Lahodné jednohubky: 5 tipů, jak zazáříte před návštěvou

Recept na křupavé jednohubky s uzeným lososem

S těmito zdravými jednohubkami se můžete předvést na oslavách či večírcích, určitě zabodujete. Už dávno neplatí, že základní podstavu musí tvořit kolečko tukového rohlíku. Buďte inovativní a vyzkoušejte originální jednohubky na krekrech či celozrnném pečivu.  Hosté budou mile překvapeni.

Ryby jsou zdravé, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny a ve vašem dietním jídelníčku by tak rozhodně neměly chybět. Musíme však upozornit, že právě uzený losos obsahuje kolem šesti procent soli, proto ho nejezte pořád. Ideálně střídejte různě druhy ryb.

Ingredience

  • 5 ks celozrnných rohlíků
  • 120 g uzeného lososa
  • 250 měkkého polotučného tvarohu
  • 5 lžiček olivového oleje
  • citrón
  • sůl a pepř
  • kopr

Postup přípravy

Rohlíky můžete použít čerstvé nebo je nechte upéct v troubě lehce potřené olivovým olejem. Než se nám rohlíky upečou do zlatova, připravíme si pomazánku. Místo rohlíku lze použít zdravé krekry. Tvaroh rozmixujeme na krémovou hmotu, dle chuti osolíme a opepříme. Každé kolečko rohlíku pomažeme ochuceným tvarohem, na něj položíme kousek uzeného lososa, pokapeme citrónem a ozdobíme koprem či jinou zelenou natí.

Žlutý meloun s parmskou šunkou

Kombinace žlutého melounu se šunkou je nejen zdravá, ale i vynikající. Recept je opravdovou lahůdkou pro milovníky sladkých jednohubek. Důležité je vybrat skutečně kvalitní šunku a zralý žlutý meloun. Jednohubky si zamilují dokonce i vaše děti, pusťte se do nich ještě dnes.

Meloun cukrový se od melounu vodního liší chutí, barvou i vzhledem rostliny. I přesto, že se nazývá cukrový, obsahuje z 90% vodu, vitamíny, minerály a jen velmi malé množství cukru. Meloun se doporučuje při snižování nadváhy a jakékoliv dietě.

Ingredience

  • 2 zralé žluté melouny
  • 40 plátků kvalitní parmské šunky
  • čerstvý rozmarýn na ozdobení

Postup přípravy

Meloun rozkrájíme na stejné velké špalíčky a každý zvlášť obalíme do plátku šunku. Lehce posypeme rozmarýnem a jednohubka je hotová.

Caprese špízy

Co takhle vyzkoušet netradiční recept na jednohubky, známý po celém světě? Caprese milují všude, mozzarella s rajčaty je totiž velice oblíbená kombinace. Jediné, co k tomu navíc budete potřebovat, jsou špejle nebo párátka. Záleží, jak chcete mít špízy velké.

Mozzarella je sýr z točeného tvarohu, originál pochází z bůvolího mléka. Je bohatá na velké množství kvalitních bílkovin, vitamín E, B12 a kyselinu listovou. Konzumace mozzarely také zvyšuje odolnost proti zubnímu kazu a snižuje riziko osteoporózy.

Ingredience

  • 2 balení baby mozzarell
  • 400g cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • krémové balsamico

Postup přípravy

Na špejle nebo párátka napíchejte postupně cherry rajčátka, lístky bazalky a kuličky baby mozzarelly. Naskládejte je na talíř a na závěr pokapejte olivovým olejem a krémovým balsamicem.

Pizza šneci se špenátem a balkánským sýrem

Šneci patří k nejoblíbenějším jednohubkám z listového těsta. Je to chuťovka, kterou zvládne připravit i kuchařský začátečník, a přitom má jistotu, že sklidí za svůj výtvor ovace.

S náplní se dá volně experimentovat – nabízíme verzi s dušenou šunkou, čerstvým špenátem a chuťově výrazným slaným sýrem. Zkontrolujte, jak moc jsou suroviny energeticky náročné, využijte kalorické tabulky. Budete mile překvapeni.

Ingredience

  • listové těsto
  • dušená šunka
  • hotová rajčatová omáčka
  • baby špenát
  • balkánský sýr

Postup přípravy

Listové těsto rozválejte, potřete ho rajčatovou omáčkou a poklaďte šunkou. Vše zasypte nastrouhaným balkánským sýrem a listovým špenátem.

Těsto zarolujte co nejpevněji z delší strany a roládu nakrájejte na tlusté plátky. Kolečka pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Šneky pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15–20 minut dozlatova.

Jednohubky s avokádovou pomazánkou

Zastaralým receptům na klasické majonézové pomazánky odzvonilo. Vyzkoušejte tuto inovativní pomazánku na jednohubky a nebudete chtít měnit.

Avokádo je ovoce plné výživných a zdraví prospěšných látek. Skvěle se hodí do salátů, které doplní o zdravé tuky a spoustu důležitých vitamínů.

Ingredience

  • 100 g tofu natural
  • 1 avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • Rostlinný olej
  • Šťáva z citrónu
  • Sůl, pepř

Postup přípravy

Vydlabané avokádo zakápneme citrónovou šťávou. Pak se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Na chvíli necháme odležet v lednici. Mažeme na celozrnné pečivo či plátky okurky.

Tip: Něco na zub

Mezi jednohubky nachystejte misky s opraženými slunečnicovými či dýňovými semínky, nesolenými arašídy a případně jinými oříšky a semínky, které vám chutnají. Chybu neuděláte ani se sušeným ovocem, ideálně vlastní výroby.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.