Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky
Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.
Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.
Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.
Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.
Jahodová přesnídávka
Sendvič z tmavého toastu
Plátek chleba obložíme a přiklopíme druhým plátkem. Podáváme se sklenicí vody.
Jogurt z kozího mléka s kiwi
Vše smícháme.
Vícezrnný chléb s cottage
Brokolicová pomazánka
Brokolici povaříme, rozmačkáme vidličkou a přidáme lučinu, osolíme a opepříme. Podáváme s pečivem.
Jogurt s mangem a cereáliemi
Vše smícháme.
Domácí Müsli z pohankových vloček
Vše smícháme.
Koktejl z kefíru a žlutého melounu
Meloun i kefír rozmixujeme.
Sojový rohlík s vajíčkem
Vajíčko uvaříme naměkko, nakrájíme papriku a jíme k rohlíku.
Jogurt s jahodami
Vše smícháme.
Ředkvičková pomazánka
Ředkvičky nastrouháme na jemném struhadle, přimícháme jarní cibulku nakrájenou nadrobno, žervé, sůl a pepř. Ředkvičková pomazánka s tvarohem Ředkvičková pomazánka s tvarohem...
Banánové mléko
Banán rozmixujeme v mléce.