Květák 5x jinak: Neodolatelné recepty našich maminek
Proč konzumovat květák?
Květák je skvělou a velmi oblíbenou součástí zdravých receptů a receptů na hubnutí, protože obsahuje opravdu zanedbatelné množství tuku. Našemu organismu navíc dodává mnoho důležitých vitamínů, z nichž za zmínku jistě stojí vitamín C, vitamín E a také betakaroten.
Vedle vitamínů a minerálních látek stojí za zmínku, že květák obsahuje antikarcinogenní chemické látky, které dokážou zastavit i rakovinné bujení. Prospěšný je rovněž našemu srdci i trávení.
Recepty z květáku
Zařadit květák do zdravého jídelníčku, to se určitě vyplatí, a to nejen kvůli jeho zdraví prospěšným účinkům, ale také z důvodu jeho příjemné chuti, která směle dokáže nahradit i chuť masa. Jeho využití je opravdu široké, dá se z něj připravit třeba i zdravá květáková pizza. Květákovou pizzu ocení vegetariáni, celiaci i lidé omezující sacharidy.
Každý z nás samozřejmě zná takové klasiky, jako je například květákový mozeček nebo smažený květák, dnes se ale podíváme na to, jak tyto recepty vylepšit a “ozdravit”.
Květákový mozeček plný barev
Nejjednodušší je samozřejmě použít květák na mozeček. Že vás u tohoto obyčejného receptu nedokáže už nic překvapit? Možná vás okouzlí jeho barevnější a chuťově rozmanitější varianta.
Suroviny:
- ½ květáku
- 4 vejce
- 1 cibule
- 100 g sušených rajčat
- 100 g žampionů
- hrst čerstvých bylinek
Postup:
Očištěný květák rozdělte na menší růžičky a povařte do měkka v mírně osolené vodě. Poté zceďte a nechte vychladnout.
Oloupanou a na jemno nakrájenou cibuli dejte opékat na pánev s kapkou kvalitního oleje. Když cibule zezlátne, přisypte na plátky nakrájené žampiony a krátce orestujte. Dále přisypte uvařený květák, chvilku opékejte a potom do směsi vklepněte 4 vejce, okořeňte solí a pepřem podle chuti a promíchejte. Provařte jen velmi krátce, aby se vejce příliš nescvrkla.
Do hotové směsi přimíchejte nakrájená sušená rajčata a nasekané bylinky.
Obalovaný květák z trouby
Smažený obalovaný květák je sice klasikou mezi tradičnímu recepty, ale na druhou stranu se příliš nehodí pro diety. Co takhle zkusit tuto zdravější alternativu a vyzkoušet pečený květák? Tento recept na “květákové stripsy” je možné zařadit také do veganského jídelníčku.
Suroviny:
- ½ květáku
- 200 g kukuřičné mouky nebo hrašky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 300 ml vody
- (parmazán)
Postup:
Květák si pečlivě očistěte a rozdělte na menší růžičky. Poté ho dejte vařit do hrnce nad párou. Tím zachováte v květáku cenné živiny.
Změklý květák nechte trochu vychladnout. Zatím si smíchejte kukuřičnou mouku (nebo hrašku), prolisovaný stroužek česneku, trochu soli a vodu. Mělo by vám vzniknout hustší těsto, které můžete podle potřeby zředit vodou.
Zchladlý květák obalte v těstíčku (případně můžete ještě obalit ve strouhaném parmazánu). Obalené růžičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, velmi zlehka pokapejte kvalitním olivovým olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180° asi na 20 minut.
Podávejte s lehkým jogurtovo-česnekovým dipem a posypané čerstvými bylinkami.
Krémová polévka z pečeného květáku
Krémové polévky získávají na popularitě. Není divu, jsou jednoduché, jemné a rychle hotové. Chutnou květákovou polévku můžete vykouzlit také z pečeného květáku!
Suroviny:
- 1 květák
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 brambora
- 1 pórek
- vývar
- 200 ml kokosového mléka
- olivový olej
- tymián, rozmarýn
Postup:
Očištěný květák rozdělte na růžičky a spolu s oloupanými stroužky česneku a oloupanou bramborou nakrájenou na měsíčky vyrovnejte do vymazaného pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu a zakápněte olivovým olejem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 40 minut.
V hrnci si rozpalte kapku kvalitního oleje, osmahněte na něm na drobno pokrájenou cibulku, poté přidejte upečenou zeleninu a pórek nakrájený na kolečka a nakonec zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Nechte přivést k varu a asi 5 až 10 minut probublat.
Poté stáhněte z plotny a rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Následně vraťte zpět na plotnu, přilijte kokosové mléko, dochuťte a můžete podávat.
Lahodné květákové placičky
Milovníci bramboráků, cukeťáků a dalších placiček, jistě ocení také jednoduchý recept na placičky z květáku.
Suroviny:
- 1 květák
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce kukuřičné mouky
- kurkuma
- hrst bylinek
Postup:
Květák očistěte a syrový nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte s prolisovaným česnekem, majoránkou, vejci, moukou, lžičkou kurkumy a libovolnými nasekanými bylinkami.
Směs dobře promíchejte, okořeňte podle chuti, případně zřeďte nebo zahustěte. Smažte menší placičky na kapce olivového oleje nebo ghee na kvalitní pánvi z obou stran dozlatova.
Zapečený květák s bramborem
Zapečený květák je rovněž tradičním receptem. Jeho chuť se totiž skvěle doplňuje s bramborami a jemným bešamelem.
Suroviny:
- 1 květák
- 2 lžíce másla ghee
- 3 lžičky kukuřičné mouky
- 200 ml mléka
- muškátový květ
- 4 brambory
- 150 g parmazánu
Postup:
Očištěný květák si rozdělte na růžičky a dejte vařit do mírně osolené vody do změknutí. Poté vodu zceďte a nechte vychladnout.
Také dobře omyté brambory si uvařte ve slupce v mírně osolené vodě do měkka a uvařené zceďte, nechte vychladnout a poté oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud se vám při krájení rozpadají, nic se neděje.
Mezitím si udělejte bešamel. V hrnci si rozpalte ghee, přidejte kukuřičnou mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Tu následně zalijte studeným mlékem a dobře rozmíchejte, aby se neutvořily hrudky. Poté přidejte špetku muškátového květu a vařte na mírném plameni, dokud bešamel nezhoustne.
Do vymazaného pekáčku vyskládejte pokrájené brambory, dále vrstvu květáku a to celé zalijte bešamelem. Pečte v předehřáté troubě posypané parmazánem na 180° asi 30 minut.