Jídelníček proti kocovině aneb Jak přežít Silvestra abyste nevrhali šavle a meče?

Je zbytečné říkat si před Silvestrem, že tentokrát pít nebudete, nebo si dáte jenom jednu skleničku na přípitek. Většinou nakonec stejně podlehnete. Ale nemusíte končit vždy vkleče na záchodě a z posledních sil přemýšlet, jestli přijdou šavle nebo meče. I silvestrovská noc a následná ranní kocovina se dá přežít docela v pohodě. Stačí jenom dodržovat určité zásady. Jaké jsou?

1. Předem se na všechno vyspěte

Začněte už důkladnou přípravou. Především se noc předtím z 30. na 31. prosince dobře vyspěte. Odpočaté vás kocovina neskolí tak rychle. Je jasné, že nevyspalý člověk podlehne následkům pití alkoholu mnohem rychleji. Takže 30. prosince si dejte plánovaný odpočinek a zalezte brzy do pelíšku. Nepůjdete tak na oslavy unavení.

2. Doplňte vitamíny

Je dobré v rámci přípravy doplnit vitamíny v těle. Určitě už jste něco slyšeli o tom, že alkohol v lidském těle sníží množství vitamínu C a také thiaminu, tedy vitamínu ze skupiny B. Proto se vyplatí si den před Silvestrem dopřát dostatek ovoce, nebo třeba kvalitní ovocný džus. V nouzi poslouží i doplněk stravy – multivitamínová tableta. Vytvoříte si zásobu dopředu, tělo bude mít z čeho čerpat a nedostane ho ani kocovina.

3. Snězte něco mastného a tučného

V průběhu silvestrovské party v žádném případě nepijte nalačno, kocovina by byla o to horší. Pokud alkohol putuje do prázdného žaludku, můžete vypít i velmi malé množství a nastane problém. Váš žaludek se velice rychle vzbouří a může se stát, že skončíte na toaletě už během večera a z oslav nebudete mít vůbec nic.

Pokud ale jíte, alkohol se do krve vstřebává mnohem pomaleji. Zpomalují ho hlavně tučná a mastná jídla. Proto si můžete výjimečně dopřát i něco nezdravě tučného, nad čím byste jindy ohrnuli nos. Tentokrát se ale porušení zásad zdravé výživy toleruje. Zejména pokud sáhnete po nějakém destilátu, mastné a tučné potraviny jsou opravdu nutné. Brzy zjistíte, že se neopijete tak rychle.

4. Nemíchejte různé druhy alkoholů

Když chcete pít alkohol, ideální je zůstat celý večer u jednoho druhu a nemíchat všechno možné dohromady, následná kocovina pak nebude tak strašná. Vyberte si jeden druh alkoholu, o kterém víte, že vám jeho zpracování nečiní žaludeční potíže a u toho zůstaňte. Je na vás, zda to bude pivo nebo víno. Pokud sáhnete po destilátech, pamatujte, že méně je více. Podobně opatrně zacházejte s bublinkami – nejlépe si je nechte až na půlnoc. Opijete se totiž po nich mnohem rychleji.

Stejně obezřetní byste měli být i v případě sladkých nebo bylinkových nápojích. Nejméně příjemné bývají opice právě po bylinkových a sladkých likérech, nebo sektech. Potíže mohou způsobit ovšem i hnědé destiláty jako whiskey nebo koňaky.

Platí totiž jedna zásada: čím čistší je alkohol, tím lépe si s ním tělo poradí. Z tohoto pohledu je nejvhodnější vodka, která téměř odpovídá čistému lihu. Právě různé příměsi působí v lidském těle komplikace. Také si vybírejte výhradně kvalitní alkohol, ať už jde o pivo, víno či destiláty.

5. Pijte vodu

Jistě už jste slyšeli, že alkohol, zejména ve větším množství způsobuje dehydrataci organismu. Nezbývá tedy než v průběhu večera doplňovat zásoby tekutin, a to nejlépe pramenitou čistou vodou bez bublinek. Opice vás v takovém případě navštíví mnohem později. Nejspíš jste si všimli, že třeba v zahraničí často servírují k vínu či destilátům automaticky karafu s vodou – pokud ji nedostanete, nebojte se si o ni říct.

Vodou alkohol ředíte. Ovšem neměla by být sycená, stejně tak zapomeňte na nápoje colového typu – těmi pitný režim rozhodně nedoplníte a naopak mícháním uvedených nápojů s ostatními si způsobíte ještě větší problémy.

6. Pohyb vám prospěje

Alkohol se odbourává lépe, když se hýbete. Můžete tancovat, skvěle působí i silvestrovská procházka na čerstvém vzduchu. Máte-li možnost, rozhodně se jí nevyhýbejte. Pohybem vysportujete nějaké kalorie, provětráte si hlavu. Pozor ale na sportovní výkony ve značně podroušeném stavu. Mohly by skončit nepříjemným úrazem. Vždy zvažujte své schopnosti. Lézt do výšek ve chvíli, kdy máte v sobě už téměř litr vína, není zrovna nejlepší nápad.

7. Ovocná šťáva vás probere

Jak se zachovat, když už kocovinu máte a navzdory popsaným zásadám se vám nevyhnula. Především se dobře vyspěte. 1. ledna je naštěstí volno, takže nemusíte nikam spěchat. Jakmile se probudíte, pravděpodobně budete mít žízeň. Doplňte tedy tekutiny. Ještě lepší než čistá voda, je teď kvalitní ovocná šťáva. Ovocný cukr, který obsahuje, pomůže alkohol odbourat, navíc antioxidanty pomáhají játrům, které dnes dostaly notně zabrat. Energii tělu dodá například med, v němž je také fruktóza.

8. Dopřejte si vajíčka

Pokud nezvracíte a udržíte jídlo, nejlepší je dopřát si bílkoviny. Obsahují aminokyseliny, které také napomáhají zpracování alkoholu. Velmi dobrý je cystein, jenž najdete ve vejcích. Zkuste proto míchaná vajíčka s celozrnným chlebem.

Dál potřebujete tělu dodat vitamín B, který najdete třeba v celozrnném pečivu, celozrnných těstovinách, červeném mase. Vyvarujte se teď ale příliš tučným jídlům. Játra jsou zaměstnána nášupem alkoholu, a proto další tukovou zásilkou byste toto zpracování ještě prodloužili a tím pádem notně protáhli kocoviny. Proto pod vajíčka dejte jenom kapku olivového oleje a slaninu si rozhodně odpusťte.

9. Ostropestřec mariánský pomůže

Dobré je také sníst potravinový doplněk obsahující ostropestřec mariánský, podporuje totiž činnost jater. Později si můžete dát třeba něco lehkého, čím nezatížíte zbytečně játra, jako sendvič z celozrnného chleba s kuřetem a rajčaty, ke svačině třeba ovocnou kaši nebo salát (doplníte vitamíny, hlavně C). Na večeři už to může být třeba libové hovězí se zeleninou a celozrnnou rýží (vitamín B) a opět ostropestřec. K pití se opět hodí džus, například jablečný, pomerančový, nebo třeba mrkvová šťáva. Další den už zpravidla bývá váš žaludek i hlava v pořádku.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.