Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Kefír se zeleninou

Ke kefíru přikusujte čerstvou zeleninu.  

Přílohy

Pórkový salát s mrkví

Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, pórek pokrájejte na jemná kolečka. Smíchejte se smetanou, solí a pepřem. Podávejte na plátku...

Přílohy

Pečené jablko

Předehřejte troubu na 180°C. Rozinky a ořechy posekejte na drobné kousky. Agáve sirup smíchejte s ovesnými vločkami, ořechy a rozinkami. Přidejte trochu...

Přílohy

Květák na páře

Květák uvařte na páře a namáčejte v jogurtovém dipu. 

Přílohy

Bílý jogurt s ovesnými vločkami a jablkem

Všechny ingredience smíchejte.

Přílohy

Zeleninovo-oříšková svačinka

Zeleninu nakrájejte a přikusujte oříšky. 

Přílohy

Broskvová svačinka

Vše společně rozmixujte dohladka. 

Přílohy

Dušená brokolice s česnekem

Orestujte česnek, přidejte brokolici, mírně podlijte vodou. Nechte asi 8 minut povařit pod pokličkou a poté do změknutí bez pokličky. Na talíři posypte...

Přílohy

Ovocný kefírový shake

Vše smíchejte a rozmixujte dohladka. 

Přílohy

Celozrnná houska s bylinkovým sýrem

Smíchejte sýr, cibuli a bylinky. Dochucujte solí a pepřem. Natřete na housku a obložte okurkou, rajčaty a cibulí a přiklopíme druhou půlku housky.  ...

Přílohy

Švestková svačinka

Vše rozmixujte dohladka. 

Přílohy

Banánová kaše

Nahrubo nastrouhejte banán, přikapeme citronovou šťávu. Nastrouháme zázvor a přisypeme skořici a kokos.  

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.