Jak ušetřit za energie při vaření?
Ceny energií stoupají do výšin, většinu z nich spotřebujeme na topení a ohřev vody, ale i vaření může ukrajovat nemalou část. Při současných cenách elektřiny a plynu se může například kachna, kterou pečete v troubě dlouhé hodiny, patřičně prodražit. Úspory energií jsou tedy velmi aktuálním tématem. Jak šetřit v kuchyni, abyste vařili hospodárně?
Spotřebiče v kuchyni používáme denně, takže se jejich spotřeba dokáže patřičně navýšit. Dodavatelé energií přitom ceny zvyšují každý rok dokonce několikrát, což bylo dříve nemyslitelné. Ze srovnání cen elektřiny, nebo srovnání ceny plynu můžeme vidět, že se nám například chod myčky může prodražit o desítky, ba až stovky procent. Pokud začnete dodržovat několik zásad, možná vás samotné překvapí, kolik můžete ušetřit.
Na čem vařit?
Vybíráte si vybavené kuchyně a zvažujete, na čem budete vařit, zda na plynu, nebo na elektřině? Profesionální kuchaři nedají dopustit na plynových sporácích, takže všude tam, kde byl plyn k dispozici nikdo neváhal. Dnes je situace komplikovanější. Ceny plynu vystřelily velmi prudce do výšin, což používání plynových sporáků velmi prodražilo. Pokud odebíráte elektřinu i v nízkém tarifu, je možné zvážit pořízení indukční desky, která má podobné vlastnosti z hlediska přípravy pokrmů jako plynový sporák a její pořízení dnes není příliš nákladné. Pro vaření lze také využívat plyn LNG, který se dodává v lahvích a s jehož cenou současná energetická krize příliš neotřásla.
Hrnce s pokličkou
Pokud budete vařit v hrncích s pokličkou, přivedete vodu k varu až dvakrát rychleji. Jeden litr vody uvaříte na sklokeramické desce přibližně za osm a půl minuty. S pokličkou se doba přivedení vody k varu zkrátila více jak o tři minuty. Pokud vaříte třeba polévku nebo brambory, díky pokličce zabráníte ztrátě vody. Už jen zkrácením doby vaření o čtvrtinu vám může ušetřit 1280 korun za rok. Pokud některý z připravovaných pokrmů vyžaduje pomalé vaření, využijte tlakový hrnec, nebo speciální hrnec na pomalé vaření, který se připojuje do elektřiny. Dbejte také na výběr správného nádobí. Hrnce by měly mít hladké přilnavé dno a měly by být z vhodného materiálu, aby dobře vodily teplo a zbytečně s ním neplýtvaly.
Remoska místo trouby
Pokud si často jídlo znovu ohříváte, předehřívání celé trouby vás může vyjít hodně draho, pořiďte si tedy mikrovlnnou troubu. Pokud pečete jídlo v troubě, zbytečně ji neotvírejte, aby se zde vzduch neochlazoval. Každým zbytečným otevíráním trouby při pečení ztrácíme zhruba pětinu tepla, na které se musí vynakládat energie navíc. Pokud máte z minulosti uschovanou remosku, upřednostněte ji například pro pečení masa před troubou. Když si vaříte čaj nebo kávu, pravděpodobně nikdy nepoužijete veškerou vodu, kterou vaříte. Snažte se tedy její množství vzít do úvahy a na jeden šálek nevařte plnou konvici. Případně si čaj navařte dopředu a ponechte v termosce. Zvažte, zda musíte vařit každý den. Variantou jsou studené večeře, saláty a sendviče z dobrých surovin, které mohou dobře zasytit a přitom splňovat požadavky na racionální výživu.