Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.
Pečený česnekový losos s růžičkovou kapustou
V misce smícháme rozmačkaný česnek s olejem, oreganem, pepřem a solí. Tuto směs rozdělíme na dvě poloviny. V jedné polovině směsi obalíme...
Pizza s mozzarellou a bramborami
pita chléb potřeme olivovým olejem a poklademe na plátky nakrájenou bramborou, kuličkami mozzarelly, lístky tymiánu, osolíme a...
Kuřecí prsa s rajčetem a plátkem sýra
Maso si umyjeme a uděláme si úzké plátky. Prsa osolíme a opepříme dle chuti. Rozpálíme si pánev a podle toho, zda máme,...
Vajíčkové muffiny s lososem
Uzený losos oživí sendviče, saláty, ale chutná i jen tak samotný. Dejte si ale pozor! Kvůli vysokému obsahu soli si jej dopřávejte jen občas a nezapomínejte pořádnou...
Treska v ořechové krustě
Tresku osolíme, lískové ořechy nasekáme a smícháme s bílkem. Tresku obalíme v lískové směsi a opečeme na olivovém...
Grilovaná zelenina ve filo těstě
Troubu si předehřejeme na 177°C. Připravíme se zapékací mističky, jemně vymažeme olejem. Listy fila těsta nakrájíme na čtverce asi 8 x 8 cm a po...
Grilovaný halibut na pomerančích s jarní cibulkou
Nejprve si připravíme marinádu z olivového oleje, šťávy z pomeranče i limetky, medu, nasekané máty, soli a pepře. Filety v marinádě...
Pečená červená řepa
Řepu očistíme a nakrájíme na osminky, rovnoměrně rozmístíme na alobal. pokapeme olivovým olejem a promícháme, aby se řepa v oleji obalila....
Mořský ďas v parmské šunce
Papriku očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek nasekáme na plátky. V pánvi zahřejeme lžičku oleje, přidáme papriku, česnek, tymián, 2...
Hovězí se žampiony a cuketou
Nejdříve si nakrájíme žampiony a cuketu na půlměsíčky, dáme na rozpálenou pánev a zalijeme vodou, tak aby se nám voda nevyvařila po dobu...
Zapečené těstoviny se sýrem
Na mírném ohni ohřejeme olej ve velké pánvi. Vsypeme do ní na kostičky nakrájenou cibuli a dusíme, dokud nezměkne (asi 5 minut)....
Krevety na špízu s citronem
Napíchejte na špíz krevety. V malé misce smíchejte kůru a šťávu z pomeranče a šťávu z citronu, zázvor a olivový olej. K potření každé krevety použijte štětec. Položte krevety...





