Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Ovesná kaše

Kaši z ovesných (vločky zalijeme mlékem) vloček smícháme s nakrájeným kiwi, kešu ořechy. 

Přílohy

Slunečnicový chléb s ředkvičkami

Přílohy

Obložený chléb

Lučinu namažeme na chléb a obložíme plátky ředkviček a trochu osolíme. 

Přílohy

Lámankový chléb s tuňákovou pomazánkou

Tuňáka rozmačkáme vidličkou, přidáme lučinu a namažeme na chléb. Podáváme s červenou paprikou a zeleným čajem.

Přílohy

Ječné vločky s jogurtem

Vločky, ovoce, ořechy smícháme s jogurtem. 

Přílohy

Celozrnný dalamánek se sýrem

Sýr naneseme na dalamánek a podáváme s bílou kedlubnou a sklenicí vody.

Přílohy

Kefír s jablkem

Jablko pokrájíme na čtvrtky a sníme k mléku. 

Přílohy

Slunečnicový chléb s žervé

Žervé naneseme na chléb. Podáváme s mrkví. 

Přílohy

Kefírové mléko s banánem

Banán a kefírové mléko rozmixujeme dohladka. Podáváme s dýňovými semínky a sklenicí vody.  

Přílohy

Lámankový chléb s brokolicovou pomazánkou

Brokolici povaříme doměkka. Poté rozmačkáme vidličkou, přidáme lžíci žervé, osolíme, opepříme a prolisujeme česnek. Po té...

Přílohy

Domácí Müsli s jogurtem

Pohanku loupanou, semínka a ovoce smícháme s jogurtem. 

Přílohy

Vejce nahniličko se slunečnicovým chlebem

Vejce uvaříme nahniličko a podáváme s chlebem a přikusujeme ředkvičky. 

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.