Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Míchaná vajíčka s uzeným lososem

Nechutná vám syrová ryba? Dejte tomu šanci s uzeným lososem, konkrétně tento uzený losos recept se setkává s velkou oblibou. Kromě toho, že skvěle chutná, je uzený losos také plný...

Přílohy

Omeleta z bílků s rajčaty

Čerstvá a omytá cherry rajčátka nakrájejte na plátky nebo na menší kousky. Také mozzarellu nakrájejte na plátky....

Přílohy

Banánový mugcake

Všechny ingredience důkladně promícháme v hrníčku a dáme na cca 2 minuty do mikrovlnné trouby (banán musí být rozmačkaný vidličkou) . Až začne vršek stoupat nad okraj hrníčku...

Přílohy

Quinoová kaše

Quinou restujeme nasucho cca 3 minuty, poté přilijeme mléko a povaříme cca 25 minut. Do uvařené kaše přidáme zbytek ingrediencí a navrch...

Přílohy

Puding z kuskusu se sušenou moruší

Mléko s medem a škrobem důkladně promícháme. Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme vodu vsáknout pod pokličkou cca 10 minut. Mléko s medem...

Přílohy

Lívance ze sýru cottage

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka. Podáváme s ovocem.  (4g skořice a kypřícího prášku = půl čajové lžičky )

Přílohy

Medový kuskus

V předehřáté troubě na 200°C na pečícím papíru opékáme ořechy cca 5-8 minut. Kuskus smícháme se skořicí....

Přílohy

Medové vafle

Základem vaflí je těsto na vafle. Z vloček, vajíčka, proteinu, jogurtu a vody vyšleháme hladké těsto. Pečeme ve vaflovači. Hotové vafle polijeme medem.    

Přílohy

Mandlové lívance s lněným semínkem

Smícháme všechny ingredience a opékáme po dobu 2 minut z každé strany. 

Přílohy

Celozrnné palačinky

Smícháme všechny ingredience na těsto. Sušené švestky zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát stejně jako umíchané...

Přílohy

Jáhelný puding

Uvařené jáhly necháme 10 minut odstát. Všechny ingredience včetně jáhel rozmixujeme dohladka. Navrch ozdobíme skořicí. 

Přílohy

Lívance s kefírem a chia

Všechny ingredience na těsto smícháme. Lívance pečeme po každé straně cca 2 minuty. Podáváme s borůvkami. 

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.