Jaký losos recept je ten nejlepší?
V kuchyni jedna z nejoblíbenějších ryb, losos, patří k velmi univerzálním rybám. Univerzálním z toho důvodu, že se dá připravit spousta receptů na lososa. Vyhledávaný je také proto, že obsahuje minimum kostí a prodejní cena je oproti jiným rybám poměrně nízká. Jaké recepty s lososem se určitě vyplatí vyzkoušet?
Losos: proč jej zařadit do svého jídelníčku?
Ryba obsahuje spoustu živin, které jsou vzájemně schopné pozitivně ovlivňovat lidské zdraví. Pro dosažení co nejlepších výsledků se ryby doporučují konzumovat dvakrát týdně. Kromě lososa si na pánvi zkuste připravit také recept na tuňáka s hranolky. Jak recept na tuňáka s hranolky, tak lososové recepty tělu dodají omega-3 mastné kyseliny, které jsou například prospěšné pro lidi trpící revmatoidní artritidou. Dále se jedná o úžasný zdroj bílkovin, který napomáhá produkci buněk a regeneraci svalů. V neposlední řadě je vybraný losos recept schopný pozitivně ovlivňovat spánek, zdraví očí, štítnou žlázu nebo posilovat imunitu.
VYZKOUŠEJTE NEJOBLÍBENĚJŠÍ KETODIETU OD KETOFITRecepty s lososem
Recept na lososa lze najít v mnoha provedeních, obecně se s velkou oblibou setkává pečený losos na másle, losos na pánvi nebo také uzený losos recept. Jak si vybrané recepty s lososem připravit z pohodlí domova a co možná nejsnáze?
Losos na pánvi s kokosem a kari
Kokosové mléko s výrazným kořením se příjemně doplňují a společně s lososem vytvoří chutný oběd či večeři. Omáčka je lehká, snadno stravitelná a ideální v doplnění s rýží. Velmi často se pak losos na pánvi připravuje s využitím pouhého oleje a několika bylinek. Nicméně tento losos recept s omáčkou je značně originálnější.
Potřebné ingredience:
- 4 filety z lososa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 pl rostlinného oleje
- 1 šalotka nakrájená na tenké plátky
- 1 pl červené kari pasty
- 2 mleté stroužky česneku
- 2 čl čerstvě mletého zázvoru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 pl srirachy
- 1 pl rybí omáčky
Postup:
Lososa osolte a opepřete. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej, přidejte lososa kůží dolů a opékejte dozlatova, asi 5 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a položte na talíř. Vraťte pánev na střední teplotu a přidejte šalotku. Vařte dozlatova a měkka, cca 3 minuty. Přidejte kari pastu, česnek, zázvor a vařte, dokud pasta neztmavne a nebude voňavá, 1 minutu. Mírně snižte teplotu a pomalu zašlehejte kokosové mléko, poté přidejte srirachu, rybí omáčku a přiveďte k varu.
Vraťte lososa na pánev a nechte probublávat, asi 15 minut. Nalijte omáčku na lososa a občas ji promíchejte. Podle chuti přidejte více srirachy nebo rybí omáčky. Nyní nalijte omáčku na lososa a podávejte ozdobené koriandrem.
Mezi další tipy na zdravé a rychlé večeře patří například cizrnové kari, gnocchi z bílých fazolí nebo frittata s mozzarellou.
Pečený losos s ananasem
Pečený losos s ananasem je připravený do hodiny a opět se jedná o tip na zdravou a rychlou večeři. Ideální přílohou k lososu je rýže, případně, pokud nestíháte, zakousněte si k pokrmu plátek čerstvého domácího chleba. Oblíbený je recept na domácí chleba v troubě, který vám křupavý vydrží pár dní. Jak na tento losos v troubě recept?
Potřebné ingredience:
- 17 ananasových kroužků (čerstvých nebo konzervovaných)
- 1 velký filet z lososa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 3 pl rozpuštěného másla
- 3 pl sladké chilli omáčky
- 2 pl čerstvě nasekaného koriandru
- 3 mleté stroužky česneku
- 2 čl čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 čl praženého sezamového oleje
- 1/2 čl drcených vloček červené papriky
- opražená sezamová semínka
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Velký pečicí plech s okrajem vyložte alobalem a vymažte olejem. Do středu fólie položte plátky ananasu v rovnoměrné vrstvě. Obě strany lososa osolte, opepřete a položte na plátky ananasu. V malé misce prošlehejte máslo, chilli omáčku, koriandr, česnek, zázvor, sezamový olej a vločky červené papriky. Potřete celý filet lososa. Pečte, dokud není losos propečený, asi 25 minut. Přepněte troubu na grilování a opékejte 2 minuty, nebo dokud ryba nezezlátne. Ozdobte sezamovými semínky.
Losos na másle s česnekovou omáčkou
Pečený losos na másle s opečenými bramborami se rozhodně řadí k velmi oblíbeným receptům na lososa. Úžasný je tento losos recept s omáčkou k večeři, kterou si navíc připravíte pouze na jednom plechu. Neztratíte tak ani čas s úklidem po skončení hostiny. Pro osvěžení si k tomuto losos v troubě receptu připravte domácí drinky. Domácí drinky mohou mít alkoholickou i nealkoholickou podobu, mezi favority se pak drží zejména bezová limonáda s mátou.
Potřebné ingredience:
- 500 g půlených malých brambor
- 2 pl olivového oleje
- 1 1/2 čl soli
- 1/2 čl mletého černého pepře
- 4 filety lososa bez kůže
- 2 1/2 pl mletého česneku
- 2 pl nasekané čerstvé petrželky
- 1/3 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 3 svazky chřestu zbavené dřevnatých konců
- 2 pl suchého bílého vína
- 1 citron nakrájený na plátky
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Na velkém plechu s okrajem smíchejte brambory s olejem, 1/2 lžíce česneku, 1/2 lžičku soli a 1/4 lžičky pepře. Rozprostřete v rovnoměrné vrstvě a opékejte 15 minut, dokud nezačnou měknout a hnědnout. Následně zatlačte brambory na jednu stranu plechu a doprostřed položte lososa. Lososa rovnoměrně rozetřete s 1 1/2 lžíce nasekaného česneku a 2 lžícemi petrželky. Přidejte chřest na druhou stranu plechu.
Smíchejte 1/4 šálku citronové šťávy a 1/4 šálku rozpuštěného másla a směs nalijte na lososa s chřestem. Vše dochuťte zbylou solí a pepřem. Vraťte do trouby a pokračujte v pečení, dokud brambory nezezlátnou a nezměknou a losos nebude celý neprůhledný (asi 10 minut). Mezitím v malé misce smíchejte zbývající máslo, česnek a citronovou šťávu s vínem. Podávejte s lososem, zeleninou a plátky citronu.
Losos v troubě recept
Velmi snadným receptem na lososa je losos v troubě, který je zároveň jedním z nejrychleji připravených. Ideální přílohou k lososu je v tomto případě zeleninový salát nebo opečené brambory. Tento rychlý oběd je plný důležitých živin, díky kterým dojde mimo jiné k utužení imunity.
Potřebné ingredience:
- losos
- sůl a pepř
- bylinky
- olivový olej
Postup:
Troubu si předehřejte na teplotu 220 ° C, mezitím alobalem vyložte dno pekáče a vrhněte se na přípravu filetů lososa. Ty prvně osušte papírovou utěrkou a následně pokapejte trochou olivového oleje, který do ryby vetřete. Posypejte trochou soli i pepře a kůží dolů lososa přeneste na plech. V troubě rybu pečte zhruba 5 minut.
Tip! Aby tento recept na lososa klouzal co nejlépe do krku, servíruje k němu nízkokalorický dresink z e-shopu Slim Pasta.
V jakých receptech využít uzeného lososa?
Velmi často se s uzeným lososem můžeme setkat při snídani, a to u vajec benedikt, nebo v souvislosti se sushi. Dále se uzený losos recept uplatní při přípravě těstovin, bramborového salátu nebo v kombinaci s okurkovým salátem. Rychlý oběd pak vykouzlí těstovinový salát s uzeným lososem a stejně tak i polévka z bílého chřestu doplněná uzeným lososem. Uzená varianta lososa je běžně dostupná v supermarketech a příležitostně se k ní dokonce vztahují slevové akce. V opačném případě se jedná o nákladnější pochutinu, jejíž cena se pohybuje kolem 90 Kč za 100 gramů.