Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Ovesná kaše s jahodami

Vločky si přes noc namočíme do mléka. Ráno povaříme cca 10 minut. Přidáme lžičku medu. 

Přílohy

Žitný knackebrot s lučinou

Přílohy

Křenová pomazánka

Křen oloupeme. Jde to dobře škrabkou na brambory nebo na zeleninu.Křen nastrouháme na jemno. Množství je na vás, ale pozor čerstvý křen má...

Přílohy

Hermelínová pomazánka

Hermelín nakrájíme na malé kostičky. Sice se nám hned slepí, ale to nevadí. Cibuli nakrájíme na jemno a přidám k...

Přílohy

Pomazánka z uzeného lososa

Uzený losos by neměl chybět na žádné oslavě! Jeho cena ovšem není nejpříznivější a jako skvělý kompromis se tak jeví pomazánka. Budete jistě mile překvapení! I když v...

Přílohy

Omeleta s hráškem

Na pánvi prohřejeme hrášek, poté zalijeme ušlehaným vejcem. Necháme upéct. Po ztuhnutí omeletu přeložíme na půl a dáme...

Přílohy

Pomazánka ze šunky a sýra

Tavený sýr rozšleháme s mlékem dohladka, přidáme umletou šunku, jemně nasekanou pažitku a osolíme. 

Přílohy

Müsli z ovesných vloček s jablkem

Vločky zalijeme lžící vody , mlékem a citronovou šťávou. Přidáme jablko nakrájené na malé kousky a nasekané,...

Přílohy

Míchaná vejce s cibulkou

Přílohy

Šunková omeleta

Vajíčka promícháme s nudličkami šunky a jemně nasekanou petrželkou, opepříme, osolíme, nalijeme na rozpálenou pánev, ztlumíme...

Přílohy

Čokoládový puding

Všechny ingredience smícháme dohromady. Podáváme za tepla.  

Přílohy

Ovesná kaše

Vločky namočíme přes noc do mléka. Druhý den povaříme cca 10 minut s troškou rozinek a nasekaných ořechů. Hotovou kaši posypeme skořicí....

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.