Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Jednoduché domácí těstoviny recept

Nadýchané, čerstvé a plné chuti - jednoduché domácí těstoviny mají nesporný půvab, kterému je těžké odolat. Přestože se může zdát, že je výroba domácího těsta na těstoviny...

karlovarský knedlík recept
Přílohy

Karlovarský knedlík v páře recept

karlovarský knedlík recept

Karlovarský knedlík recept je zárukou originality i chuti. Na rozdíl od obyčejného houskového knedlíku je doplněn zelenou petrželí, muškátovým oříškem a je úžasně nadýchaný. K...

Přílohy

Recept na domácí bramborové krokety

Bramborové krokety jsou stálicí české kuchyně. Určitě si bramborové krokety často dopřáváte v restauraci, co takhle si tedy připravit domácí krokety. Kromě brambor recept na krokety...

bramborové placky recept
Přílohy

Udělej si placku! Aneb recept na bramborové placky

bramborové placky recept

Bramborové placky recept je velmi snadný. Bramborové placky jsou skvělou přílohou k masitým jídlům, ale mohou být i samostatným pokrmem. Stačí k nim přidat trochu tvarohu a bylinek a...

Přílohy

Nakládané zelí recept

Nakládané zelí vám v sudu vydrží klidně několik týdnů. Z toho důvodu je zvolené množství ingrediencí tak vysoké. Po vykvašení vám vznikne to nejlepší kysané zelí, kterým...

Přílohy

Recept na fazolové lusky

Fazolové lusky jsou zdravou a dietní přílohou k jakémukoliv druhu masa. Buď k masu jako přílohu přidejte pouze zelené fazolky, nebo je zkombinujte s pečenými bramborami. Recept na...

Přílohy

Recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Chlupaté knedlíky, občas přezdívány jako chlupačky nebo klouzáky, jsou skvělou obměnou tradičních knedlíků, jako jsou houskové, bramborové nebo hrníčkové. Základ tohoto receptu na...

recept na bramborové knedlíky
Přílohy

Recept na bramborové knedlíky snadno a rychle

recept na bramborové knedlíky

Recept na bramborové knedlíky vás zřejmě překvapí svou jednoduchostí i rychlostí. Stačí mít brambory předvařené den dopředu a pak už jde vše opravdu rychle. Recept na bramborový...

Přílohy

Recept na dušené červené zelí

Recept na dušené červené zelí se skvěle hodí k tradičním českým pokrmům, jako je kachna se zelím a knedlíkem nebo vepřo knedlo zelo. Příprava netrvá dlouho a není ani příliš...

Kimchi
Přílohy

Pravé kimchi recept

Kimchi

Co je to kimchi? Korejská národní nakládaná pochoutka, která poslední roky proniká i k nám. Popularitu si kimči získalo především svými zdravotními benefity, ale také exotickou...

Přílohy

Recept na cuketové zelí

Recept na cuketové zelí jako zdroj vitaminů Zelí z cukety se skládá z jedné základní suroviny, kterou je, jak již prozrazuje název, cuketa. Ta se řadí mezi jednu z vůbec...

kysané zelí
Přílohy

Dušené kysané zelí recept

kysané zelí

Dušené kysané zelí recept se hodí ke spoustě českých tradičních pokrmů. Zejména skvěle doplní recepty z tučného vepřového masa, jako je třeba vepřová pečeně nebo moravský...

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.