Letní dorty 5x jinak

Piškotový dort s tvarohem

Jednoduchý recept na dort bez pečení, který můžete využít například i při dětských oslavách. Použité lesní ovoce můžete obměnit dle vlastní chuti a hotový dort ozdobit podle vlastní fantazie.

Ingredience:

  • 300 g celozrnných piškotů
  • 300 g mraženého lesního ovoce
  • 500 g sýru ricotta
  • 500 g jemného tvarohu
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 5 pl chia semínek
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • stévie v prášku

Postup:

V misce si smíchejte tvaroh, řecký jogurt, ricottu, vanilkový extrakt, chia semínka a stevie na oslazení podle chuti. Mražené ovoce roztaví v malém hrnci nad mírným plamenem. Je dobré, pokud ovoce pustí trochu šťávy.

Na spod dortové formy uložte vrstvu piškotů, pak krém a ovoce. Pak vše ještě jednou navrstvěte. Na závěr dejte vrstvu piškotů a krému. Dort vložte na pár hodin ztuhnout do lednice.

Oblíbenou obměnou tohoto dortu je také dort ze zakysané smetany se šlehačkou. Tento nepečený dort se skvěle hodí jako osvěžení pro horké letní dny nebo jako rychlý zákusek na oslavu.

Čokoládovo – jahodový dort bez mouky

Jednoduchý recept na čokoládo – ovocný dort bez mouky. Základ dortu je připraven jen z vajíček, cukru a kakaa, které navíc není v dobré kvalitě nijak na škodu.

Ingredience:

Korpus na dort

  • 4 vajíčka
  • 4 pl třtinového cukru
  • 4 pl kakaa

Čokoládová pěna

  • 360 ml smetany
  • 150 g hořké čokolády
  • 2 pl kakaa
  • 5 pl horké vody
  • 1 pl moučkového cukru

Ostatní suroviny:

  • 500 g jahod

Postup:

Začněte přípravou korpusu. Vaječné bílky vyšlehejte s cukrem na tuhý sníh, přimíchejte žloutky a proseté kakao. Těsto vylijte do kulaté formy vystlané pečícím papírem a pečte cca 50 minut při 160 ° C.

Mezitím si připravte čokoládovou pěnu. 80 ml smetany zahřejte a roztavte v ní čokoládu. Kakao rozmíchejte v horké vodě. Obě hmoty spolu smíchejte a nechte vychladnout. Zbylou šlehačku vyšlehejte s práškovým cukrem a přidejte k vychladlé čokoládové směsi.

Na hotový korpus natřete tenkou vrstvu čokoládové pěny, na ni rozložte nakrájené jahody a opět natřete zbylou pěnou. Dort dejte na pár hodin ztuhnout do lednice.

TIP: Další inspirace na dorty můžete najít v článku, který je věnován jarním dortům.

Mrkvová dort s mangovým pyré

Ingredience:

Korpus

  • 4 vajíčka
  • 120 g třtinového cukru
  • 180 g nastrouhané mrkve
  • 80 g mletých ořechů
  • 50 g polohrubé špaldové mouky
  • ½ prášku do pečiva

Nádivka

  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g crème fraîche
  • 2 plátky želatiny
  • 2 pl agávového sirupu
  • 1 vanilkový cukr

Pyré

  • 1 mango
  • 1 pomeranč
  • 2 pl kukuřičného škrobu
  • agávový sirup

Postup:

Začněte přípravou korpusu. Vajíčka vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte ostatní sypké suroviny a na závěr vmíchejte mrkev. Směs vylijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 ° C přibližně 30 až 40 minut. Korpus nechte ve formě vychladnout.

Mezitím pokračujte přípravou nádivky. Plátky želatiny zalijte studenou vodou (3-4 pl) a pomalu zahřívejte aby se rozpustila. Tvaroh, crème fraîche a agávový sirup si smíchejte v misce. Potom ho přidejte k želatině. Takto připravenou nádivku nalijte na korpus a nechte ztuhnout.

Pyré si připravíte smícháním manga, pomerančové šťávy a agávového sirupu podle chuti. Takto připravenou směs dejte vařit a zahustěte ji smícháním kukuřičného škrobu a vody. Když pyré vychladne nalijte ho na náplň a nechte ztuhnout.

Hotový dort můžete podle fantazie dozdobit libovolným ovocem.

Svěží limetkový dort

Recept na krémový letní dort. Specifická kyselo-sladká chuť vám zaručeně osvěží teplé letní dny!

Ingredience:

Spodní vrstva

  • 2 hrnky sušeného kokosu
  • ¾ hrnku mandlí
  • 3 pl kokosového oleje
  • 3 pl javorového sirupu

Limetková vrstva

  • 2 hrnky jemného tvarohu
  • ½ hrnku čerstvé limetkové šťávy
  • 4 pl javorového sirupu
  • 2 avokáda
  • 2 čl práškové želatiny
  • nastrouhaná kůra z limetky

Vanilková vrstva

  • 1 hrnek jemného tvarohu
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • ¼ hrnku vody
  • 2 čl práškové želatiny
  • 2 pl javorového sirupu
  • 2 čl vanilkového extraktu

Postup:

Spodní vrstvu vytvořte smícháním všech ingrediencí. Na míchání použijte výkonný kuchyňský mixér. Smíšenou mírně lepivou směs přemístěte do formy na dort a pořádně ji přitlačte.

Pokračujte přípravou limetkové vrstvy. V hrnci si na mírném plameni zahřejte limetkovou šťávu a v ní rozpusťte želatinu. Po roztátí odstavte a nechte chvíli vychladnout. Zbývající suroviny na limetkovou vrstvu smíchejte v mixéru dohladka. Potom směs přidejte k želatině a vylijte na dortový základ.

Vanilkovou vrstvu připravte tak, že smícháte tvaroh, jogurt, javorový sirup a vanilku. Vodu spolu se želatinou ohřejte v hrnci na mírném plameni, dokud se želatina rozpustí. Vychlazenou želatinu vmíchejte do tvarohového krému a vylijte na limetkovou vrstvu. Hotový dort nechte pár hodin tuhnout v lednici.

Čokoládový dort ze tří surovin

Máte chuť na sladké, ale neradi trávíte čas pečením složitých dezertů? Vyzkoušejte tento jednoduchý čokoládový dort, který je připraven jen ze tří surovin! Dort můžete dozdobit ovocem podle chuti, kokosem nebo různými ořechy.

Ingredience:

  • 175 g hořké čokolády
  • 7 vajec
  • 140 g másla

Postup:

Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Mezitím si oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte k vychladlé čokoládě s máslem. Bílky vyšlehejte do pěny a opatrně vmíchejte do zbytku směsi. Dobře utřené směs nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečte při 130 ° C přibližně 25 až 30 minut.

Náš tip: vyzkoušejte také recepty na nepečené dorty, které potěší nejen v parních letních dnech!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.