Předkrmy – studené i teplé chuťovky
Předkrmy nepatří zrovna mezi běžnou součást našeho jídelníčku, jen málokdo si je dopřává alespoň jednou týdně. Na druhou stranu díky jejich rozmanitosti je možné právě do těchto receptů sáhnout, pokud potřebujeme zdravé chuťovky na oslavu. Často nás ani nenapadne hledat si na předkrmy recepty a volíme například osvědčené jednohubky. Pravdou však je, že i v předkrmech je možné zajímavě experimentovat.
Základní dělení je na teplé předkrmy a studené předkrmy. Recepty na studené předkrmy můžeme použít nejen jako příjemný začátek slavnostního oběda nebo večeře, ale i jako jednoduché slané pohoštění pro návštěvu. Za vyzkoušení stojí třeba olivová tapenáda podávaná s opečenou bagetou nebo “tatarák” z červené řepy. Mezi studené varianty mohou patřit například i jednoduché saláty, oblíbené jsou také italské předkrmy jako salát caprese. Na jeho přípravu stačí kvalitní mozzarella, dobře uzrálá rajčata, několik lístků bazalky a pár kapek olivového oleje. Pokud chceme oslnit na letní grilovačce, hodí se použít malé kuličky mozzarelly a cherry rajčata a vše střídavě napíchat na špejle. Ty se dají servírovat třeba i ve sklenici jako efektní kytice na uvítanou.
Teplé předkrmy mají také spoustu variant. Mezi oblíbené patří třeba bruschetta – jde vlastně o opečené bílé pečivo obložené různou zeleninou. Hlavní roli tady hraje především dochucení, které se díky kvalitním ingrediencím postará o skvělý chuťový zážitek. Oblíbené chuťovky na oslavu jsou také třeba zapékané žampiony. Milovníky zdravé stravy jistě potěší zdravé předkrmy, jako napříkad zapékané avokádo.
Samostatnou kapitolou jsou předkrmy na svatbu. Mnoho párů stále sahá po klasice v podobě šunkové rolky s křenem, na druhou stranu i tady se začínají projevovat jiné gurmánské trendy. Co vyzkoušet klasické carpaccio z hovězí svíčkové nebo některou z jeho vegetariánských variant, třeba z červené řepy s kozím sýrem?
Guacamole aneb skvělý recept z avokáda
Guacamole aneb skvělý recept z avokáda, které je opravdu velmi zdravou plodinou. Čas od času se proto avokádo doporučuje zařadit do jídelníčku. Obsahuje neuvěřitelné množství...
Olivová tapenáda
Intenzivní chuť oliv umocníte česnekem, chili a bylinkami. Tapenáda výborně chutná s opečeným chlebem a rozpékaným...
Slané muffiny
Muffiny můžete péct také ve slané variantě. Jak by vám chutnaly třeba takové sýrové nebo špenátové? Věřte,...
Avokádový toast
Tohle jídlo nás hrozně baví. V poslední době jsme si zamilovali avokádo v kombinaci s čerstvým salátkem, sušenými rajčaty a...
Lilkové rolky s humusem
Lilkové rolky představují rychlý předkrm, ale i nápaditou večeři, stačí je obohatit jen třeba salátkem. V prvním kole si připravte...
Pečená dýně se salátkem
Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokkaido v kuchyni rozmanité využití. Kdo má dýni spojenou pouze s kompoty či džemy, bude dost možná mile překvapen, jaké delikátní,...
Grilovaný kozí sýr s ořechy
První si připravte jablka. Jablka omyjte, rozpulte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do hlubší...
Vajíčková pomazánka z tofu
Jedna z vůbec nejoblíbenějších pomazánek. A nemusí být ani Silvestr, aby jste si ji připravili! Nejlepší je na druhý den, po zaležení v lednici. Snad vám v lednici vydrží déle,...
Bruschetta s česnekem a rajčaty
Bruschetta je vlastně opečený chléb a dělá se z bílého chleba nebo bagety, který se peče za sucha v troubě. Variací na bruschettu je...
Tatarák z červené řepy
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů. Řepu si omyjte, odřežte kořínky a položte vedle sebe na kus alobalu. Dále řepu posolte a pokapejte olivovým...
Salát tabouleh
Salát inspirovaný Blízkým východem, ten správný šmrnc mu dodává křupavá okurka, červená paprika...
Opékané brambory
Brambory důkladně omyjeme. Nakrájíme na malé kostičky nebo plátky a dáme je na plech a pečící papír. Poté je vložíme do...