Jak vyhrát boj proti kvasinkové infekci?

Mimo ženských potíží vás mohou ve spojitosti s kvasinkami potkat různé alergie, problémy s trávením nebo dokonce úzkost a deprese. Kvasinkové záněty se často vracejí a drží se. A proč tomu tak je?

Kvasinky si libují ve sladkém. Jestliže je ve vašem těle vše v pořádku a netrpíte nerovnováhou organismu, tak s vámi žijí kvasinky v jakési harmonii. V okamžiku, kdy jim ale vytvoříte živnou půdu, tak toho využijí. Pak dochází k jejich přemnožení a tím způsobeným zdravotním komplikacím. V boji proti kvasinkám je klíčové dodržování protikvasinkové diety.

A co to jsou vlastně kvasinky?

Kvasinky a plísně jsou k nalezení skoro všude. Přirozeně se vyskytují v mnoha potravinách, které můžete najíst v běžné stravě. Nejčastěji jsou k nalezení v pečivu a ovoci. Jak již bylo výše řečeno, kvasinky přitahuje vše sladké a také to, co kvasí. Šíření kvasinek v těle do jisté míry podporuje acidobazická nerovnováha. Jestliže je organismus překyselen, umožňuje tak jejich růst a šíření plísní. Naopak zásadité prostředí (alkalóza) pohyb kvasinek zpomaluje a zapříčiňuje tak jejich setrvávání a hromadění na jednom místě. To pak může v horším případě vést ke vzniku cyst nebo dokonce i zhoubných nádorů.

Zdravotní potíže spojené s kvasinkami

Kvasinky nás mohou trávit svými toxickými výměšky, což se projeví oslabením a narušením fyziologických funkcí celého organismu. Můžeme si skutečně připadat otrávení a bez chuti do života.

  • Problémy s pamětí
  • Nepravidelný srdeční tep
  • Nesoustředěnost
  • Úzkosti
  • Pocity zmatenosti
  • Deprese
  • Sexuální dysfunkce
  • Astma a senná rýma
  • Suché a křehké vlasy i nehty
  • Pocit suchých očí a sucha v puse
  • Dentální problémy, špatných dech, bílý povlak na jazyku a zahleněná ústa
  • Bolesti v kloubech a celkově oslabená imunita
  • Nespavost a přetrvávající únava

Potraviny vhodné při kvasinkové dietě

Zelenina a ovoce

Doporučuje se převážně čerstvá zelenina a ovoce dle ročního období. Zelenina se může konzumovat víceméně jakákoliv. Mezi tu nejvhodnější řadíme například :

  • Červenou řepu
  • Česnek
  • Fazole
  • Kapustu
  • Křen
  • Listovou zeleninu
  • Okurky, rajčata, papriky
  • Všechny druhy zelí
  • + veškeré zelené potraviny (mladý ječmen, spirulina, chlorela.

Zelené potraviny pomáhají do organismu dodat všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Mají schopnost pročišťovat organismus od těžkých kovů, které také stěžují boj proti kvasinkám a plísním.

Mezi vhodné ovoce řadíme především:

  • hrušky a zelená jablka
  • grepy
  • citróny
  • papáju
  • vodní melou (včetně semínek)

Při dietě se doporučuji doplnit teplo a energii kvalitními domácími zeleninovými polévkami- Ty vás nejen prohřejí, ale také zasytí a dodají vlákninu, vitamíny, minerály a vodu.

Koření

  • kurkuma
  • cayenský pepř, křen, chilli
  • zázvor
  • vanilka
  • skořice
  • bylinky (majoránka, tymián)
  • muškátový oříšek

Živočišné produkty

Živočišným výrobkům se během léčby kvasinek raději zcela vyhněte. Ke konzumaci se doporučují kvalitních mořské ryby. Jestliže by pro vás tohle vyloučení mělo být příliš náročně, tak si můžete dát v omezené míře:

  • maso (jen bílé)
  • vejce
  • bílé sýry tvarohového typu (Cottage, Gervais, Lučina)
  • jogurty s živými kulturami

Semena a ořechy

  • dýňová, sezamová, konopná, slunečnicová a chia semínka
  • mandle
  • vlašské ořechy
  • kokosový ořech (nejen kokosové ořechy by se ovšem měly konzumovat v menší míře)

Nápoje

  • čaj maté nebo lapacho
  • zelené a bylinné čaje
  • minerální vody
  • zeleninové šťávy

Nevhodné potraviny

  • Káva, černý čaj a slazené limonády
  • Alkohol – ve všech formách (pivo, ,destiláty, víno, likéry apod.)
  • Sladkosti a sladidla – potraviny bohaté na cukr obecně (sušenky, sirupy, čokolády apod.)
  • Zpracované ovoce (sušené, mražené, konzervované, džemy)
  • Ovoce (hrozny, mandarinky, pomeranče, broskve a meruňky)
  • Potraviny bohaté na sacharidy – obiloviny (včetně celozrnných), těstoviny, pečivo (zvláštně kynuté za pomocí droždí)
  • Lepkové potraviny
  • Sójové výrobky
  • Uzeniny a sušené maso, včetně uzených ryb
  • Kukuřice, pistácie, arašídy – vysoký obsah plísní
  • Nefermentované mléčné výrobky (hlavně zrající a plísňové sýry)
  • Houby (žampiony, hlíva apod.) a brambory (vysoký obsah škrobu)
  • Polotovary a jiná jídla bohaté na chemikálie, konzervanty a rafinované cukry

Zásady protikvasinkové diety

  • Na prvním místě byste měl mít čerstvou zeleninu, například ve formě salátů
  • Často byste měl do jídelníčku zařazovat bílé a kysané zelí, křen, hořčici a česnek – všechno to jsou vyhlášení nepřátelé kvasinek
  • Zeleninu a ovoce dobře omývejte, zabráníte tak možnému šíření nové infekce
  • Zároveň zeleninu a ovoce připravujte šetrným způsobem, abyste zachovali co nejvíc obsažených zdravých látek (dušení, vaření v páře  apod.)
  • Zřekněte se cukru
  • Jako koření používejte převážně čerstvé bylinky a sůl nehte raději stát na lince
  • Zařaďte olivový olej
  • Pijte hodně vody
  • Omezte jezení v pozdních večerních hodinách
  • Zařaďte pravidelný každodenní pohyb
  • Po ukončení diety se stravujte nadále zdravě. Je také dobré se vyhnout léčbě antibiotiky, jestliže není nezbytná

Jak dlouho držet dietu?

Doba diety se odhaduje na tři měsíce a více. Je ale bohužel dokázáno, že jakmile se vrátíte ke starým stravovacím návykům, kvasinky se mohou opět ukázat. Jakmile začnete s redukcí cukru ve stravě, kvasinky začnou k vašemu mozku vysílat informace o jejich nedostatku. Počítejte tak s příchodem velkých chutí na sladké. Pokuste se vytrvat a nevzdávat se. Chutě na sladké budou postupně ochabovat a ustoupí, spolu s úhynem kvasinek v těle. Příjemným benefitem vašeho snažení bude pravděpodobně i úbytek na váze. Mnozí lidé pak u jídelníčku a zdravého životního stylu nakonec vytrvají.

Jak si pomoct mimo dietu?

Pohyb

Pohyb je bez pochyb spjat se zdravým životním stylem. Každý by ho měl zařadit do svého dne, ať už by mělo jít o pouhou procházku! Pohyb podpoří hlubší dýchání, lepší prouděni krve a okysličení organismu.

Vitamín D

Kvasinkám se dobře daří v tmavém, vlhkém prostředí s nedostatkem kyslíku. Dostatečný pobyt na slunci vám zaručí tvorbu přirozeného vitamínu D, který podporuje imunitu a napomáhá v boji s kvasinkami.

Pitný režim

Nedostatečný pitný režim zapříčiňuje zahuštěnou krev, nedostatečný krevního oběh, špatné zásobení tkání živinami, kyslíkem a celkově horší funkci imunitního systému. Kvasinky lépe přežívají právě u osob se zvýšenou hustotou krve.

Prevence

Zdravá životospráva vytváří silný imunitní systém. Pohlídejte si aby vaše strava byla bohatá na přírodní, zdravé potraviny bez rafinovaných obilovin a cukrů. Kvasinková infekce může být také důsledkem potravinových alergií. Zjistěte si proto všechny své možné potravinové intolerance. Pokud si nejste jisti, podstupte vyšetření potravinových alergií. Mezi největší potravinové alergeny řadíme bez pochyb kravské mléko a lepek

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.