Kebab, hamburger, pstruh a nebo hermelín: Rozpalte gril a pozvěte sousedy


Domácí hamburger
Grilovačka se blíží a stále nevíte, co svým hostům připravit? Zkuste tento šťavnatý kuřecí burger!
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 4 plátky chedaru
- 4 ks celozrnné housky
- ledový salát
- kečup
- pepř
- sůl
Postup:
Kuřecí prsa pořádně omyjte, osušte a rozemelte. Pomleté maso osolte a opepřete. Z masa vytvarujte cca 0,5 cm silné placky a opečte je z obou stran dozlatova na grilu.
Dokud se vám maso upeče, rozřízněte si housky a opečte je na sucho na pánvi. Na spodní polovinu housky položte salát, pokapejte ho kečupem a navrch uložte opečené maso. Na maso dejte plátek chedaru a přikryjte druhou polovinou housky.

Tofu hamburger nejen pro vegetariány
Skvělý hamburger nemusí být připraven pouze z masa! A tento recept na grilovaný tofu hamburger vás o tom zajisté přesvědčí. Vyzkoušejte i další zajímavé recepty s tofu.
Ingredience:
- 2 balení uzeného tofu
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- špaldová mouka podle potřeby
- 1 pl nasekané petrželky
- sůl
- pepř
- olivový olej
- rukola
- rajčata
- 1 bílá cibule
- 4 housky

Postup:
V mixéru rozmixujte tofu, šalotku, česnek, petrželku, sůl a pepř. Směs přeložte se misky a podle potřeby zahustěte špaldovou moukou tak, aby nebyla směs příliš lepivá. Ze směsi vytvarujte malé placky, které ugrilujte z obou stran.
Housku si rozkrojte a také ji nakrátko opečte na grilu. Na opečenou housku položte lístky rukoly, tofu hamburger, nakrájená rajčata a bílou cibuli.
Šťavnatý kebab
Kebab si už nemusíte kupovat jen z fast foodu. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept. Podávat ho můžete se zeleninovým salátem nebo s pita chlebem.
Ingredience:
- 800 g kuřecích prsou
- 4 pl meruňkového džemu
- 4 pl oleje
- 20 pl citrónové šťávy
- 2 kl strouhaného zázvoru
- 1 kl francouzské hořčice
- sůl
Postup:
Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na větší kostky. V misce si smíchejte džem, olej, šťávu z citronu, strouhaný zázvor a hořčici. Do směsi vložte kuřecí maso, dobře promíchejte a dejte alespoň na 2 hodiny odležet do chladničky.
Po 2 hodinách maso vyjměte z chladničky a napíchejte na jehly na grilování nebo na párátka. Pečte ze všech stran položené na grilovací mřížce. Během grilování můžete potřít zbylou marinádou, která zůstala v misce.

TIP: Inspirujte se i dalšími recepty na gril. V článku najdete i recepty na domácí dipy k masu.
Lahodný pstruh opečený do křupava
Ingredience:
- 4 pstruzi
- 4 brambory
- 2 citrony
- 60 g másla
- sůl
- mletý pepř čtyř barev

Postup:
Pstruhy omyjte a osušte. Kůži ryby jemně nařízněte a maso osolte a opepřete. Do každé ryby vložte několik plátků citronu, přeložte je na kus papíru na pečení a obložte nakrájenými bramborami. Na každou rybu přidejte plátek másla a zabalte ji do papíru.
Balíčky grilujte na mírně rozpáleném grilu 10 až 15 minut.
Grilovaný hermelín
K pochoutkám ke grilování zajistí patří i sýry. Předem namarinované či okořeněné sýry připravené na gril koupíte dnes ve většině supermarketů. Pokud jste je ale nenašli, hermelín či jiný sýr si připravíte jednoduše i sami doma, a to třeba jako grilovaný hermelín v troubě! Výhodou grilovaného hermelínu v troubě je fakt, že si jej můžete připravit kdykoliv, a to klidně během zimy.
Ingredience:
- 2 ks hermelínu
- 1 červená cibule
- 10 ks zelených oliv
- 4 stroužky česneku
Postup:
Veškerou zeleninu si nakrájejte na menší části. Připravte si 2 větší čtverce alobalu. Do středu alobalu nalijte trošku oleje, posypte grilovacím kořením a přiložte hermelín. Rukou můžete hermelín obalit v oleji a koření. Potom hermelín posypte připravenou zeleninou a alobal uzavřete.
Hermelín v alobalu grilujte 5 až 10 minut z obou stran.

TIP: Hermelín je možné připravit na množství různých způsobů. Známým receptem je známý nakládaný hermelín. Přečtěte si, jak si ho doma jednoduše připravíte.
Nejlepší grilované brambory
Grilované brambory můžete použít jako přílohu k masu, rybě nebo i grilovanému sýru. Hodí se téměř ke všemu a nebo klidně jen tak, samotné.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 velká cibule
- sůl
- pažitka
- směs bylinek

Postup:
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Potom je očistěte a nakrájejte na velká kolečka. Na gril si připravte nádobu, ve které budete brambory připravovat například keramický hrnec. Cibulku si v něm osmažte do zlatova a potom k ní přidejte brambory.
Brambory opékejte dokřupava. Sůl, pažitku a směs bylinek si smíchejte a směsí ochuťte hotové brambory.