Vyzkoušejte tradiční podzimní polévky, které probudí i zlenivělý metabolismus
Léto je dávno za námi a podzim v plném proudu. Někdo má toto roční období rád, jiný ho nenávidí. Faktem je, že ke slovu přicházejí trika s dlouhým rukávem, svetry, bundy a postupně i teplé boty, šály a čepice. Musíme se teple oblékat, slunečních paprsků je stále méně a méně a kašel opět klepe na dveře. Jedním z důvodů, proč si toto roční období zamilovat, jsou podzimní polévky.
Podzimní polévky zahřejí
Někoho kvůli podzimnímu počasí přepadají deprese a špatná nálada. Proto je důležité dělat si radost, maximálně využívat slunečního svitu, odpočívat. Také je třeba trochu pozměnit stravovací režim. Pomohou vám jídla, která vás zahřejí i zasytí a dodají vám vitamíny. Toto je ten pravý čas pro podzimní polévky. Rajská polévka, gulášová polévka, pórková polévka a mnoho dalších, které vás svou chutí doslova okouzlí a pozor! Také umí zahnat otravnou rýmu. 🙂
S letními saláty už nevystačíte
Chladnější počasí znamená hrozbu v tom smyslu, že se máme tendenci méně hýbat. Nechce se nám ven do zimy, raději zůstaneme doma u kamen s hrnkem horkého čaje. Je ale třeba být opatrný, protože jinak začnete nabírat zásoby na zimu a tloustnout a to určitě nechcete. Proto je třeba upravit také jídelníček, aby hubnutí nebo minimálně udržení optimální hmotnosti bylo snadné.
Se studenými zeleninovými saláty teď rozhodně nevystačíte, právě naopak. Při nižší teplotě venku tělo vyžaduje něco teplého pro zahřátí. Jestli budete konzumovat saláty jako v létě, váš organismus bude přechlazený, bude strádat, nebudete se cítit dobře.
Samozřejmě je třeba jíst zdravě, ale teď musíte jídlo trochu zahřát, abyste byli spokojení. Jestli to neuděláte, možná vaše tělo začne prahnout po sacharidech, protože prostě bude žádat energii, kterou mu nedodáváte. Snažte se proto tělu dodat dostatečnou porci zdravé energie. Potřebujete účinné zrychlení metabolismu, abyste nezačali tloustnout. Jak? Sezónními polévkami.
Dýně se vrací do našich jídelníčků
Využívejte teď maximum sezónních surovin. Vynikající jsou recepty z dýně. Většina lidí se při zpracování dýně omezovala maximálně na sterilovaný kompot a to bylo všechno.
Naštěstí se ale v posledních letech dýně opět vrací do našich jídelníčků. Dýní je spousta druhů a právě podzim, kdy dozrávají, je ideální čas, jak vyzkoušet nějaké nové pokrmy.
Dýňová polévka je zdravá a chutná. Můžete ji velice dobře rozmixovat a vlít i do termosky. Vezmete si tak horkou svačinu do tašky do práce, nebo ji máte při ruce, kdykoli dostanete hlad. Výživoví odborníci se vůbec přimlouvají za to, abyste co nejvíce jedli mixované zeleninové polévky.
Významně totiž zvyšují tvorbu žaludečních šťáv a tím probouzí váš zlenivělý metabolismus z letargie. Zároveň tak váš mozek dostane brzy signál o tom, že žaludek má dost a nesnaží se přecpávat. Polévky výborně a brzy zasytí.
Ukliďte si dobře žaludek a střeva
Dobré je také pročistit útroby a k tomu jsou polévky jako stvořené. Obsahují spoustu zdravých ingrediencí, především zeleninu, a dále velké množství tekutiny. Proto pomáhají vašemu tělu odbourávat odpadní látky. Detoxikace organismu pomocí polévek je velmi účinná.
Konzumací polévek také v žádném případě nemůžete přibrat, tedy v případě, že si připravujete vodové nezahuštěné varianty. Zapomeňte tedy na smetanové polévky, které přinášejí tělu tuk a kalorie navíc. Nezahušťujte polévky klasickým způsobem, tedy jíškou.
Pokud už chcete zahušťovat, zkuste jedině cibulovou jíšku (lehce zaprášíte moukou orestovanou cibuli – tím pádem dáte mnohem méně mouky než při přípravě klasické jíšky a stejné je to i s množstvím tuku).
Mnohem lepší a zdravější než zaprašování moukou je použití mixované zeleniny. Pokud děláte polévky často, vyplatí se připravit si mixovanou kořenovou zeleninu do zásoby a nechat ve sklenici v ledničce. Můžete ji použít do různých druhů polévek místo jíšky.
Udělejte si pestré menu z polévek
Podzimní polévky přitom nemusí být žádná nuda. Vytvořte si s nimi pestrý jídelníček, který vašemu tělu dodá dostatek vitamínů. Využijte například houby, které jsou typicky podzimní plodinou. Mají spoustu minerálů, vitamínů a například hřiby působí proti rakovině. Bramboračka s hřiby je skvělou večeří.
Stejně tak můžete připravovat brokolicovou, květákovou či třeba zelnou nebo hrachovou polévku. Výhodou polévek je i skutečnost, že jejich příprava je snadná i pro ty, kdo zrovna nepatří mezi mistry kuchaře. Pojďme si tedy nějaké recepty vyzkoušet.
Bramboračka s houbami
Suroviny:
- Asi 500 g brambor
- 3 středně velké mrkve
- 1 malý celer
- 1 petržel
- 1 středně velká cibule
- Hrst hub čerstvých nebo sušených
- 2 litry zeleninového vývaru
- Koření (bobkový list, pepře celý, nové koření, špetka majoránky)
- Lžíce oleje na smažení cibule
- Rozmixovaná zelenina na zahuštění
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
Postup:
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve větším hrnci osmahněte na oleji. Přidejte rozmixovanou zeleninu a zalijte několika sběračkami zeleninového vývaru a rozmíchejte. Přilijte zbytek vývaru. Očistěte zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer a nakrájejte na drobno, brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do vývaru a přidejte koření.
Přidejte houby. Čerstvé nasekejte na kousky, sušené plátky hub hodinu předem namočte do studené vody a případně též nasekejte na drobné kousky. Povařte, dokud zelenina, brambory i houby nezměknou. Nakonec můžete přidat prolisovaný stroužek česneku, špetku majoránky a lehce osolit.
Dýňová polévka
Suroviny:
- 1 větší dýně cca 1 kg
- 1 středně velká cibule
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka pepře
- Bazalka
- Pažitka
Postup:
Oloupejte a na kostičky posekejte cibuli. Na lžíci oleje ji v hrnci osmahněte. Dýni nakrájejte na kostičky a přidejte k osmahnuté cibuli. Zalijte vývarem. Vařte cca 20 minut, dokud nejsou dýňové kostičky úplně měkké. Potom odstavte z plotny a nechte vychladnout. Rozmixujte polévku ručním mixérem. Osolte a opepřete podle chuti, můžete přidat trošku nasekané čerstvé pažitky či bazalky.
Zelná polévka
Suroviny:
- 500 g kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 200 g kuřecích párků
- Cca 5 brambor
- špetka soli
- Koření (bobkový list, nové koření, špetka mleté sladké papriky, pepř celý)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 litry vývaru z uzeného masa
Postup:
Na oleji orestujte oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli. Zlehka zaprašte hladkou moukou (v tomto případě se zahušťování mixovanou zeleninou příliš nehodí). Zalijte vodou nebo vývarem z uzeného masa (s vývarem je chutnější).
Přidejte omyté a pokrájené zelí, brambory, bobkový list, nové koření, pepř a papriku. Když jsou zelí a brambory měkké, přidáme na kolečka nakrájený kuřecí párek (do klasické zelňačky se používá klobása, toto je dietní varianta). Nakonec můžeme ještě dochutit podle potřeby solí či pepřem.