Jídelníček pro děti do 1 roku

Nastává bouřlivé období. Vaše miminko je připraveno okusit kromě mateřského/umělého mlíčka nové chutě. Začíná jevit nezaměnitelný zájem o jídlo a pro Vás je to signalizace, že přišel ten správný čas pro nový jídelníček pro děti. V žádném případě není vhodné podávat první příkrmy dříve, než po ukončeném 4. měsíci, u kojených dětí nejlépe až v šesti měsících. U kojených dětí se příkrmy ke kojení přidávají, nikoli nahrazují. Alespoň do 1 roku by mělo být mateřské mléko základem jídelníčku dítěte.

U dětí na umělém mléce je ale naopak žádoucí jeho postupné nahrazení zdravými recepty. Umělé mléko je náhražka mateřského, složením se mu ale pouze snaží přiblížit. Neobsahuje řadu látek a živých mikroorganismů, které miminko získá pouze od mámy. Umělé mléko je tedy vhodné podávat na nezbytně nutnou dobu a je možné jej úplně odbourat i dříve než v 1 roce. Za 1 plnou porci se u kojenců a batolat považuje přibližně 150 až 250 g hlavního jídla a 100 až 150 g svačiny, ale může to být méně či více.

První příkrmy

Jídelníček pro děti obvykle začíná s příkrmy jednou denně a to obědem, není to však striktní pravidlo. Domácí pokrmy se nedají srovnat s kupovanými. Důvodů je hned několik – vyšší výživnost, kontrola nad skladbou jídelníčku a mnohem vyšší pestrost stravy.

Nejdříve vyzkoušejte jen jeden nový druh potraviny, začínejte od malého množství. Vhodné je zprvu podávat zelenou zeleninou. Podporuje zdravou střevní mikroflóru a imunitní systém.

Nové potraviny lze zkoušet samostatně nebo je přidávat k už dříve zavedeným. Většinou se negativní reakce projeví v rozmezí od několika vteřin do 4 dnů. Pokud byste nové potraviny zkoušeli v rychlejším sledu, těžko pak určíte, co případný problém způsobilo.

Tepelná úprava

Jídelníček pro děti jako základní úpravu pokrmů doporučuje vaření ve vodě a v páře, z důvodu snazší stravitelnosti a nižšího rizika vzniku škodlivin. Poté je možné začít zařazovat i lehké restování, pečení a smažení. Proč sobě i dítěti odpírat zdravý a lahodný recept na palačinky? Všechno je pouze o vhodném způsobu přípravy.

Pitný režim

Současně s prvními příkrmy je dobré, už i jen pro samotný návyk, začít nabízet vodu, případně rooibos. Upozornění – bylinky by se měly užívat pouze nárazově pro léčbu zdravotního problému.

Pokud děťátko pití odmítá, není důvod panikařit. Tekutiny získává nejen z vody, ale také z kojení/umělého mléka a ve velké míře i z potravin. Všechno chce svůj čas.

Potraviny, které do dětského jídelníčku rozhodně nepatří

  • slazené, vysoce průmyslově zpracované či aromatizované potraviny
  •  uzené, smažené a konzervované výrobky
  •  nízkotučné potraviny
  • tavené sýry
  • bujóny v kostce či prášku
  • surimi tyčinky a podobné „prefabrikáty“

Snídaně

Nejrozšířenějším pokrmem na snídani jsou kaše či obilniny. Obilniny z důvodu nižší výživové hodnoty a horší stravitelnosti nepodávejte v prvních měsících přikrmování vůbec a později ideálně v malém množství. Kromě lepku obsahují různé další bílkoviny, na které se může objevit alergická reakce. Je tedy vhodné nabízet je zpočátku odděleně.

Nejméně rizikový je oves, ječmen, žito a staré odrůdy pšenice (špalda, kamut).

Univerzální recept na obilnou kaši

Suroviny

  • na 1 porci 4 vrchovaté lžíce obilniny (vhodné jsou především jáhly,ovesné vločky)
  • na 1 porci 200 až 300 ml tekutiny (např. kokosové mléko či vodu)
  • ovoce a další přísady podle chuti

Postup
Den předem namočte obilninu do vody, zakryjte a nechte při pokojové teplotě stát. Druhý den namočenou obilninu sceďte (pokud jste použili krupičku nebo vločky, neceďte a dejte vařit v namáčecí tekutině), namáčecí vodu vylijte, obilninu dejte do menšího hrnce a přilijte odměřené množství tekutiny.

Rychle uveďte do varu, ztlumte výkon plotýnky a za občasného míchání uvařte obilninu do velmi měkka. Během vaření podle potřeby dolévejte vodu nebo jinou tekutinu.

Hotovou horkou kaši ihned servírujte. Můžete k ní přidat vhodný tuk, ořechové „máslo“, kysaný mléčný výrobek, ovoce a různé jiné ochucující přísady.

Vhodnost po zavedení surovin.

Obědy a večeře

Jak už bylo uvedeno, kaše není vhodným řešením pro večerní stravování. I přesto, že je leckdy doporučována pediatry, může velmi zatížit trávení a je to velká nálož sacharidů. Přebytečná energie zatěžuje slinivku a směřuje k obezitě, kardiovaskulárním nemocem, zánětlivým procesům, ale i k narušení imunitního systému.

Večeře i obědy mohou být stejné nebo obsahovat podobné suroviny.

Cuketová polévka (bez žloutku a jogurtu, vhodná od začátku)

Na ghí pohonit nakrájenou cuketu, posypat trochou nadrceného fenyklu, zalít vývarem a dusit do měkka. Přidat žloutek a pomačkat. Na zjemnění zle přidat lžičku jogurtu.

Verze pro dospělé: přidat sůl, pepř, trochu česneku, zakysanou smetanu, popř. trochu parmazánu.

Krém z pečené červené řepy (vhodné od zavedení jogurtu)

Řepu a kořenovou zeleninu nakrájet na kostky, pokapat olivovým olejem, zasypat mletým kmínem a trochou rozmarýny a dát péct doměkka.

Až změknou, tak rozmixovat a přidat vývar (vodu). Ozdobit bílým jogurtem. Je to nasládlé a velmi oblíbené jídlo.

Placky z ovesných vloček se zeleninou

Vločky namočíme do studené vody. Mezitím si očistíme mrkev, petržel, kousek kedlubny, brokolici a dáme vařit v troše vody. Vaříme do měkka. Vločky zcedíme a vaříme ve vývaru ze zeleniny asi pět minut.

Bokem si osmahneme cibulku, přidáme k uvařeným vločkám, přidáme namačkanou nebo jemně nastrouhanou zeleninu a čerstvou zelenou petrželku. Promícháme a ze vzniklé hmoty vytvoříme asi 1 cm silné placičky na pečící papír. Pečeme v troubě při 200 °C asi 20-30 minut.

Hovězí guláš (vhodné od 9 měsíců)

Na másle si orestujeme cibuli, přidáme nakrájené maso na kousky a necháme zatáhnout. Přidáme ml. kmín, trošku sladké papriky a kuličku nového koření. Vaříme, až je maso měkké, poté zahustíme záklechtkou z jahelné nebo rýžové mouky, přidáme trošku sladké papriky, trošku utřeného česneku a provaříme. Můžeme podávat s těstovinou.

Svačina

Nejvhodnější svačinou dětského jídelníčku je samotné ovoce, či ovoce s bílým jogurtem. Pokud se chcete vyhnout stereotypu, můžete vyzkoušet zajímavé smoothie recepty.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.