Střevní chřipka: jaké potraviny s ní zaručeně zatočí?

Střevní chřipka se ve většině případů projeví bolestí svalů, hlavy, zvýšenou teplotou, únavou a pocitem, že je vám stále na zvracení. Hlavními příznaky jsou křeče v břiše a průjem. Ve většině případů na střevní chřipku vyzrajete za pomocí diety a pitného režimu. Jestliže ale onemocní děti nebo staří lidé, je lepší navštívit rovnou lékaře.

Zánět žaludku a střev způsobují viry, bakterie nebo parazité. Ty mohou pocházet například ze zkaženého jídla, vody, z neumytého ovoce a zeleniny, k nákaze však může dojít i vzduchem. Střevní potíže ale patří i mezi příznaky alergie na lepek nebo jiných alergií a onemocnění. Občas se na střevní chřipku přijde až během kolonoskopického vyšetření. Doporučené může být kolonoskopické vyšetření buď preventivně, anebo právě kvůli nějakému aktuálnímu problému, kterým může být ve výsledku střevní chřipka.

Dieta při průjmových onemocněních

1. den

V prvních hodinách onemocnění se doporučuje vynechání tuhé stravy. Tělo potřebuje doplnit tekutiny a minerály, které ztrácí v důsledku zvracení a řídké stolice. Hladovět byste neměli ale dlouho, kromě minerálů tělo potřebuje také energii na brzké uzdravení.

Vyzkoušejte například rýži, starší pečivo, kuřecí maso. V případě dětí je vhodné podávat zeleninové či ovocné pyré (například z kukuřice, rýže, brambor či mrkve, jablka, banánu).

Pitný režim

Dospělý člověk vypije 2–3 litry tekutin denně, při průjmových onemocněních je třeba příjem tekutin úměrně zvýšit.

Jak držet dietu?

  • 1. den se doporučuje půst. Nebojte, hlady neumřete. Nejdůležitější je hodně pít.
  • 2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché starší pečivo, suchá rýže nebo dušená mrkev. Jíst je potřeba po menších porcích.
  • 4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo strouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Další dny: Pokud se nemocný cítí lépe, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Zlehka můžete přecházet na běžnou stravu, jen se zpočátku vyhněte smaženým a tučným pokrmům.

Jak dlouho trvá střevní chřipka?

Ve většině případů odezní střevní chřipka po pár dnech sama. Navštívit lékaře byste ale měli pokud:

  • Zvracení trvá více než 2 dny.
  • Průjem trvá více než týden.
  • Počet stolic za den překročí více než 8.
  • Kromě střevní chřipky je přítomné i jiné onemocnění.

Doporučené tekutiny:

  • Čaje (černé nebo bylinné).
  • Nesycené minerální vody bez příchuti.
  • Rehydratační roztok, který lze zakoupit v lékárně. Roztok je sladko-slaný nápoj, díky kterému dokáže sliznice střeva přijmout více tekutin. Nápoj dáváme raději často a v malých dávkách – po lžičkách. Velké množství tekutin by mohlo naopak vyvolat zvracení.

Vyvarujte se nápojů s vysokým obsahem cukru.

Doporučené potraviny:

Další hodiny či druhý den zkuste, která potravina vám bude chutnat a vyhovovat. Dobře snášené jsou například:

  • Rýže. Rýžový odvar nebo mixovaná rýžová kaše.
  • Mrkev. Mrkev můžete jíst vařenou nebo dušenou. Dobrý je také mírně osolený nemastný zeleninový vývar, do kterého můžete přidat mrkev nebo rýži.
  • Bílé pečivo. Bílé pečivo (z předešlého dne) nebo dětské piškoty.
  • Brambory, banán, jablko. Banán obsahuje velké množství draslíku. Jablko i banán při jídle můžete naškrabat, budou se vám lépe trávit. Bramborovou kaši dělejte bez mléka, mírně osolenou.
  • Vařené či dušené bílé maso.
  • Pokud to vaše tělo snese, přidejte zakysané výrobky.

Pomoc z přírody

  • Máta pomáhá při bolesti žaludku a křečích v trávicím traktu. Zmírňuje nadýmání, působí dezinfekčně a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči.
  • Tymián působí dezinfekčně ve střevech proti průjmům a nadýmání, ulevuje při zánětech žaludku.
  • Fenykl má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání.
  • Česnek působí proti nadýmání a ničí parazity ve střevech a čistí střevní mikroflóru.

Nevhodné potraviny

  • Nevhodné jsou všechny druhy luštěnin – hrách, fazole, čočka, sója apod.
  • Vyhněte se čerstvému chlebu, sladkému a kynutému pečivu a celozrnným potravinám.
  • Dále se vyhněte ostrému koření a tučným sýrům – mléčné výrobky konzumujte podle osobní snášenlivosti.
  • Vyhněte se uzeninám a paštikám, smaženým a tučným masům.

Výbava na cesty

Chystáte se na dovolenou do hor, nebo k moři? Je třeba si své zažívání preventivně připravit na exotickou stravu. Chvíle zaslouženého odpočinku by vám jinak mohly pokazit právě střevní potíže.

Svou střevní mikroflóru udržíte v kondici, pokud budete užívat probiotika, prebiotika či kombinaci obou látek s názvem symbiotika. Ty působí prospěšně na zažívání, pravidelné vyprazdňování a střevní rytmus, dále také na různé zažívací potíže jako jsou průjem, zácpa atd. Seženete je volně v lékárnách a všestranně pomocným může být například přípravek Wobenzym. Tento přípravek je dostupný jak v balení na cesty, tak i v rodinném balení, které si vyplatí zakoupit v období Wobenzym akce v lékárnách.

Střevní chřipka u dětí

Virová onemocnění, mezi které patří i střevní chřipka, způsobují často epidemické výskyty zejména v dětských kolektivech. V případě že dítě vykazuje již první příznaky je důležité nic nezanedbat a hned navštívit lékaře. Velmi důležitý je pitný režim.

Střevní chřipka v těhotenství

Pokud má střevní chřipka obvyklý průběh, není pro těhotné ženy ani jejich potomků nebezpečná. Je ale samozřejmě lepší navštívit lékaře.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.