Lahodné jednohubky: 5 tipů, jak zazáříte před návštěvou
Recept na křupavé jednohubky s uzeným lososem
S těmito zdravými jednohubkami se můžete předvést na oslavách či večírcích, určitě zabodujete. Už dávno neplatí, že základní podstavu musí tvořit kolečko tukového rohlíku. Buďte inovativní a vyzkoušejte originální jednohubky na krekrech či celozrnném pečivu. Hosté budou mile překvapeni.
Ryby jsou zdravé, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny a ve vašem dietním jídelníčku by tak rozhodně neměly chybět. Musíme však upozornit, že právě uzený losos obsahuje kolem šesti procent soli, proto ho nejezte pořád. Ideálně střídejte různě druhy ryb.
Ingredience
- 5 ks celozrnných rohlíků
- 120 g uzeného lososa
- 250 měkkého polotučného tvarohu
- 5 lžiček olivového oleje
- citrón
- sůl a pepř
- kopr
Postup přípravy
Rohlíky můžete použít čerstvé nebo je nechte upéct v troubě lehce potřené olivovým olejem. Než se nám rohlíky upečou do zlatova, připravíme si pomazánku. Místo rohlíku lze použít zdravé krekry. Tvaroh rozmixujeme na krémovou hmotu, dle chuti osolíme a opepříme. Každé kolečko rohlíku pomažeme ochuceným tvarohem, na něj položíme kousek uzeného lososa, pokapeme citrónem a ozdobíme koprem či jinou zelenou natí.
Žlutý meloun s parmskou šunkou
Kombinace žlutého melounu se šunkou je nejen zdravá, ale i vynikající. Recept je opravdovou lahůdkou pro milovníky sladkých jednohubek. Důležité je vybrat skutečně kvalitní šunku a zralý žlutý meloun. Jednohubky si zamilují dokonce i vaše děti, pusťte se do nich ještě dnes.
Meloun cukrový se od melounu vodního liší chutí, barvou i vzhledem rostliny. I přesto, že se nazývá cukrový, obsahuje z 90% vodu, vitamíny, minerály a jen velmi malé množství cukru. Meloun se doporučuje při snižování nadváhy a jakékoliv dietě.
Ingredience
- 2 zralé žluté melouny
- 40 plátků kvalitní parmské šunky
- čerstvý rozmarýn na ozdobení
Postup přípravy
Meloun rozkrájíme na stejné velké špalíčky a každý zvlášť obalíme do plátku šunku. Lehce posypeme rozmarýnem a jednohubka je hotová.
Caprese špízy
Co takhle vyzkoušet netradiční recept na jednohubky, známý po celém světě? Caprese milují všude, mozzarella s rajčaty je totiž velice oblíbená kombinace. Jediné, co k tomu navíc budete potřebovat, jsou špejle nebo párátka. Záleží, jak chcete mít špízy velké.
Mozzarella je sýr z točeného tvarohu, originál pochází z bůvolího mléka. Je bohatá na velké množství kvalitních bílkovin, vitamín E, B12 a kyselinu listovou. Konzumace mozzarely také zvyšuje odolnost proti zubnímu kazu a snižuje riziko osteoporózy.
Ingredience
- 2 balení baby mozzarell
- 400g cherry rajčátek
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- krémové balsamico
Postup přípravy
Na špejle nebo párátka napíchejte postupně cherry rajčátka, lístky bazalky a kuličky baby mozzarelly. Naskládejte je na talíř a na závěr pokapejte olivovým olejem a krémovým balsamicem.
Pizza šneci se špenátem a balkánským sýrem
Šneci patří k nejoblíbenějším jednohubkám z listového těsta. Je to chuťovka, kterou zvládne připravit i kuchařský začátečník, a přitom má jistotu, že sklidí za svůj výtvor ovace.
S náplní se dá volně experimentovat – nabízíme verzi s dušenou šunkou, čerstvým špenátem a chuťově výrazným slaným sýrem. Zkontrolujte, jak moc jsou suroviny energeticky náročné, využijte kalorické tabulky. Budete mile překvapeni.
Ingredience
- listové těsto
- dušená šunka
- hotová rajčatová omáčka
- baby špenát
- balkánský sýr
Postup přípravy
Listové těsto rozválejte, potřete ho rajčatovou omáčkou a poklaďte šunkou. Vše zasypte nastrouhaným balkánským sýrem a listovým špenátem.
Těsto zarolujte co nejpevněji z delší strany a roládu nakrájejte na tlusté plátky. Kolečka pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Šneky pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15–20 minut dozlatova.
Jednohubky s avokádovou pomazánkou
Zastaralým receptům na klasické majonézové pomazánky odzvonilo. Vyzkoušejte tuto inovativní pomazánku na jednohubky a nebudete chtít měnit.
Avokádo je ovoce plné výživných a zdraví prospěšných látek. Skvěle se hodí do salátů, které doplní o zdravé tuky a spoustu důležitých vitamínů.
Ingredience
- 100 g tofu natural
- 1 avokádo
- 1 stroužek česneku
- Rostlinný olej
- Šťáva z citrónu
- Sůl, pepř
Postup přípravy
Vydlabané avokádo zakápneme citrónovou šťávou. Pak se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Na chvíli necháme odležet v lednici. Mažeme na celozrnné pečivo či plátky okurky.
Tip: Něco na zub
Mezi jednohubky nachystejte misky s opraženými slunečnicovými či dýňovými semínky, nesolenými arašídy a případně jinými oříšky a semínky, které vám chutnají. Chybu neuděláte ani se sušeným ovocem, ideálně vlastní výroby.