Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Sladká snídaně

Vše smíchejte.

Přílohy

Smažená vajíčka

Vajíčka smícháme s cibulí, rajčaty a osmažíme na trošce oleje. 

Přílohy

Jahodový koktail

Jahody omyjeme, odstopkujeme a umixujeme se sklenkou bílého jogurtu. Posypeme lžící posekané máty.  

Přílohy

Zeleninový džus

Řepu rozmixujeme.

Přílohy

Knäckebrot s banánem a medem

Knäckebrot  namažte medem a obložte banánem nakrájeným na kolečka.   

Přílohy

Míchaná vajíčka se sýrem

Plátky chleba opečte v toastovači. Vejce lehce osolte a umíchejte na předehřáté pánvi. Sýr nastrouhejte najemno a přidejte ho...

Přílohy

Jablka s  pohankovou kaší

Přílohy

Banán s pohankovou kaší

Přílohy

Ovesné vločky s ovocem a slunečnicemi

Vločky přelijeme mlékem, ovoce nakrájíme na malé kousky, přidejte slunečnicová jádra,med, všechno promíchejte. Podáváme se...

Přílohy

Farmářská snídaně

Chléb opečte v toastovači, vejce osmažte jako volská oka, chléb obložte salátem a poté na něj položte volská oka.    

Přílohy

Toasty se šunkou a jablky

Šunku opečeme do křupava. Krajíce chleba opečte na stejné pánvi jako šunku. Jablko oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky....

Přílohy

Jahody s tvarohem

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.