Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky
Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.
Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.
Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.
Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.
Jednoduché domácí těstoviny recept
Nadýchané, čerstvé a plné chuti - jednoduché domácí těstoviny mají nesporný půvab, kterému je těžké odolat. Přestože se může zdát, že je výroba domácího těsta na těstoviny...
Karlovarský knedlík v páře recept
Karlovarský knedlík recept je zárukou originality i chuti. Na rozdíl od obyčejného houskového knedlíku je doplněn zelenou petrželí, muškátovým oříškem a je úžasně nadýchaný. K...
Recept na domácí bramborové krokety
Bramborové krokety jsou stálicí české kuchyně. Určitě si bramborové krokety často dopřáváte v restauraci, co takhle si tedy připravit domácí krokety. Kromě brambor recept na krokety...
Udělej si placku! Aneb recept na bramborové placky
Bramborové placky recept je velmi snadný. Bramborové placky jsou skvělou přílohou k masitým jídlům, ale mohou být i samostatným pokrmem. Stačí k nim přidat trochu tvarohu a bylinek a...
Nakládané zelí recept
Nakládané zelí vám v sudu vydrží klidně několik týdnů. Z toho důvodu je zvolené množství ingrediencí tak vysoké. Po vykvašení vám vznikne to nejlepší kysané zelí, kterým...
Recept na fazolové lusky
Fazolové lusky jsou zdravou a dietní přílohou k jakémukoliv druhu masa. Buď k masu jako přílohu přidejte pouze zelené fazolky, nebo je zkombinujte s pečenými bramborami. Recept na...
Recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor
Chlupaté knedlíky, občas přezdívány jako chlupačky nebo klouzáky, jsou skvělou obměnou tradičních knedlíků, jako jsou houskové, bramborové nebo hrníčkové. Základ tohoto receptu na...
Recept na bramborové knedlíky snadno a rychle
Recept na bramborové knedlíky vás zřejmě překvapí svou jednoduchostí i rychlostí. Stačí mít brambory předvařené den dopředu a pak už jde vše opravdu rychle. Recept na bramborový...
Recept na dušené červené zelí
Recept na dušené červené zelí se skvěle hodí k tradičním českým pokrmům, jako je kachna se zelím a knedlíkem nebo vepřo knedlo zelo. Příprava netrvá dlouho a není ani příliš...
Pravé kimchi recept
Co je to kimchi? Korejská národní nakládaná pochoutka, která poslední roky proniká i k nám. Popularitu si kimči získalo především svými zdravotními benefity, ale také exotickou...
Recept na cuketové zelí
Recept na cuketové zelí jako zdroj vitaminů Zelí z cukety se skládá z jedné základní suroviny, kterou je, jak již prozrazuje název, cuketa. Ta se řadí mezi jednu z vůbec...
Dušené kysané zelí recept
Dušené kysané zelí recept se hodí ke spoustě českých tradičních pokrmů. Zejména skvěle doplní recepty z tučného vepřového masa, jako je třeba vepřová pečeně nebo moravský...