Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Pohanková kaše

Pohanku propláchneme a zalijeme vodou a mlékem. Dusíme doměkka. Ochutíme ji medem.

Přílohy

Tvarohový dezert

Přílohy

Zdravé vafle

Všechny přísady spolu mixujeme, než vznikne hladké těsto. Rozehřejeme vaflovač a nalijeme požadované množství těsta. Pečeme, dokud z vaflovače nepřestane...

Přílohy

Sýrový chlebík

Sýr vložíme na chleba a na něj rajče a pažitku. Kdo má rád může si chlebík i zapéct.  

Přílohy

Tofu sendvič

Toasty opečeme, tak aby byli křupavé. Tofu sýr překrojíme podélně na dvě poloviny, které osolíme a dochutíme kořením. Na pánvi...

Přílohy

Čokoládovo-kokosový protein shake

Všechny suroviny dáme do mixéru a přidáme 5 kostek ledu,  mixujeme cca 1 minutu na nejvyšším stupni dohladka.

Přílohy

Proteinové placky s čokoládovou chutí

Vše smícháme dohromady a pak směs rozplácneme na pečící papír a pečeme na 150 stupňů, 20 minut.  

Přílohy

Ovesná omeleta s jahodami

Ingredience: 4 vaječné bílky, 40 g ovesných vloček, 100 g jahod, 50 g bílý jogurt, 50 ml polotučného mléka  Ovesné vločky umixujeme v...

Přílohy

Žitná svačina s tuňákovou pomazánkou

Umícháme v mixéru a podáváme s žitným chlebem. Recept na domácí pařížský salát Domácí pařížský salát je také skvělým receptem pro odpolední svačinu nebo večeři. Základ...

Přílohy

Toast s paprikou

Plátky toustového chleba opečeme v topinkovači, namažeme lučinou, přidáme plátek libové šunky a na kolečka nakrájené papriky. Navrch...

Přílohy

Lilkové závitky

Lilek nakrájíme na tenké plátky a opečeme je dozlatova na pánvi na olivovém oleji. Mezitím smícháme kozí sýr s lučinou,...

Přílohy

Ovocné smoothie jahoda-malina

Důkladně rozmixujeme.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.