Lasagne chutně pro masožrovce i vegetariány
Lasagne recept
Další pochoutka z italské kuchyně, která se rozšířila do celého světa podobně jako pizza. Příprava lasagní se může zdát náročná, ale výsledek určitě stojí za námahu. Lasagne mají vysoký obsah kalorií a sacharidů, proto se doporučuje sledovat si denní příjem pomocí kalorických tabulek a po zbytek dne jíst méně zatěžující jídla jako polévky nebo zeleninové saláty, či smoothie. Případně si můžete připravit jejich odlehčenou verzi, na kterou najdete recept níže – cuketové lasagne bez masa a těstovin. Takové dietní variace existují i na další italské pochoutky, populární je například fitness pizza recept.
A který z receptů je ten nejlepší? Jen posuďte sami!
Tradiční lasagne bolognese
Ingredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 mrkve
- 2 ks strouhané petržele
- 500 g mletého vepřového masa
- 500 ml pasírovaných rajčat
- 1 rajský protlak
- 100 g másla
- 100 g mouky
- 1 l mléka
- 250 g sýru na strouhání
- těstovinové lasagne
- 1 ČL muškátového oříšku
- 1 lžička koření – pepř, oregano, sůl, mletá paprika
- 2 dcl červeného vína
- 4 lístky čerstvé bazalky
Postup
Začneme boloňskou omáčkou. Při této omáčce platí, že čím déle se dělá, tím je lepší, tak je lepší připravovat ji den předem nebo pěkně v předstihu. Jako první na oleji zpěníme nakrájenou cibuli s česnekem. Když je cibulka krásně sklovitá přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Osmahneme a počkáme, až mrkev pustí trochu šťávy. Přidáme mleté maso a počkáme až se stáhne. Po stažení masa jej podlijeme červeným vínem a necháme 20 minut zakryté dusit. Občas promícháme a dáváme pozor, zda není třeba podlít vínem nebo vodou. Po 20 minutách přidáme pasírované rajčata, protlak, koření a sůl. Zakryté dusíme minimálně dalších 20 až 40 minut. Dáváme pozor a podléváme vodou, potřebujeme aby omáčka byla polohustá.
Mezitím si uděláme bešamelovou omáčku. Rozpustíme máslo. Přidáme mouku, mícháme metličkou a dáváme velký pozor, aby nám nic nepřipálilo. Postupně přidáváme mléko a na konci muškátový oříšek. Necháme přejít varem a vypneme.
Začneme vrstvit lasagne. Nastrouháme sýr, připravíme lasagne a zapékací mísu s vysokými okraji. Jako první dáme boloňskou omáčku, tu zakryjeme plátky lasagní, na ty přijde opět boloňská omáčka a na ni bešamelová omáčka. Takto vrstvení opakujeme až do konce. Pečeme asi 25 minut při 185 ° C.
Masové lasagne bez bešamelu
Ingredience
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 2x 500 g rajčatového pyré
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ks cuketa
- olivový olej
- nastrouhaný tvrdý sýr
- těstovinové lasagne
- koření – sůl, drcený kmín, kurkuma, sušená bazalka, pepř sušená rajčata
Postup
Připravíme si omáčku. Cibuli orestujeme na 3 polévkových lžících olivového oleje, přidáme mleté maso, nadrobno nakrájenou cuketu a přiměřeně přidáme koření. Osmahneme, aby maso pustilo vlastní šťávu. Potom přidáme rajčatové pyré a trošku cukru kvůli chuti. Povaříme 10 minut. Přilijeme 0,5 l převařené vody, přidáme rozmačkaný česnek a dusíme dalších 20 minut. V případě potřeby ještě dochutíme, případně přilijeme další vodu.
Do hlubšího pekáče si nalijeme větší vařečku omáčky, aby pokryla celou plochu pekáče. Poklademe pláty těsta, nesmějí se překrývat. Podle potřeby je můžete polámat, aby se vyplnila celá plocha. Pláty polijeme dostatečným množstvím omáčky, aby byly zakryty, ty se musí dostatečně „napít“, aby byly po upečení vláčné, jelikož se těsto nevaří. Postupně lasagne prokládáme, vždy končíme omáčkou, lasagne můžeme přitlačit aby omáčka byla všude. Pokud se nám zdá směs málo šťavnatá, můžeme podlít troškou vody.
Pečeme při teplotě 170 ° C cca 30 minut. Na závěr lasagne ještě bohatě posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dopékáme dalších 10 minut.
Špenátové lasagne pro vegetariány
Ingredience
- těstovinové lasagne
- 800 g mraženého špenátu
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka
- 300 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
Postup
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme rozmrazený špenát a rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Potom připravíme bešamel.
Necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a uvaříme řídkou kaši. Nasypeme do ní asi 1/3 strouhaného sýra a za stálého míchání necháme rozpustit. Osolíme a opepříme. Potom střídavě vrstvíme do vymazaného pekáče: tenká vrstva bešamelu, lasagne, špenát, bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem. Poslední vrstva bude bešamel a tu ještě na závěr posypeme sýrem. Pekáč přikryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 ° C. Po 30 minutách odkryjeme a dopečeme asi 10 minut.
Cuketové lasagne bez masa a bez těstovin
Tuto variantu lasagní vám pochválí kalorické tabulky i vegetariáni. Jsou ale tak dobře ochucené, že neurazí ani žádného masožravce.
Ingredience
- mladé cukety
- vejce
- strouhanka
- mozzarella
- nastrouhaný tvrdý sýr
- oloupaná rajčata
- olivový olej
- česnek
- cukr
- petrželka
- sůl
- koření – pepř, bazalka, oregano
Postup
Na cuketové lasagne si vybereme mladé cukety s tenkou slupkou. Pokud mají hrubší kůži, raději je oloupeme, neboť by mohla být hořká. Omyté cukety nakrájíme na dlouhé asi 3 mm silné plátky a obalíme je v rozšlehaném vajíčku a strouhance. Cuketové plátky uložíme na plech na pečící papír a dáme do vyhřáté trouby na 250 ° C a to na cca 15 minut. Jednou je otočíme, aby se opekly z obou stran. Na omáčku nasekáme oloupaná rajčata, rajčatový základ ochutíme prolisovaným česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami. Přidáme i za malou lžičku cukru, která zvýrazní chuť rajčat.
Do vhodné zapékací mísy začneme vrstvit. Na dno dáme trochu omáčky, pak cuketové lasagne, vrstvu omáčky a natrhanou mozzarellu. Vrstvy střídáme, skončíme cuketou a omáčkou, misku zakryjeme a dáme péct 200 ° C asi 30 minut. Potom odkryjeme, posypeme strouhaným sýrem a dáme ještě na pár minut zapéct.