Kam pro čerstvé ryby v Praze
Mimo velkoobchodní řetězce, jako je například Makro, se dají čerstvé ryby v okolí Prahy sehnat v menších krámcích nebo podle ročního období také na farmářských trzích.
Farmářské trhy (Rybárny Praha)
Středa + pátek | Jířák |
Pátek + sobota | Kulaťák |
1x za 14 dní | Karlín |
Denně velký výběr sladkovodních i mořských ryb. Bohatá nabídka čerstvých ryb a dalších rybích specialit, jako jsou polévky či rybí saláty. V nabídce je mimo to také kompletní gastronomická poradna a zpracovatelský servis.
http://www.rybarnypraha.cz/
Ukázka z nabídky (Rybárny Praha)
Mořské ryby | Sladkovodní ryby |
Pražma královská | Pstruh duhový |
Mořský vlk | Uhoř řiční |
Smuha tmavá | Sumec velký |
Makrela obecná, Štikozubec obecný… | Candát obecný |
Dále můžete navštívit:
BLUE FJORD
Restaurace a obchod. Najdete v Masné ulici – součást Tržnice Dlouhá 14. Mimo nabídku čerstvých ryb zde najdete také speciality, korýše a měkkýše.
www.bluefjord.cz
Losos uzený |
Žabí stehýnka |
Humr |
Chobotnice |
Ůstřice, slávky, mušle sv. Jakuba, tygří krevety.. |
FISH MARKET
Společnost je výhradním prodejcem výrobků z Třeboňského kapra a dalších sladkovodních ryb, provozuje v Praze na sádkách Lahovice prodejnu ryb s celoročním provozem. Rozvoz výrobků z ryb po Praze je možný 2x týdně (každé úterý a pátek mezi 9:00 až 16:00)
www.trebonskykapr.cz
Recepty na čerstvé ryby
Když uz víte kam na čerstvé ryby, co z nich pak ale připravit? Poradíme vám jak připravit sladkovodní či mořskou rybu netradičně.
Candát s marinovanou cibulkou a mrkvovo-bramborovou kaší
Na 1 porci: 100g Candáta, 1 červená cibule, 2 mrkve, 2 větší brambory, rafinovaný olej, olivový olej, balzamiko, citrón, stroužek česneku, hrst čerstvého kopru, sůl, pepř
Nejdříve si je třeba připravit marinovanou cibulku. Nakrájejte cibuli na tenké plátky, lehce osolte a přes noc nechte marinovat v olivovém oleji s trochou balzamika. Filet candáta osolte a vložte na pánev s rozehřátým olivovým (ne panenským) olejem, opečte z obou stran. Poté položte na talíř a ozdobte citrónem, který pak na rybu vymačkáte. Marinovanou cibulku dejte na pánev a restujte do změknutí.
Mezitím si připravte bramborovo-mrkvovou kaši. V osolené vodě s olivovým olejem uvařte na kousky nakrájené brambory a mrkev. Ke konci vaření přidejte půlku stroužku prolisovaného česneku. Rozmixujeme a do kaše přimíchteje hrst drobně nakrájeného čerstvého kopru.
Steak z tuňáka s čočkou a kedlubnovým pyré
Na 1 porci: 80 g tuňák, 60 g čočka beluga, 1 mrkev, 1 šalotka , špetka cukru, 1 kedlubna , máslo, olivový olej rafinovaný, citrón, rozmarýn sůl, pepř.
Nejprve dejte vařit čočku dle návodu. Dále oloupejte kedlubnu, nakrájejte ji na osminy a vložte do vroucí vody. Vařte cca 15-20 minut do změknutí. Na pánvi rozehřejte olivový olej (ne panenský) a na malé kousky nakrájejte mrkev a šalotku, které následně orestujete. Přidejte špetku cukru. Až bude uvařená čočka, přidejte ji na pánev, směs zamíchejte, mírně osolte a opepřete a ještě chvíli restujte. Připravte si kedlubnové pyré tak, že rozmixujete uvařenou kedlubnu s máslem. Posledním krokem je příprava steaku z tuňáka. Příprava je ideální na grilovací pánvi, možný je i klasický gril nebo pánev. Rozpalte opět olej na pánvi na vyšší teplotu a přidejte lístky rozmarýnu. Maso z tuňáka jemně osolte a opečte asi 3 minuty z každé strany. Steak by měl být uvnitř alespoň z části syrový, jinak ztratí na kvalitě. Ozdobte citronem a větvičkou rozmarýnu.