Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.

Bulgurový salát s vejci

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má...
Treska na smetaně
Opláchnuté filety osolte, opepřete a společně s pórkem vložte do olejem vymazaného pekáčku. Zalijte smetanou. Pečte cca 20 minut při 200°C....
Kokosová polévka
V horkém vývaru rozmíchejte kokosové mléko. Maso pokrájejte na nudličky a osolte. Orestujte na minimálním množství oleje, přidejte...
Krůtí pečeně na jablkách
Cibuli a jablko pokrájejte na klínky a vložte do pekáčku. Krůtí prso naklepejte, osolte a opepřete, položte na cibuli s jablky. Podlijte zeleninovým...

Uzený tempeh s pohankou

Už jste několikrát narazily v obchodě na tempeh, ale nekoupili jste ho, protože jste nevěděli co s ním? A co že to vlastně tempeh je? Tempeh jsou...

Cizrnové karbanátky

Cizrna je nutričně bohatá, chutná a zároveň levná surovina, ze které navaříte skvělý oběd pro celou rodinu. Cizrna se...
Dušené hovězí
Osmahněte cibulku, přidejte maso nakrájené na kostičky a opečte. Přilijte víno, přidejte mrkev a pomalu poduste (cca 2 hodiny). Dochutit kořením.
Kuřecí prsa s česnekem
Utřete máslo s česnekem, a natřete na kuřecí maso, osolte a opepřete del chuti. Do předehřáté trouby na 200 °C pak dejte maso upéct. Pečte cca 15...
Králík s fenyklovým salátem
Maso opečte na pánvi. Dochutit lze bylinkami, česnekem, kořením, a to bez problému i samotným fenyklem. Postup na fenykl salát je jednoduchý: Fenykl nakrájejte na jemné plátky,...
Limetkové filé
Na pruhy nakrájenou rybu pokapejte citronovou šťávou a okořeňte. Obalte v cizrnové mouce. Orestujte česnek, česnek vyjměte a na oleji ochuceným česnekem...
Lehké francouzské brambory
Na plátky pokrájené brambory uvařte v páře. Krůtí prso a šunku osmahněte na trošce oleje. Dochuťte solí, pepřem a...
Hovězí maso v pikantní omáčce s fazolemi
Na drobno nakrájenou cibuli orestujte po té přidejte papriku, mleté maso, rajčata a koření. Zalijte vodou a duste pod pokličkou cca 25 minut. Přisypte fazole a znovu 10 minut...