Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky
Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.
Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.
Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.
Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.
Rýžovo kuřecí muffiny
Recept na muffiny je ideální jako příloha ke grilované zelenině, ale i ke kuřecímu masu. Pokud budete chtít muffinky připravit pro více lidí tak z 250 g vařené rýže uděláte cca 12...
Jogurtové brambory
Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na tenčí plátky. V misce umíchejte bílý jogurt se lžící oleje a kořením dle chuti. Brambory důkladně promíchejte se směsí, rozprostřete na...
Květák v pomerančové omáčce
Troubu si předehřejte na 200 °C. Květák rozeberte na drobnější růžičky a dejte na pečícím papíře péct na dobu 20 minut. Všechny zbylé ingredience( utřený česnek, 1/2 polévkové...
Provensálská zeleninka
Lilek si nakrájíme na čtvrtkolečka ( je lepší ho nechat 15 minut odležet aby se z něho " vypotila" voda), papriku a rajčata nakrájíme na kostičky. Na rozpálené pánvi s kapkou...
Zeleninová příloha 2
Zeleninu nakrájíme podle své chuti a podáváme k hlavním chodům bez soli, koření či oleje.
Zeleninová příloha 3
Zeleninu nakrájíme a podáváme k hlavním chodům bez jakéhokoli ochucení.
Pórek s mrkví a tymiánem
Pórek a mrkev představují jednu z nejznámějších a nejdostupnějších druhů zeleniny u nás. K sehnání jsou po celý rok a vybírat si můžete z lokálních kousků. Neohrnujte nad...
Palačinky ze sladkých brambor
Jako první si z batátů uděláme pyré, do něho vmícháme tvaroh a vejce. Přidáme kypřící prášek (čtvrt lžičky),...
Banánové palačinky
Banán rozmačkáme a smícháme s vajíčkem a bílky a ušleháme jemné těsto. Poté opečeme z obou stran na pánvi...
Míchaná vejce s žampiony
Cibuli a žampiony pokrájíme, osmahneme na pánvi, poté vmícháme ušlehaná, ochucená vajíčka. Vmícháme...
Špenátová omeleta
V hlubší pánvi si rozpustíme tuk, opečeme si najemno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený či natrhaný baby špenát,...
Zapečený toast se šunkou a sýrem
Na jeden plátek chleba dáme šunku, sýr a zeleninu a necháme po dobu 3 minut zapékat v toustovači.