Lilek v kuchyni: řecká musaka, baba ganoush a další oblíbené recepty

Lilek neboli baklažán je plodina pocházející z Balkánu. V kuchyni má opravdu široké využití. Připravují se z něj oblíbené pokrmy jako je řecká musaka, baba ganoush, zapečený lilek plněný mletým masem a další recepty. Připravte si je doma i vy!
Není lilek jako lilek
Lilek vejcoplodý z čeledi lilkovitých je populární zeleninou, která se hojně využívá zejména ve středomořské kuchyni a je běžnou součástí středomořské stravy. V dřívějších dobách se věřilo, že konzumace lilku způsobuje šílenství. My dnes ovšem víme, že je lilek našemu zdraví velmi prospěšný a obsahuje cenné živiny.
Lilek je zdrojem betakarotenu, který je důležitý pro náš zrak. Obsahuje také množství draslíku, železa a dalších minerálů. Posiluje obranyschopnost, chrání srdce a mozek a snižuje cholesterol, proto je ideální potravinou do cholesterolové diety. Údajně je také dobrým afrodiziakem. V neposlední řadě je také nízkokalorický, a proto se hodí i do redukčního jídelníčku.
Jak na účinné hubnutí? Pomůže kurz Hubnu online!Kromě lilku vejcoplodého existují i další zástupci z čeledi lilkovitých, kteří nás mohou svým názvem mást. Jedná se například o lilek černý, jedovatou bylinu s černo-fialovými bobulemi, na kterou je třeba dát si pozor a její plody rozhodně nekonzumovat. Kromě těchto dvou lilků je známý název lilek brambor. Tušíte o jakou rostlinu se jedná? Ano, lilek brambor je přeci klasická brambora!
Jak na pěstování lilku
Lilek je možné pěstovat doma v květináči nebo na zahradě ve skleníku či na záhonu. Lilek miluje teplo a slunná místa a je také vhodné ho přihnojit.
Je vhodné ho vysévat už v únoru, přičemž období sklizně se pohybuje od června do konce září.
Lilkové plody byste měli skladovat při teplotě 10 °C, při teplotách nižších totiž může dužina černat.
Lilek recepty
Lilek se jí včetně slupky, protože právě slupka obsahuje nejvíce prospěšných antioxidantů. Můžete konzumovat lilek zapečený, grilovaný, smažený v křupavém těstíčku nebo ho naložit. Lilek a recepty z něj jsou skvělým zpestřením veganského jídelníčku.
Pečený lilek
Hledáte rychlý recept bez námahy, na kterém si pochutnají vegani i masožravci? Tento svěží recept z lilku patří mezi jednoduchá jídla s minimem kalorií. Hodí se do veganského jídelníčku i pro ty, co dodržují cholesterolovou dietu. Můžete ho jíst jen tak nebo jako přílohu.
- 1 lilek
- olivový olej
- 1 palička česneku
- bylinky podle chuti
Omyté lilky překrojte podélně na dvě poloviny a do každé poloviny udělejte nožem 4 podélné zářezy.
Oloupané stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a poté je napěchujte do zářezů. Poté lilky umístěte do pekáčku a potřete je kvalitním olivovým olejem.
Na závěr osolte, opepřete (můžete přidat snítky bylinek, třeba tymiánu) a dejte péct na 200 °C asi na 30 minut.
Tip: Pečený lilek chutná skvěle s různými dipy a dresinky. Vyzkoušejte třeba Slim Pasta dresinky, které neobsahují skoro žádné kalorie.
Řecká musaka
Zapečený lilek s mletým masem – to je tradiční řecký musaka recept, který okouzlí svou chutí, vydatností i úžasnou vůní. Nejedná se sice o zcela vhodný pokrm do redukčního jídelníčku, ale je opravdu lahodný. Musaka recept můžete i trochu obměnit a místo lilku si připravit zapečenou cuketu s mletým masem. Pro dietnější verzi musaky zvolte méně tučný sýr a libové maso.
- 2 lilky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 750 g mletého hovězího masa
- mletá skořice
- 10 rajčat
- bílé víno
- 35 g másla nebo rostlinného tuku
- 35 g celozrnné hladké mouky
- 300 ml mléka
- bobkový list
- 100 g tvrdého sýra
- 2 brambory
- olivový olej
Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a osmahněte v hrnci. Poté přidejte mleté maso a opékejte. Přisypte skořici a podlijte asi 100 ml vína. Když se víno odpaří, vmíchejte k masu na kostičky nakrájených 5 rajčat. Společně nechte povařit asi půl hodiny.
Na pánvi na kapce olivového oleje opečte na kolečka nakrájený lilek a brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Mezitím si připravte bešamel. Kousek kvalitního másla nebo rostlinného tuku si rozpalte v hrnci, přisypte mouku a opražte. Poté zalijte mlékem, přidejte bobkový list a trochu trochu přisolte. Nechte bešamel provařit a zhoustnout, poté ho odstavte z plotny a nakonec do něj vmíchejte vejce a sýr.
Nakonec začněte vše vrstvit do předem připraveného pekáče. Začněte lilky, osolte je, poté zbylá na kolečka nakrájená rajčata, maso a tyto vrstvy střídejte, až skončíte vrchní vrstvou masa. Na maso vyskládejte brambory zalijte bešamelem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 až 45 minut.
Baba ganoush
Baba ganoush recept je v podstatě pomazánka nebo dip z pečených lilků. Tato orientální pochoutka se může podávat například s opečeným arabským chlebem. Baba ganoush recept patří mezi jednoduchá jídla, která zvládne připravit každý.
- 3 lilky
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2-3 lžíce tahini sezamové pasty
- šťáva z limetky
- 1 lžička římského kmínu
Omyté lilky ze všech stran důkladně propíchejte vidličkou a poté je dejte péct do trouby na 250° asi na 30 minut.
Upečené lilky nechte vychladnout a poté z nich vydlabejte veškerou dužinu.
Veškeré ingredience společně umixujte do hladka a dochuťte limetovou šťávou, solí a pepřem. Na ozdobu můžete přidat čerstvé bylinky.
Zapečený lilek se zeleninou
Zapečený lilek jako lodička s lahodnou náplní, který je oblíbenou součástí středomořské stravy, patří mezi jednoduché a oblíbené lilek recepty. Do náplně lilku totiž můžete použít prakticky cokoli podle své chuti. Chutný je například také lilek plněný mletým masem.
- 4 lilky
- olivový olej
- 1 cibule
- 3 červené papriky
- 4 rajčata
- 2 vejce
- parmazán
Omyté lilky překrojte podélně na poloviny a vydlabejte dužinu. Dužinu pokrájejte na menší kousky.
Na jemno nakrájenou cibuli si osmahněte do zlatova a následně k ní přisypte na drobno pokrájenou papriku, rajčata a dužinu. Osolte a opepřete a společně tuto zeleninovou směs a provařte ji asi 15 minut. Nakonec odstavte z plotny a smíchejte 2 vejce.
Vydlabané slupky naplňte vzniklou směsí, zasypte parmazánem, vložte do pekáčku a dejte zapéct do trouby na 180 °C přibližně na 30 minut.
Lilek plněný mletým masem
Tento recept na lilek plněný mletým masem si jistě oblíbíte. Poslouží jako rychlá a lehká večeře nebo oběd. Pokud zrovna nemáte lilek, můžete jej nahradit cuketou a připravit si zapečenou cuketu s mletým masem.
- 2 lilky
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 paprika
- 1 menší cibule
- sýr
- olivový olej
- oregano, rozmarýn, tymián
- sůl, pepř
Začneme přípravou masové směsi. Na lžíci oleje si osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a mleté maso. Směs dochutíme bylinkami, solí a pepřem.
Lilky si rozkrojíme na půl a vydlabeme vnitřek, který naplníme masovou směsí. Můžeme pokapat olivovým olejem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C do změknutí lilků. Ke konci pečení posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct.
Tento baklažán recept podávejte jako hlavní chod nebo s přílohou podle chuti.