Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky
Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.
Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.
Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.
Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.
Zdravý chlebíček
Na chléb si naložíme šunku, sýr, umyté a nakrájené rajče a okurku a nadrobno nakrájenou pažitku.
Kuřecí pochoutka s rajčaty a olivami
Nejdříve si dáme vařit kuřecí prso do vody. Ve varu jej vaříme asi 20 minut. Mezitím si připravíme zeleninu a všechny potřebné suroviny....
Protein smoothie
Nejprve rozmixujeme dvě kostky ledu a poté přidáme ovoce a protein a znovu rozmixujeme.
Stripsy
Maso si nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Smícháme vajíčka s jogurtem. Maso namočíme do směsi a poté obalíme v...
Tvaroh se skořicí
Vše smícháme v dostatečně velké míse.
Zdravý hemenex
Na pánev se šunkou vlijeme vyklepané vejce, aby nám vznikla placka, takže nemícháme. Na mírném ohni vše vaříme asi 5 minut....
Proteinový nápoj
Protein, jogurt a 200 ml vody rozmixujeme.
Čokoládový dezert
Smíchejte všechny ingredience ve velké míse a umístěte směs do připravených forem na muffiny. Pečeme na 190°C po dobu 27-30...
Toast s kakaem a banánem
Toast opečeme nasucho v toustovači a namažeme lučinou. posypeme kakaem a ozdobíme na plátky nakrájeným banánem a mandlovými plátky.
Borůvkový jogurt s mandarinkou
Ovocný salát
Ovesná kaše s proteinem
Ovesných vločky spolu s proteinem uvařte ve 100ml mléka a 200ml vody. Na talíři či v misce si vidličkou rozmačkejte banán s...