Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.
Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty a sýrem
Kuřecí prso nařízneme v horní silnější části a vzniklou kapsu naplníme sýrem, bazalkou a sušenými rajčaty. Aby se kapsa...
Losos se špenátem
Lososa nejdříve pokapeme citrónem, pak si ho osolíme a opepříme. Lososa orestujeme ze všech stran na teflonové pánvi. Mezitím podusíme...
Rýžové nudle se zeleninou
Nudle připravíme dle návodu, poté necháme okapat. Zeleninu si nakrájíme na libovolné kousky a restujeme spolu s nudlemi na olivovém...
Těstoviny s brokolicí
Těstoviny uvaříme dle návodu. Propláchneme studenou vodou. Přidáme na drobné růžičky rozdělenou brokolici, na nudličky nakrájenou šunku a...
Zapečená pohanka recept
Pohanku smícháme s hráškem, kapustou a uzeným tofu a dáme zapékat do trouby na 180°C po dobu 30 minut. Následně je tento pohanka recept hotový a připravený k servírování.
Dušená zelenina
Zeleninu podusíme na trošce másla. Osolíme a opepříme. Podávat můžeme samotné či s vařeným bramborem, rýží, bramborovou...
Žitný knäckebrot s žervé
Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem
Na olivovém oleji mírně orestujeme rýži a podlijeme sběračkou zeleninového vývaru. Necháme vypařit, stále mícháme, podlijeme...

Dýňový salát s hovězím masem

Dýně hokkaido má na rozdíl od klasických druhů opravdu rozmanité využití. Jestliže máte dýni spojenou pouze s kompoty nebo džemy, budete určitě mile překvapeni. Z dýně jdou...
Celozrnný rohlík s kefírovým mlékem
Dalamánek s lučinou
Rajčata s mozzarellou