Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Zdravý chlebíček

Na chléb si naložíme šunku, sýr, umyté a nakrájené rajče a okurku a nadrobno nakrájenou pažitku.    

Přílohy

Kuřecí pochoutka s rajčaty a olivami

Nejdříve si dáme vařit kuřecí prso do vody. Ve varu jej vaříme asi 20 minut. Mezitím si připravíme zeleninu a všechny potřebné suroviny....

Přílohy

Protein smoothie

Nejprve rozmixujeme dvě kostky ledu a poté přidáme ovoce a protein a znovu rozmixujeme. 

Přílohy

Stripsy

Maso si nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Smícháme vajíčka s jogurtem. Maso namočíme do směsi a poté obalíme v...

Přílohy

Tvaroh se skořicí

Vše smícháme v dostatečně velké míse.

Přílohy

Zdravý hemenex

Na pánev se šunkou vlijeme vyklepané vejce, aby nám vznikla placka, takže nemícháme. Na mírném ohni vše vaříme asi 5 minut....

Přílohy

Proteinový nápoj

Protein, jogurt a 200 ml vody rozmixujeme.   

Přílohy

Čokoládový dezert

Smíchejte všechny ingredience ve velké míse a umístěte směs do připravených forem na muffiny. Pečeme na 190°C  po dobu 27-30...

Přílohy

Toast s kakaem a banánem

Toast opečeme nasucho v toustovači a namažeme lučinou. posypeme kakaem a ozdobíme na plátky nakrájeným banánem a mandlovými plátky.   

Přílohy

Borůvkový jogurt s mandarinkou

Přílohy

Ovocný salát

Přílohy

Ovesná kaše s proteinem

Ovesných vločky spolu s proteinem  uvařte ve 100ml mléka a 200ml vody.  Na talíři či v misce si vidličkou rozmačkejte banán s...

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.