Polévky – recepty tradiční i exotické
Polévka je grunt, udělá dobře žaludku a pohladí po duši. V zimě zahřejí, v létě ochladí. Dají se jíst k snídani, obědu i večeři, jednoduché polévky budete mít hotové do hodiny. Navíc u polévky recepty nabízejí takřka nekonečné množství variací, takže se nikdy neomrzí. Dobrou chuť!
Jsou-li vaším oblíbeným jídlem polévky, recepty jsou skvělé v tom, že se dají různě obměňovat a vždycky vznikne něco nového, takže se u stolu nikdo nudit nebude. Ani tak vybíraví strávníci jako děti. Mezi nejoblíbenější polévky pro děti určitě patří rajčatová polévka nebo vývary s nudličkami, nejlépe různých veselých tvarů. Hovězí, slepičí nebo kuřecí vývar sice nepatří zrovna mezi rychlé polévky, ale o jeho zdraví prospěšných účincích už toho bylo napsáno hodně. Navíc se dá uvařit do zásoby a skladovat v mrazáku k dalšímu, tentokrát rychlému použití.
Obzvlášť v zimě jsou oblíbené krémové polévky a husté polévky. S jejich pomocí se dá do jídelníčku propašovat spousta zeleniny nebo luštěnin, které do zdravého a vyváženého jídelníčku rozhodně patří. K nejoblíbenějším polévkám v této kategorii určitě patří jednoduchá cuketová polévka nebo klasická zelňačka. Mezi oblíbené české polévky patří také různé houbové variace nebo třeba hrstková polévka. Krémové polévky najdeme také v mezinárodních kuchyních, k vyzkoušení se nabízí třeba francouzská krémová vichyssoise. I když název zní honosně, k její přípravě je zapotřebí jen pár ingrediencí a patří mezi rychlé polévky.
Protože mohou být i u polévky recepty netradiční, narazit můžete například na ovocné polévky. Rychlá polévka z jahod, borůvek, exotického kiwi nebo jiné letní polévky dokážou zpestřit nejen letní jídelníček. Cestu do letního jídelníčku si i u nás už našly i studené polévky. K vyzkoušení se nabízí třeba klasiky jako španělské gazpacho (nebo jeho melounová obměna) a polévka tarator.
Jednoduchá gulášová polévka z mletého masa
Hledáte-li využití pro mleté hovězí maso, recepty vás mohou přivést na nápad uvařit si gulášovou polévku, konkrétně tedy gulášovou polévku z mletého masa. Jednoduchá gulášová...
Játrové knedlíčky do polévky recept
Játrové knedlíčky jsou skvělým receptem pro různé polévky. Nejčastěji se játrový knedlíček přidává do kuřecího či zeleninového vývaru. Přidáním játrových knedlíčků do...
Krupicová polévka s vejcem
Krupicová polévka s vejcem je neuvěřitelně rychle připravena a k jejímu uvaření potřebujete pouze několik ingrediencí. Suroviny na krupicovou polévku jsme vám v receptu neuvedli v...
Dršťková polévka z kotrče
Polévka z kotrče svou chutí i vzhledem připomíná oblíbenou dršťkovou polévku, odtud vznikl právě i název receptu. Podávejte polévku z kotrče v doplnění čerstvého pečiva....
Drožďová polévka recept
Drožďová polévka neboli kvasnicová polévka je zástupcem tradičních českých pokrmů, který již připravovaly naše babičky. Základní surovina, kterou je droždí, se nepoužívá pouze...
Recept na dýňový krém hokkaido
Dýňový krém hokkaido je rychlým, chutným a snadným receptem. Krém poslouží buď jako klasická polévka, anebo bez problémů zastoupí plnohodnotné jídlo. Pro ještě větší požitek z...
Koprová polévka recept
Koprová polévka je recept na jednoduchou a velmi rychlou polévku. Základ tohoto pokrmu je tvořen zdraví prospěšnou bylinkou, koprem. Kopr na lidský organismus působí protizánětlivě,...
Kapání do polévky recept
Kapání do polévky je jednou z možností, jak zajistit, aby vás polévka co nejvíce zasytila. Princip je zcela jednoduchý, do teplé tekutiny se skrze cedník lisuje těsto, které se při...
Krémová cuketová polévka recept
Krémová cuketová polévka se postará buď o předkrm, nebo o hlavní, plnohodnotné jídlo. Lidské tělo totiž obohatí o potřebné vitamíny i minerální látky a navíc organismus...
Recept na domácí nudle do polévky
Recept na domácí nudle se skvěle hodí do vývarové polévky. Navíc jsou domácí nudle připraveny během chvíle a k jejich tvorbě potřebujete pouze hrstku ingrediencí. Recept na nudle do...
Recept na krkonošské kyselo z kvásku
Recept na krkonošské kyselo z kvásku se řadí mezi polévky, které se na našem území konzumují již od 19. století. Základ kysela je tvořen z kvásku, ke kterému se postupně přidají...
Francouzská cibulačka recept
Francouzská cibulačka je recept originálně pocházející, jak již prozrazuje název, z Francie, konkrétně z Paříže. Mezi základní suroviny, kterých je na cibulačku potřeba, patří...