Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Ranní zelený smoothie

Vše rozmixujeme. Banán je nejlepší mražený. 

Přílohy

Nepečený jablečno- banánový crumble

V malém hrnci, na mírném plameni, si za stálého míchání rozpustíme med spolu se škrobem. Pak přidáme skořici, pomerančovou kůru, znovu promícháme a přidáme ovoce, nakrájené na...

Přílohy

Banánové rolky

V malé misce si smícháme arašídové máslo (nejlépe je, když je trochu rozpuštěné, nepříliš tuhé) a...

Přílohy

Extra husté banánový smoothie

Všechny ingredience rozmixujeme. Ovesné vločky nejprv trochu povaříme ve vodě. 

Přílohy

Zapékaná jáhlová kaše s překvapením

Mandlové mléko zahřejeme s medem v hrnci, až začne pěnit. Přidáme jáhly a vaříme doměkka (při vaření doléváme ještě trochu...

Přílohy

Broskvově- banánový cobbler

Ovocný základ: Troubu předehřejeme na 200°C. Na pánvi smícháme med, škrob, skořici a na mírném ohni chvíli mícháme....

Přílohy

Ovocné Taccos s čokoládovou příchutí

V hluboké misce smícháme mouku, kakao, sůl, prášek do pečiva(1/4 čajové lžičky) a pořádně promícháme. Pak přidáme...

Přílohy

Mrkvová ovesná kaše

Do hrnce dáme mléko, cukr, mrkev, rozinky, kůru z pomeranče, skořici, zázvor, muškátový oříšek a přivedeme k varu. Přidáme...

Přílohy

Paleo kaše

 Všechny suroviny, kromě vejce, rozmixujeme, poté dáme vařit. Když se kaše přivede k varu vmícháme vejce a promícháme metličkou....

Přílohy

Cizrnový humus

Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. Následující den ji v téže vodě vaříme přibližně hodinu, aby byla...

Přílohy

Rajčatovo mozzarellová omeleta z vaječných bílků

V malé misce smícháme vaječné bílky se solí, pepřem, bazalkou, česnekem a zlehka promícháme metličkou. Na pánvi si rozehřejeme...

Přílohy

Salát z cherry rajčátek s vajíčkem

Rajčátka překrájíme na půlky, vajíčko na osminky, přidáme jogurt a lžičku oleje a promícháme. Ochutíme octem, bazalkou, pepřem a...

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.