Dýňové variace aneb 3 snadné a chutné recepty s dýní
Dýně není jen dekorativní záležitost, mnoho lidí se vrací k výrobě pokrmů z ní. Co víc, dýně je skvělá v době hubnutí. Obsahuje vysoké množství vody, vlákniny, vitamínů a draslíku, který je výtečný pro obnovu svalových funkcí, a má jen malé množství kalorií.
Výtečná je také pro vysoký obsah vitamínu A, který se nachází v karotenoidech, jež mají na svědomí oranžovou barvu. Tento vitamín působí proti vzniku rakoviny a zlepšuje kvalitu zraku a kůže. Další vitamíny, jako C, D a E, také nejsou na škodu. Tato zelenina má prostě mnoho blahodárných účinků.
Dýně Hokaido
Jako jediná z dýní se nemusí loupat, jelikož její slupka při tepelné úpravě změkne a bez problémů se dá sníst. Dají se z ní připravit slaná i sladká jídla. Je výtečná do palačinek, polévek i bramboráků.
Muškátová dýně
Tuto krásku zná každý, je to ta nejklasičtější dýně, velká, buclatá, nádherně sytě oranžová, ze které si děti v amerických filmech vykrajují strašáky na zápraží na halloweenskou párty. Připravit ji lze také na sladko i na slano. Receptů na tuto dýni nebude asi nikdy dost, jelikož když ji jednou načnete, budete mít doma 10 kg dužiny.
Naše babičky z této dýně často dělávají kompoty a marmelády. Je tedy vhodná i k zavařování a skvěle se hodí do zdravého jídelníčku.
Máslová dýně
Tvar této dýně připomíná hrušku, je zbarvená do béžovobílé barvy, avšak její dužina má mnohem výraznější barvu i chuť. Nejdokonalejší chuti docílíte pečením. Po upečení je možné ji dále tepelně zpracovávat třeba do krémů či moučníků. Její jemná máslovo-ořechová chuť se báječně vyjímá především ve sladké kuchyni.
Špagetová dýně
Název této dýně je odvozen od toho, co se přihodí s její dužinou po tepelné úpravě. Kdo vyzkoušel, ví, kdo nezkoušel, asi tuší, že se její dužina rozpadne na dlouhá tenká vlákna připomínající všemi oblíbené těstoviny. Jelikož chuť této dýně není tak výrazná ani nasládlá jako u ostatních druhů, je výtečná na úpravu jako klasické špagety. Můžete si ji udělat s rajčatovou omáčkou nebo s mořskými plody. Fantazii se meze nekladou.
Skladujte na tmavém místě a semínka nevyhazujte
Když dýni uschováte na místě, kde je tma a sucho, vydrží vám až 6 měsíců bez jakéhokoli poškození. Je možné dát ji také do mrazáku naporcovanou a připravenou k tepelné úpravě. Pokud však máte možnost ji nechat v nějaké spíži, bude to pro ni určitě lepší. Když dýni koupíte, raději s její spotřebou na vaření počkejte alespoň 10 dní, aby si pěkně odpočinula a její chuť tak byla mnohem výraznější.
Když zpracováváte dýni do receptu, ve kterém semínka nevyužijete, vyloupejte je, opláchněte a nechte usušit. Dají se jíst buď pouze sušená, nebo si je můžete nasucho opražit na pánvi či upéct na pečicím papíře v troubě. Můžete je uskladnit a využívat ke zdobení pokrmů nebo jen jako mlsání.
Skvělé recepty z dýně
Dýňové lívanečky
Ingredience:
- 200 g polohrubé mouky
- 250 g vychlazeného dýňového pyré
- 400 ml mléka
- 3 vejce
- 60 g másla
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky kokosového cukru
- špetka soli
- kokosový olej na smažení
- jogurt a čerstvé ovoce na ozdobu
Postup:
Mouku, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Ve druhé míse prošlehejte metlou mléko, žloutky, dýňové pyré a rozpuštěné máslo. V poslední míse ušlehejte z bílků a cukru tuhý sníh. Vše pak smíchejte, sníh nechte nakonec. Na rozpálené nepřilnavé pánvi smažte malé lívanečky. Hotové ozdobte jogurtem, ovocem, medem skořicí – nebo čímkoli, co se vám bude zdát vhodné.
Náš tip na dýňové pyré:
Z jedné máslové dýně odstraňte semínka, oloupejte, pokrájejte na kostky a spolu s 5 polévkovými lžicemi vody a špetkou soli duste do měkka. Po cca 20 minutách, když už je dýně měkká, ji rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou. Nechte vychladnout a máte připravené pyré do nejrůznějších pokrmů.
Dýňový krém
Ingredience:
- 1 ks dýně Hokaido
- 1 ks cibule
- kokosový olej (olej z rýžových otrub)
- 2 čajové lžičky zeleninového bujonu ( bio kvalita, bez přidaných glutamátů)
- 2 polévkové lžíce mleté skořice
- špetka nerafinované soli ( růžová himalájská sůl)
- čerstvě mletý pepř
- čerstvý tymián
Na ozdobu:
- opražená dýňová semínka
- snítka tymiánu
- dýňový olej
Postup:
Na jemno nakrájenou cibulku orestujte na oleji, přidejte na kostičky nakrájenou dýni, osolte a nechte dusit. Přidejte vodu a zbylé ingredience. Nechte dovařit do změknutí. Stáhněte z plotny a zbytek kostiček, které se zcela nerozvařily, umixujte tyčovým mixérem. Na každý talíř dejte doprostřed pár semínek, kapku dýňového oleje a snítku tymiánu.
Náš tip:
Do polévky můžete pokaždé použít jiný druh koření a bylinek. Hodí se kurkuma, koriandr, kardamon, rozmarýn, libeček, chilli paprička, cayenský pepř, kari, zázvor (i čerstvý). Velice chutnou alternativou je také při zahuštění kokosovou smetanou přidání česneku či pomerančové šťávy.
Kuřecí maso na chilli s dýní
Ingredience:
- ½ ks dýně Hokaido
- 1 ks červené papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 plátky kuřecích prsou
- rýžové nudle
- černé olivy
- mletá paprika
- kurkuma
- chilli
- sůl, pepř
Postup:
Maso nakrájejte na malé kostičky a obalte ve směsi z mleté papriky, soli a pepře. Restujte na pánvi. Přidejte nakrájený česnek, dýni a papriku a dochuťte kurkumou a chilli. Dejte dusit na cca 20 minut. Uvařené rýžové nudle smíchejte s masovou směsí a ozdobte olivami.
Náš tip:
Směs můžete podávat s různými druhy příloh, nebo jako směs na topinky.
Pokud jste dosud váhali, co vlastně s dýní, můžete vyzkoušet některý z našich receptů a pochutnat si na výtečných a zdravých jídlech. A nezapomeňte se poohlédnout ve vašem okolí, zda někdo nepořádá dýňobraní.
Vykrajovat dýně je totiž báječná podzimní relaxace, která odbourává stres.