Jaro v kuchyni: nejoblíbenější sezónní recepty

S příchodem jara byste měli do svých jídelníčků zařadit převážně recepty se sezónním ovocem a zeleninou. Mezi ty patří například: cibule, pórek, chřest, špenát, pažitka, petrželka, bazalka, ředkvička, zelený hrášek, medvědí česnek a jahody. A z nejedné suroviny si dnes ukážeme lehké a pestré recepty. Pohodlně se usaďte a načerpejte inspiraci a to nejen na sobotní oběd. 🙂

Rychlá jogurtová česnečka s medvědím česnekem

Česnek má blahodárné účinky na naše zdraví. Velmi oblíbený je i medvědí česnek, který má svou sezónu právě na jaře.

Ingredience:

  • 2 brambory
  • 10 stroužků česneku
  • ½ kostky zeleninového bujónu
  • mletá červená paprika
  • medvědí česnek na ozdobu
  • bílý jogurt
  • olej
  • vývat
  • sůl

Postup:

Na oleji zpěňte rozmačkaný česnek spolu s mletou červenou paprikou. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájené a očištěné brambory a sůl. Vše zalijte vývarem. Když začne vřít, po lžičkách přimíchejte bílý jogurt a vařte, dokud nebudou brambory měkké.

Hotovu polévku před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte nasekaným medvědím česnekem.

Těstovinový salát po studenu

Jednoduchý recept na chutný těstovinový salát s domácím dresingem, který si můžete vychutnat netradičně po studenu.

Ingredience:

  • 250 g celozrnných těstovin
  • 190 g sušených rajčat v oleji
  • 3 PL černých oliv
  • ½ salátové okurky
  • 150 g feta sýra
  • 50 g čerstvého salátu polníček
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g zakysané smetany
  • olivový olej
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup:

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si na pánvi opečte nahrubo nakrájený česnek. Opečený česnek vložte do kuchyňského mixéru a přidejte k němu kysanou smetanu, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat, špetku soli, špetku pepře a vše pořádně umixujte.

Uvařené těstoviny vložte do misky, pokapejte olivovým olejem, přidejte nadrobno nakrájené sušená rajčata, na kostičky nakrájenou okurku, černé olivy a rukama rozdrobený sýr feta.

Před podáváním ještě přimíchejte salát polníček a polijte připraveným dresinkem.

Máslový chřest s vepřovou panenkou

Recept na lehkou večeři s výživným a sezónním chřestem.

Ingredience:

  • 6 ks chřestu
  • 2 vejce
  • 4 silnější plátky vepřové panenky
  • 3 – 4 pl másla
  • špetka pepře
  • špetka soli

Postup:

Do hrnce nebo pánve vložte chřest. Konce – přibližně 1/3 spodní strany odřízněte. Zalijte vodou tak, aby voda pokryla celý chřest, přidejte 1 lžíci másla a okořeňte solí. Vařte 6 až 7 minut. Vejce si uvařte naměkko – přibližně 3 minuty.

Mezitím si připravte vepřovou panenku. Okořeňte ji pepřem, solí a opečte ji na suché pánvi s nepřilnavým povrchem nebo na pánvi na grilování. Opékejte asi 3 minuty z každé strany. Hotovou vepřovou panenku položte na talíř a zalijte ji rozpuštěným máslem.

Přidejte chřest, který taktéž zalijete rozpuštěným máslem a na závěr přidejte ještě vejce uvařené na měkko.

Osvědčená klasika v podobě francouzských brambor

Kdo by nemiloval francouzské brambory?

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 1 střední cibule
  • 3 vejce (z toho 2 uvařená natvrdo)
  • 330 ml smetany
  • 150 g eidamu nastrouhaného
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 150g salámu nebo šunky sůl
  • pepř
  • cherry rajčátka na salát
  • olej a nasekaná petrželka k podávání
  • máslo na vymazání pekáčku

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet rovnou syrové. Je nutné ale počítat s delším časem pečení. 

Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Vajíčka uvařená natvrdo nakrájejte na kostičky přidejte také k bramborám. Pravé francouzské brambory se připravují bez masa, podle chuti můžete ale také přidat přidat na kostičky nakrájenou šunku, nebo salám.

V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.

Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova. Cherry rajčata přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou. Brambory naporcujte a podávejte s rajčátky.

Tvarohová bábovka s banány

Recept na fit bábovku z tvarohovo-banánového těsta.

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 banány
  • 5 vajec
  • 5 PL medu
  • rozinky podle chuti
  • třešně podle chuti
  • višně podle chuti

Postup:

Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte spolu s tvarohem. Přidejte ostatní suroviny a vše dobře promíchejte. Těsto vylijte do formy na bábovku. Pečte 35 až 40 minut při 170 stupních.

Po upečení nechte vychladnout alespoň 15 minut, bábovku poté vyklopte z formy a můžete podávat.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.