Letní recepty – 7 svěžích tipů na každý den
V červencovém měsíci je už léto v plném proudu. V teplém počasí se nám nechce vařit náročné recepty, tak jsme i pro vás připravili svěží letní recepty.
Ovocný salát s mandlemi
Jako první recept zde máme ovocný salát s mandlemi. Recept je velmi rychlý, zabere maximálně 20 minut a samozřejmě je velmi chutný. Ovoce je plné vitamínů a mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny.
Budeme potřebovat:
- 4 jablka
- 2 hrušky
- 2 meruňky
- 2 pomeranče
- 2 broskve
- 100 g moučkového cukru
- šťávu z citronu
- šťávu z pomeranče
- mandle
- 50 ml koňaku
Postup:
Úplně první krok, který uděláme je samozřejmě to, že očistíme všechno ovoce co máme, důkladně ho i omyjeme. Ovoce nakrájíme na menší kousky, co se týče meruněk, tak můžeme použít i zavařené, tím pádem budeme potřebovat jeden zavařeninový pohár těchto meruněk. Dalším krokem bude to, že odšťavníme pomeranč a nakonec i citron. Vše nakrájené a dobře očištěné ovoce smícháme ve větší misce. Přidáme cukr, koňak, který tomuto svěžímu salátu dodá dokonalou, zajímavou a specifickou chuť. Zalijeme ovoce i šťávou z citronu a pomeranče. Ovoce promícháme, ale zlehka a necháme ho v chladu několik hodin odležet. Připravíme si mandle. Nasekáme jejich nadrobno. Při podávání nasypeme na připravené ovoce i mandle.
Ovocný salát s mátovým dresinkem
Mezi oblíbené letní recepty patří i tento, který se dokonale hodí pro horké dny. Jeho sladko-kyselá chuť je nebem v puse a taktéž je příjemně osvěžující a plný zdraví prospěšných vitamínů, které vám pomohou v boji s vedry. Je také super jídlo v případě, že chcete vyzkoušet letní detox!
Budeme potřebovat:
- zelené hroznové víno
- 200 g jahod
- 2 ks banánů
- 4 ks mandarinek
- 4 plátky ananasu
- listy čerstvé máty
- 1 dcl vody
- 1 PL třtinového cukru
- šťáva z citronu
Postup:
Jako u každého receptu, tak i nyní si důkladně očistíme ovoce. Při receptech s hroznovým vínem je důležité kupovat takové hrozny, které neobsahuje příliš mnoho zrníček, protože někdo to nemá v oblibě. Ovoce nakrájíme podle toho jak to máte rádi na menší nebo větší kousky. Připravené ovoce vložíme do chladničky. Tento krok je velmi důležitý a v konečném výsledku dodá salátu osvěžující chuť. Mátu nakrájíme na menší kousky. Zalijeme ji vodou a následně přidáme cukr. Tuto směs důkladně zamícháme a taktéž odložíme do chladničky. Když jdeme salát podávat, tak ovoce naservírujeme do misek, zalijeme mátovou zálivkou a citronem, který má prospěšné účinky zejména při trávení. Takto připravenou vitamínovou bombu můžeme podávat. Případně lze pro získání tropičtějšího nádechu receptu přidat i kiwano neboli exotickou zeleninu. V receptech se však kiwano používá jako ovoce, nikoliv jako zelenina.
Borůvková smoothie bowl
Smoothie bowl nebo smoothie misky jsou jedním z těch jídel, při kterých můžete popustit uzdu své fantazie, protože neexistují přesná pravidla jejich přípravy Chutě by měly být vyvážené. Jedním dobrým tipem je to, že vždy přidávejte alespoň jeden druh ovoce v mražené formě. Toto dodá smoothie misce krémovou konzistenci. Smoothie bowl nepatří jen mezi letní recepty, dopřát si je můžete kdykoliv během roku.
Budeme potřebovat:
- 1 hrnek mandlového mléka
- 1/2 mraženého banánu
- 1/2 hrnku čerstvých borůvek
- 1/2 hrnku třešní
- 3 plátky manga
- 1 ks kiwi
- 1 PL acai prášku
- 1 PL chia semínek
- 1 PL lněných semínek
- kokosové lupínky
Postup:
Příprava všech smoothie misek je stejná. Všechny ingredience dáme do mixéru nebo do smoothie Makeru a mixujte dokud nemá směs jemnou konzistenci. Co se týče mandlového mléka, můžete použít i jiný druh mléka nebo i vodu, či ovocnou šťávu. Dávejte pozor při přípravě smoothie misek, protože je lepší použít rostlinné mléko, místo obyčejného kravského mléka. Rostlinné mléka jsou lépe stravitelné v kombinaci s ovocem. Rozmixovanou směs přelijeme do misky, kterou ozdobíme ovocem a kokosovými lupínky.
Mozzarella s rajčaty
Jednohubky. Super nápad na to, co podávat, když přijdou v horké letní dny přátelé a chceme jejich nabídnout něčím zdravým a zároveň i velmi chutným. Je také super v případě, že nestíháte, protože je hotový za maximálně 15 minut.
Budeme potřebovat:
- rajčata
- mozzarellu
- olivový olej
- čerstvou bazalku
- balsamikový olej
- černé olivy
- pepř
- sůl
- salát dle vlastního výběru
Postup:
Tento nejklasičtější mezi letními recepty je velmi jednoduchý a tomu odpovídá i postup přípravy. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Mozzarellu nakrájíme na kolečka také. Připravíme si talíř, na který jako první položíme salát dle vlastního výběru. Bude sloužit spíše na ozdobu, ale milovníci salátu nepohrdnou ani takovou dekorací. Na salát, ledový nebo mixovaný, začneme ukládat kolečka rajčat a mozzarelly. Vše pokapeme olivovým olejem, posolíme a opepříme pepřem a nezapomínáme ani na balsamikový olej. Černé olivy nakrájíme a posypeme jimi námi připravené rajčata s mozzarellou a na závěr přidáme i listy čerstvé bazalky.
Studená okurková polévka
Pro milovníky polévek jsme si připravili ne moc obvyklý recept na polévku. Studené polévky jsou v české kuchyni spíše neobvyklé, proč je však nevyzkoušet? Tento recept není náročný, zvládne ho i začátečník a zabere 20 minut. Ingredience vystačí na čtyři porce.
Budeme potřebovat:
- 2 ks salátová okurka
- 250 ml smetana ke šlehání
- 400 ml mandlový nápoj
- 1 svazek kopr
- 1 ks citron
- sůl
- pepř
Postup:
Jako první si oloupeme okurky. Očištěné okurky nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme je na pyré. Do vzniklé směsi přidáme smetanu ke šlehání a také mandlový nápoj a rozmixujeme to znovu. Polévku ochutíme podle chuti solí a pepřem. Na závěr přidáme i kopr, který si nasekáme a šťávu z citronu. Polévku dáme do lednice alespoň na jednu hodinu, je to důležité zejména proto aby prošly všechny chutě a aby byla polévka při podávání osvěžující. Můžeme podávat!
Studené polévky patří mezi oblíbené letní recepty na celém světě, kromě okurek můžete vyzkoušet rajčata nebo jahody.
Jahodový dort
Budeme potřebovat:
- 300 g jahod
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetana ke šlehání
- 1 balení dlouhých piškotů
- 150 g moučkového cukru
Postup:
Připravíme si kulatou formu na pečení, která má odnímatelné dno. Poklademe do této formy dlouhé piškoty. Jahody si důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky, které poklademe na piškoty. Část jahod rozmixujeme s trochou cukru ale dáváme pozor aby z toho nevzniklo pyré. Je důležité aby tam zůstali kousky jahod. Tuto směs nalijeme na piškoty. Následně rozmícháme mascarpone s cukrem, přidáme šlehačku a celé to pořádně promícháme. Krém natřeme na jahodovou nádivku. Znovu poklademe piškoty a pokračujeme stejným způsobem. Vrch dortu ozdobíme čerstvými jahodami a dort necháme ztuhnout v lednici alespoň 12 hodin.
Dietní mini burgery
To co řadí hamburgery mezi oblíbené letní recepty, je mimo jiné to, že se dajjí připravovat na grilu. Pokud si dáte pozor na správnou dobu přípravy, získáte krásně šťavnatý kus masa, který stačí už jen doplnit čerstvou zeleninou.
Ingredience na burgery:
- 400 g mletého krůtího masa
- 50 g sýra
- 13 cherry rajčat
- 3 kyselé okurky
- 5 PL kečupu
- 5 PL hořčice
- salát
- 1 ČL soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky česnekového koření
Ingredience na omáčku:
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 PL olivového oleje
- 2 PL kečupu
- 1 PL nálevu z kyselých okurek
- 1 PL citronové šťávy
- sůl
- 1 stroužek česneku
- pepř
Postup:
Namleté maso v misce smícháme se solí, pepřem a česnekovým kořením. Z hmoty vytvarujeme menší kuličky, které ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Tyto kuličky pečeme 15-20 minut na 200 stupňů. Sýr si nakrájíme na kostičky. Na teplé kuličky z masa poklademe kostky sýra, na který přidáme i hořčici a kečup. Na párátka napíchneme kousek salátu, plátek kyselé okurky a kousek cherry rajčata zapíchneme do každé masové kuličky. Stroužek česneku prolisujeme a přidáme k ingrediencím na omáčku. Omáčku si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience dohromady. V případě potřeby si omáčku dochutíme podle chuti, přidáním oblíbených koření.