Předkrmy – studené i teplé chuťovky
Předkrmy nepatří zrovna mezi běžnou součást našeho jídelníčku, jen málokdo si je dopřává alespoň jednou týdně. Na druhou stranu díky jejich rozmanitosti je možné právě do těchto receptů sáhnout, pokud potřebujeme zdravé chuťovky na oslavu. Často nás ani nenapadne hledat si na předkrmy recepty a volíme například osvědčené jednohubky. Pravdou však je, že i v předkrmech je možné zajímavě experimentovat.
Základní dělení je na teplé předkrmy a studené předkrmy. Recepty na studené předkrmy můžeme použít nejen jako příjemný začátek slavnostního oběda nebo večeře, ale i jako jednoduché slané pohoštění pro návštěvu. Za vyzkoušení stojí třeba olivová tapenáda podávaná s opečenou bagetou nebo “tatarák” z červené řepy. Mezi studené varianty mohou patřit například i jednoduché saláty, oblíbené jsou také italské předkrmy jako salát caprese. Na jeho přípravu stačí kvalitní mozzarella, dobře uzrálá rajčata, několik lístků bazalky a pár kapek olivového oleje. Pokud chceme oslnit na letní grilovačce, hodí se použít malé kuličky mozzarelly a cherry rajčata a vše střídavě napíchat na špejle. Ty se dají servírovat třeba i ve sklenici jako efektní kytice na uvítanou.
Teplé předkrmy mají také spoustu variant. Mezi oblíbené patří třeba bruschetta – jde vlastně o opečené bílé pečivo obložené různou zeleninou. Hlavní roli tady hraje především dochucení, které se díky kvalitním ingrediencím postará o skvělý chuťový zážitek. Oblíbené chuťovky na oslavu jsou také třeba zapékané žampiony. Milovníky zdravé stravy jistě potěší zdravé předkrmy, jako napříkad zapékané avokádo.
Samostatnou kapitolou jsou předkrmy na svatbu. Mnoho párů stále sahá po klasice v podobě šunkové rolky s křenem, na druhou stranu i tady se začínají projevovat jiné gurmánské trendy. Co vyzkoušet klasické carpaccio z hovězí svíčkové nebo některou z jeho vegetariánských variant, třeba z červené řepy s kozím sýrem?
Bruschetta s rajčaty
Bruschetta neboli brusketa s rajčaty je zástupcem oblíbených předkrmů. Bruschetta je recept původně z Itálie, kde se rajčatová směs nejčastěji servíruje na ogrilovaný chléb. Pro...
Chutná vaječná tlačenka recept
Chutná vaječná tlačenka, recept na zajímavý studený předkrm. Vychutnejte si vaječnou tlačenku s opečeným toastem nebo čerstvým krajícem chleba. Nejedná se o komplikovaný recept a...
Vegetariánské carpaccio
Pojmem carpaccio - karpačo se dá nazvat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochuceno nebo...
Salát z quinoi
Bílkoviny není nutné brát jen z masa, obiloviny jsou taky jejich zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak, jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha. Quinou...
Salát z černé čočky
Bílkoviny není nutné brát jen z masa, luštěniny jsou taky jejich vynikajícím zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak, jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha....
Carpaccio z červené řepy
Nebojte se na první pohled neobvyklých jídel. Zkuste si udělat zdravou večeři nebo oběd v podobě červené řepy se zálivkou, rukolou a kozím sýrem. Předehřejte...
Bruschetta s kozím sýrem
Kombinace kozí sýru, jahod a opečeného chleba je jednoduše kouzelná. Pokud hledáte předkrm nebo lehkou večeři, která vám zaručeně bude chutnat a kteriu ohromíte své přátelé, pak...
Žampiony plněné sýrem zapečené v troubě
Žampiony plněné sýrem jsou skvělým předkrmem nebo poslouží jako jednohubky pro návštěvu. Díky své jedinečné chuti se žampiony v gastronomii využívají velice často. Navíc...
Řepový hummus
Červená řepa okouzlí nejen svou nádhernou barvou ale také pozitivními účinky na naše zdraví. Obsahuje množství vitamínů, železa a také důležitý antioxidant betanin. V kombinaci s...
Dýňová bruschetta
Sezónou dýní jsou podzimní měsíce a dýně se tak stává například základem lahodných krémových...
Zapečené avokádo
Avokádo se těší velké oblibě a není divu, když je tak úžasně zdravé. Je označováno za superpotravinu díky svému...
Caprese salát s bazalkovým tofu
Klasický salát caprese se podává se sýrem mozzarella, ale proč nevyzkoušet také tuto variantu s tofu. Tofu je v podstatě rostlinný sýr ze sóji a svými rozmanitými možnostmi...