Light jídelníček
Light neboli lehký jídelníček může za určitých okolností prospět lidskému organismu. Znamená totiž určité odlehčení pro trávicí systém, který by neměl díky němu být tolik zatěžován. Zakládá se na snadno stravitelných potravinách, jež jsou ohleduplné k našich játrům či ledvinám.
Jídelníček se hodí při rekonvalescenci
Při jakých příležitostech je light jídelníček vhodný? Například po nemoci v rekonvalescenci bychom neměli tělo rozhodně zatěžovat těžkými tučnými a sladkými pokrmy. Proto v takovém případě sáhněte po odlehčeném jídelníčku.
Stejně tak se lehká jídla vyplatí tehdy, když například pociťujete problémy se žaludkem nebo trávením, trápí vás křeče ve střevech, nadýmání, zácpa. Samozřejmě můžete light dietu zařadit i v případě, že chcete hubnout.
Postavit vše na light potravinách není vhodné
Co si vlastně pod slovem light představit? Většinou se takto označují potraviny, které by měly mít menší obsah kalorií. Ovšem pokud by někdo podlehl zdání, že když si v obchodě nahází do košíku potraviny s tímto označením a postaví svůj jídelníček jenom na nich, zhubne a bude zdravý. Omyl. Toto označení je mnohdy matoucí.
I když má třeba jogurt označení light a méně tuku, může přesto obsahovat dost sacharidů, a tudíž bude dost kalorický. Proto nejde ani tak o označení výrobku, jako spíše o jeho konkrétní složení. Obecně se totiž nižší podíl tuku nahrazuje často vyšším podílem cukru (tuk totiž dodává produktu chuť a také hustotu). Velmi často podíl připadající na tuky u nízkotučných výrobků obsadí škroby, které jsou levnější a svojí chemickou strukturou patří mezi sacharidy.
Cukr se bohužel nahrazuje umělými sladidly
Light strava by měla být založena na sníženém obsahu tuku, pokud možno vynechejte živočišné tuky, volit jenom kvalitní rostlinné tuky s obsahem omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin.
Dále je synonymem light stravy nižší obsah cukru. Ovšem pozor. V mnoha výrobcích je cukr nahrazován umělými sladidly, která sice nedodávají tělu další kalorie navíc, ale rozhodně nejsou zdravá. Jde o chemický koktejl, který naše tělo bude obtížně zpracovávat. Proto je často lepší volit potravinu bez cukru, pokrmy se dají dosladit přírodními způsoby, například stévií. Jinak v light jídelníčku sázejte na zeleninu, celozrnné pečivo.
Výhody light diety:
- Konzumujete velké množství zeleniny
- Omezujete sacharidy
- Omezujete tuky
Nevýhody light diety:
- Příliš velké množství vlákniny může způsobovat potíže s trávením
- Je třeba dávat pozor na dostatek kvalitních tuků
- Menší množství sacharidů může vést k hladu, náladovosti, únavě
Light jídelníček na 3 dny:
1. den
Snídaně: Korspitz, kvalitní krůtí šunka, salátová okurka, zelený čaj
Dopolední svačina: Jablko
Oběd: Přírodní kuřecí plátek, rýže, zeleninový salát z rajčat a paprik
Odpolední svačina: Netučný bílý jogurt se skořicí
Večeře: Zapečená zelenina (hrášek, kukuřice, baby mrkev) s bramborem
2. den
Snídaně: Plátek celozrnného chleba, 2 vejce natvrdo, paprika, černá káva
Dopolední svačina: Hruška
Oběd: Treska vařená na páře, dušená rajčata
Odpolední svačina: Netučný tvaroh s pažitkou
Večeře: Těstovinový salát s kousky krůtího masa a zeleninou
3. den
Snídaně: Celozrnná houska se slunečnicovými semínky, cottage sýr, rajče
Dopolední svačina: 2 pomeranče
Oběd: Krůtí kapsa plněná zeleninou a sýrem, šťouchané vařené brambory
Odpolední svačina: Nízkotučný mléčný nápoj s ovocem
Večeře: Zeleninový vývar
Při výběru potravin používejte selský rozum
Dá se s light dietou zhubnout? Ano, dá. Je ale nutné dbát pečlivě na složení stravy v podobě dostatku kvalitních bílkovin, tuků a sacharidů, aby tělu nechyběly žádné látky. Nelze v tomto směru spoléhat na obsah žádných light produktů ze supermarketu.
Při nákupu se vyplatí používat zdravý selský rozum a vybírat do košíku na základě správného nutričního složení, nikoli označení výrobce. Při přechodu na sytější stravu je také postupovat pomalu, aby nedošlo k jojo efektu.