je předtím namočíte. Příjemně změknou a budou chutnat jako čerstvě vyloupané. Při namáčení dochází k inaktivaci inhibitorů růstu, které udržují ořechy ve stavu spánku, než se dostanou do podmínek vhodných ke klíčení. Tím budou výživnější a stravitelnější.

Ořechy zalijte dostatečným množstvím vody (cca půl litru na 100 g) a nechte namáčet po dobu, kterou uvádíme u jednotlivých druhů ořechů. Vodu pak vylijte a ořechy ještě propláchněte. Namočené ořechy ihned konzumujte, použijte do pokrmů nebo znovu usušte na suché, jen lehce zahřáté pánvi a uschovejte v lednici pro další potřebu.

Namáčení zlepší chuť všech ořechů, výjimkou jsou však ale para ořechy.

Máslo ze slunečnicových semínek

Ingredience

1 a 1/2 hrnku slunečnicových semínek

2 lžíce kokosového oleje

1/2 lžičky soli (pro zvýraznění chuti)

1 lžíce medu

Postup:

  • Troubu předehřejte na 170 °C. Slunečnicová semínka rozprostřete na plech a nechte přibližně 10 až 15 minut lehce opéct. Jakmile začnou semínka chytat zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a nechte vychladnout. Dejte pozor, abyste semínka nespálili.
  • Vychladlá semínka nasypte do food procesoru a mixujte do hrubší konzistence. Poté chvíli nechte odpočinout.
  • Po cca 7 minutách až bude směs hladší, přidejte kokosový olej a ještě asi dvě 2 minuty mixujte. Poté přidejte med, sůl a mixujte ještě přibližně 1 minutu, nebo dokud nedosáhnete krémové textury.
  • Hotové máslo uchovávejte v uzavíratelné nádobě. V lednici vám vydrží až 2 týdny.

Kešu máslo

Ingredience

1,5 hrnku kešu ořechů

2 lžíce medu

1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Vložte kešu ořechy do food procesoru a přibližně 20 vteřin mixujte. Měla by se utvořit konzistence připomínající hrubší mouku.
  • Poté přidejte ostatní ingredience a nechte mixovat dál do hladké konzistence. Občas setřete máslo ze stran nádoby do středu.
  • Po 7 minutách by mělo být máslo hotové. (Čas se může lišit od druhu přístroje).
  • Hotové máslo uchovávejte v uzavíratelné nádobě. V lednici vám vydrží až 2 týdny.

Kokosové máslo

Ingredience

2 a 2/3 hrnku strouhaného kokosu

1-2 lžičky kokosového oleje

Postup

  • Nasypte kokos do food procesoru a mixujte dohladka, přibližně 10 minut.
  • Přendejte hotové máslo do dobře uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a skladujte v pokojové teplotě klidně i několik měsíců.
  • Nevkládejte do lednice.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.