Jak upéct zdravé a dietní cukroví
Období Vánoc je pro naši vůli pořádný nápor, a zcela se vzdát vánočního cukroví se nechce asi nikomu. Přinášíme pár tipů, jak si připravit takové cukroví, které bude zdravé a neohrozí ani dietní režim.
Zdravé cukroví
Může být cukroví opravdu zdravé? Jestliže vyměníte některé suroviny a nebudete se cukrovím přecpávat, zamlsáte si zdravě a nepřiberete. To, na co se musíte při pečení zaměřit, je především cukr, mouka a tuk. Tyto suroviny je nutné zredukovat na co nejmenší množství a použít jejich alternativy. Zdravé pečení však využijete určitě nejen při Vánocích, vyplatí se jím řídit po celý rok. Již při nákupu surovin se vyplatí věnovat více pozornosti a namísto první nabídky cukru v akci vyhledat jeho cenově dostupnou zdravější náhradu. Ideálním řešením je například med, přírodní sirupová sladidla nebo sezónně může být v nabídce také třtinový cukr v akci, který je pak zaručeně lepší volbou.
Něco za něco
Ve většině receptů je základem bílá mouka, která neobsahuje žádné vitaminy ani minerály, zvyšuje glykemický index a překyseluje organismus. Zdravé vánoční cukroví bílou mouku neobsahuje vůbec, případně ji lze nahradit alespoň částečně, a to moukou špaldovou, pohankovou, celozrnnou či žitnou. Místo mouky zkuste i kokos a ořechy.
Cukroví musí být sladké, ale nemusí nutně obsahovat cukr. Lze jej velice dobře nahradit tmavým třtinovým cukrem či přírodními sirupy, například agáve, javorovým nebo rýžovým sirupem. Med je možné sice taktéž použít, avšak uvědomte si, že ztrácí při tepelné úpravě své cenné látky. Proto ho používejte především v nepečeném cukroví.
I když jsou některé druhy cukroví, které se obejdou zcela bez tuku, například sněhové pusinky či kokosové cukroví, většina receptů tuk předepisuje. Místo másla se nabízí použít rostlinné oleje, ideálně kokosový olej. Ten je zdraví prospěšný a je zdrojem rychle využitelné energie. Zrychluje metabolismus a přispívá k hubnutí. Kromě kokosového oleje jsou vhodná i ořechová másla, a když už máslo, určitě v bio kvalitě.
Zdravé suroviny
Čas vánoční přestavuje mimořádnou příležitost, proto si trochu zahřešit můžete. Když už ne dietně, zdravě to půjde určitě. Zdravé vánoční cukroví připravíte z kvalitní čokolády s obsahem minimálně 70% kakaa, nebo zkuste místo kakaa karob, který není tak tučný a vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin, minerálů a vitamínů.
Ke sladké chuti vám dobře poslouží sušené ovoce. Ořechy jsou též zdravé, obzvláště mandle obsahují velké množství hořčíku. Jako méně tučná alternativa ořechů poslouží pražené umleté ovesné vločky. Místo vajec použijte jejich rostlinnou náhradu vajahit. Koření dávejte podle chuti, je bez kalorií a třeba typicky vánoční skořice dokonce podporuje hubnutí. A věděli jste o tom, že zázvor je dokonce protizánětlivý?
Jaké zdravé cukroví připravit?
Ze všech zdravých ingrediencí je možné upéct zdravější varianty klasického cukroví a také vymyslet nové druhy. Kokosový olej se výborně hodí pro nepečené cukroví; kokosové kuličky nebo čokoládová poleva jsou pro jeho použití ideální. Sušené ovoce namáčejte do čokolády, udělejte z něj jednohubky, pomelte a připravte z něj zdravou náplň do lineckého cukroví.
I zdravé cukroví jen po troškách
O Vánocích se cukroví rozhodně vzdávat nemusíte. Vždyť ke svátkům neodmyslitelně patří. I když si připravíte zdravé vánoční cukroví, hlídejte množství, které sníte. To, že se jedná o zdravější variantu klasického receptu, ještě neznamená, že neobsahuje žádné kalorie. Proto všeho s mírou.
A ani během Vánoc nezapomeňte na zdravý pohyb, například taková odpolední procházka do zimní přírody je moc příjemná!