Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.
Celozrnný rohlík s kefírovým mlékem
Rýžový salát s okurkou a kuřecím masem
Rýžové nudle uvaříme podle návodu, aby zůstaly pevné na skus. Potom nudle propláchneme studenou vodou a slijeme. Kuřecí maso...
Brambory zapečené se sýrem
Brambory nakrájejte na plátky, osolte. Polovinu brambor dejte do zapékací mísy a posypte částí sýra, přidejte další vrstvu...
Zapékaná rajčata
Rajčata nakrájejte na kolečka, vložte na plech či zapékací mísy. Osolte, přidejte bazalku a posypte nastrouhanými sýry. Pečte...

Lečo

Lečo je typický pokrm pro maďarskou kuchyni. K přípravě budete potřebovat hlavně papriky, rajčata, cuketu a cibuli. Zelenina se nakrájí na plátky a promíchá se s rajčaty a cibulí...
Zapékaná čekanka
Čekanku očistěte a omyjte, rozpulte a zbavte Košťálu. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, čekanku poduste asi 10 minut, podlévejte vývarem. Čekanku vložte do...
Lilek z pánve
Lilek oloupejte, nakrájejte na kolečka a posypte solí. Na předehřátém oleji kolečka opečeme po obou stranách dozlatova. Šunku nakrájejte na...
Krůtí zapečené s mrkví
Maso nakrájíme na nudličky o opečeme v pánvi. Brambory a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu smíchejte s masem. Osolte,...
Sardinky na česneku
Chilli papričky očistíme a nakrájíme najemno. Česnek utřeme se solí. Sardinky nakrájíme na kousky, vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou tak,...
Tresčí salát
Tresku osolíme, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme, dokud se šťáva nevydusí. Mrkev a okurky nastrouháme, vložíme do misky,...
Vesnické hovězí maso
Cibuli nakrájíme najemno. Maso pokrájené na nudličky. Ředkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na rozpáleném oleji zpěníme...
Hovězí maso na divoko
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na nudličky, ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji, přidáme zeleninu. Ještě opečeme, podlijeme vodou, přidáme koření (jeden...