Jarní jídelníček

Jak s jarní únavou bojovat? Především je důležitý pobyt na čerstvém vzduchu, pohyb a hlavně kvalitní pravidelná strava plná vitamínů. Vhodný tak pro vás v tomto období bude takzvaný jarní jídelníček.

Po zimě trpíte nedostatkem vitamínu D

Jarní období znamená, že se vy i celá příroda probouzíte ze zimní letargie. Opouštíte teplo domova, což nemusí být vždy příjemné. Jste unavení po dlouhém období, kdy jste příliš nechodili ven. Měli jste nedostatek slunečního svitu a tím samozřejmě lidské tělo trpí.

Pokud nemáte sluneční svit, tvoří se vám nižší hladina vitamínu D. Tento vitamín totiž vzniká působením ultrafialového záření. Nemáte-li ho, je oslabena vaše imunita a tělo je náchylnější k onemocnění.

Využijte proto jaro jako doping. Snažte se pobývat na jarním slunci, dýchat čerstvý vzduch, hýbat se, ale také přiměřeně odpočívat. Spěte ideálně sedm hodin denně. A především nezapomínejte, že jaru by se měla přizpůsobit i vaše strava.

Najděte si zdroje

Důležité je především doplnit vitamíny. Zaměřte se na potraviny, které jsou zdrojem vitamínu D. Najdete ho například ve vejcích nebo také v rybách. Ovšem ani ostatní vitamíny A, B skupiny, C a další nezanedbávejte.

Sestavte si pestrý jídelníček, který bude plný lehké jarní zeleniny a vitamínových bomb. Zapomeňte jednou provždy na hutná zimní jídla plná sacharidů a tuků.

Vyměňte je za čerstvou jarní zeleninu. Pažitka, jarní cibulka, řeřicha, to vše se může stát součástí pomazánek připravovaných k snídani v kombinaci s celozrnným chlebem či pečivem.

Vyměňte přílohy za větší množství zeleniny

Kořenová zelenina jako mrkev, celer či petržel je ideální k přípravě čerstvého zeleninového vývaru, ale stejně dobře poslouží jako příloha k masu vařená na páře nebo dušená.

Zkuste vyměnit přílohy v podobě brambor či rýže alespoň občas za dušenou či ještě lépe na páře připravovanou zeleninu. Ideálně se k tomu hodí třeba brokolice, která navíc obsahuje velmi důležitou kyselinu listovou nebo železo. Do studené kuchyně se hodí ředkvičky.

Objevujte různé druhy salátů i naklíčené plody

Existuje mnoho druhů zelených salátů, které se hodí k přípravě míchaných salátů společně s další zeleninou. Vyzkoušejte třeba hlávkový salát, čekanku, polníček, rukolu, římský salát, ledový salát. Nabídka na farmářských trzích nebo v supermarketech je široká, proto ji neváhejte využít.

Objevujte také zapomenuté druhy zeleniny, například v posledních letech je populární chřest, jehož sezóna také zanedlouho přijde. Výbornou jarní stravou jsou naklíčené plody, které vám dodají spoustu enzymů, třeba řeřicha či čočka.

Jezte všechno zelené

Zásady, jak správně jíst a hubnout přitom nejsou nijak složité. Když si osvojíte pár jednoduchých pravidel, uvidíte, že je možné si váhu docela dobře udržet. Především při sestavování jídelníčku a přípravě jídel sázejte na čerstvé sezónní potraviny, na jaře především všechno zelené.

Zařazujte do jídelníčku maximum čerstvého ovoce a zeleniny. Ranní a dopolední jarní strava by měla vyváženě kombinovat sacharidy a proteiny, protože ráno a dopoledne tělo nejlépe spaluje. V odpoledních a večerních hodinách už sacharidy omezujte.

Chutná jarní strava vám pomůže udržet si potřebnou hmotnost a zajistí dostatek živin. S pomocí zdravého a pestrého jídelníčku jarní únavu zvládnete a dobijete energii.

Jarní jídelníček na 3 dny:

1. den

Snídaně: Celozrnný rohlík, ředkvičková pomazánka;

Dopolední svačina: Jablko;

Oběd: Dušené kuřecí maso s pórkem a vařeným bramborem;

Odpolední svačina: Míchaný zelený salát;

Večeře: Vývar z kořenové zeleniny s rozšlehaným vejcem

2. den

Snídaně: Celozrnný chléb, pomazánka s řeřichou;

Dopolední svačina: Hruška;

Oběd: Kuřecí špízy, hlávkový salát s ředkvičkami;

Odpolední svačina: Salát z rukoly a polníčku s parmezánem;

Večeře: Špenát, vařené brambory, vejce

3. den

Snídaně: Cornbageta s pomazánkou z lučiny a čerstvé jarní cibulky;

Dopolední svačina: Pomeranč;

Oběd: Pečený pstruh s dušenou brokolicí;

Odpolední svačina: Špenátový salát s klíčky z řeřichy;

Večeře: Nádivka z mladých kopřiv s uzeným masem, vařené brambory

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.